Vrechov TAMič 110 T7 B - (Ludi) Rudi
Re: Vrechov TAMič 110 T7 B - (Ludi) Rudi
Te cene sem pobral z AMZS spletne strani. Nč ne piše od kod so, z AC ali drugod. Mi pa sodelavci rodom iz Bosne jamrajo, da je dol vse postalo ful drago, tud gorivo ...
Sem poguglal, motiš se. V Bosni cena goriva menda ni toliko odvisna od AC ali ne, ampak od mesta in firme pumpe. Moji sodelavci so v glavnem iz okolice Bihaća. Najcenejša nafta v tam Bihaću je 1,19€ pri Belamionixu (podobno v Tuzli). V centru Sarajeva, 1,25€ (El tarik oil), isto Sarajevo Stari grad (Hifa). Sarajevo Novi grad (Bingo Petrol) in Zenica, 1,19€, ista firma. Bugojno 1,22€ (Curković), isto Foča (pr' Brajlović). Najcenejši dizl v Bosni je na pumpi Ovnak d.o.o. v Travniku, 1.17€ liter (18.11.2025). Morš pa mal raziskovat, ker menda cene dokaj spreminjajo. To sem navedel najugodnejše cene, in moraš najt pravo pumpo. Povprečna cena je pa nekje 1,23€, tko da za orijentacijo bo v redu AMZS.
Sem poguglal, motiš se. V Bosni cena goriva menda ni toliko odvisna od AC ali ne, ampak od mesta in firme pumpe. Moji sodelavci so v glavnem iz okolice Bihaća. Najcenejša nafta v tam Bihaću je 1,19€ pri Belamionixu (podobno v Tuzli). V centru Sarajeva, 1,25€ (El tarik oil), isto Sarajevo Stari grad (Hifa). Sarajevo Novi grad (Bingo Petrol) in Zenica, 1,19€, ista firma. Bugojno 1,22€ (Curković), isto Foča (pr' Brajlović). Najcenejši dizl v Bosni je na pumpi Ovnak d.o.o. v Travniku, 1.17€ liter (18.11.2025). Morš pa mal raziskovat, ker menda cene dokaj spreminjajo. To sem navedel najugodnejše cene, in moraš najt pravo pumpo. Povprečna cena je pa nekje 1,23€, tko da za orijentacijo bo v redu AMZS.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025
MA ku..., nafta je pocen, če gledaš kolk te pride par dni nekje v inozemstvu (sploh če hoče še dobro jest in kaj pogledat) je nafta đabe.
Danes ti že vsaka budala vzame 20€ z denarnice, pa tut če ti nameni sam 5 minut.
Če greš nekam na sever knjige brat na odročno lokacijo za nekaj tednov in gledaš v zvezde oz. nebesne pojave, pa se znajdeš in si doma kuhaš na bencin, pol je mogoče nafta (sploh če ti potujoča hiša pije 20+) res levji delež stroška, ampak to je vseskup konc koncev lahko skoraj da zanemarljivo. Stroški takšnega življenja pa so primerljivi tistim doma.
Kolega je šel zdajle za 1 teden v ameriko. NA štadionu je dajal 20€ za pir pa so hotl valda še vsaj 20% tip-a ker če to nisi dal so te pa direkt zmerjali s škrtuhom. Vstopnina v universal studios - 200€ pa nek film je dal še posnet pa so mu še tam 50 vzeli....pol boš pa jamral, če je nafta 40centov dražja kot doma? ah dej no
Valda greš skoraj da enkrat v življenju gledat NBA US of A, sploh pa če še Dončić igra, pa je karta takoj par sto na osebo....Razen če hočeš bit v predzadnji vrsti pa z rešpetlinom gledat kdo je kje na igrišču.
Drugače pa pr takmu tovornjaku nekam skriješ 200-300 verjetno lahko tudi 500L tank pa notri direkt cvejčka iz novomeških sodov pa si neki pršparu :P pa v isti tank lahko točiš tam kjer je ugodna nafta pa mogoče prečiš lokacije kjer je nafta dražja, tko da se verjetno da dost "zglihat" cene na potovanju...
Danes ti že vsaka budala vzame 20€ z denarnice, pa tut če ti nameni sam 5 minut.
Če greš nekam na sever knjige brat na odročno lokacijo za nekaj tednov in gledaš v zvezde oz. nebesne pojave, pa se znajdeš in si doma kuhaš na bencin, pol je mogoče nafta (sploh če ti potujoča hiša pije 20+) res levji delež stroška, ampak to je vseskup konc koncev lahko skoraj da zanemarljivo. Stroški takšnega življenja pa so primerljivi tistim doma.
Kolega je šel zdajle za 1 teden v ameriko. NA štadionu je dajal 20€ za pir pa so hotl valda še vsaj 20% tip-a ker če to nisi dal so te pa direkt zmerjali s škrtuhom. Vstopnina v universal studios - 200€ pa nek film je dal še posnet pa so mu še tam 50 vzeli....pol boš pa jamral, če je nafta 40centov dražja kot doma? ah dej no
Valda greš skoraj da enkrat v življenju gledat NBA US of A, sploh pa če še Dončić igra, pa je karta takoj par sto na osebo....Razen če hočeš bit v predzadnji vrsti pa z rešpetlinom gledat kdo je kje na igrišču.
Drugače pa pr takmu tovornjaku nekam skriješ 200-300 verjetno lahko tudi 500L tank pa notri direkt cvejčka iz novomeških sodov pa si neki pršparu :P pa v isti tank lahko točiš tam kjer je ugodna nafta pa mogoče prečiš lokacije kjer je nafta dražja, tko da se verjetno da dost "zglihat" cene na potovanju...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....
He he, končno nekdo, ki zna računat ... 
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
Lani aprila v Dallasu na štadionu je bilo pivo 17$, pol pa še tip, pa si bil na 20$. Pa za karto za basket smo dal nekaj čez 100€ in smo bili malo pod stropom, ko je dončič igral. Si gledal mravljice na igrišču. Drugega ni bilo za dobit, čisto polna dvorana. Tako da karta, šest piro, pa 3 brezalkoholne pijače tam na okoli 200$. Gorivo je bilo pa med 2.99 in 3.10 dolarja za galono, tako da je prišlo 50 galon okoli 150$ (okol 185 litrov). Ja, gorivo je poceni.BackW00d napisal/-a: ↑18. November 2025, 22:42MA ku..., nafta je pocen, če gledaš kolk te pride par dni nekje v inozemstvu (sploh če hoče še dobro jest in kaj pogledat) je nafta đabe.
Kolega je šel zdajle za 1 teden v ameriko. NA štadionu je dajal 20€ za pir pa so hotl valda še vsaj 20% tip-a ker če to nisi dal so te pa direkt zmerjali s škrtuhom. Vstopnina v universal studios - 200€ pa nek film je dal še posnet pa so mu še tam 50 vzeli....pol boš pa jamral, če je nafta 40centov dražja kot doma? ah dej no![]()
110tka ima porabo med 16 in 22 litri, če vzameš povprečje, bo nekje verjetno okol 20. To niti ni tok. Ima pa samo 100L tanka. Tako da bi verjetno bilo dobro dat še kak tank zraven.
Na takmu tovornjaku 500l tanka nimaš kam skrit. Je bolj majhen tovornjak z zelo omejeno nosilnostjo. 2500kg na cesti in 1500kg po terenu. 500 litrski tank, ti hitro pobere ogromno placa in hkrati zmanjša zmožnost vožnje po terenu zaradi teže. Sam kamion je težek 4500kg, kok je nadgradnja bo Damjan povedal, verjetno pa ni ravno lahka. Tako da ne ostane več veliko do 7000kg skupne mase za na cesto, še manj pa do 6000kg skupne mase, ko se voziš po terenu.
Tehnični podatki (sicer za osnovni model):
https://www.kamra.si/wp-content/uploads ... S-V_09.pdf
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Dobr, če greš na nordkap pa nazaj s kamionom predelanim v ad je nafta kar postavka.
Drgač pa jeszt sem čisti aberveznik glede cen dopustov in mi je čisti absurd že ko dobivam info da familijo srednjega razreda pride dopust v cro
tam okoli 5k€. Če ne bi imel kamperja sploh ne bi mogel nikamor it. Razen peš s familijo na Nanos pa Snežnik.
Peesda sem siromak.
Drgač pa jeszt sem čisti aberveznik glede cen dopustov in mi je čisti absurd že ko dobivam info da familijo srednjega razreda pride dopust v cro
tam okoli 5k€. Če ne bi imel kamperja sploh ne bi mogel nikamor it. Razen peš s familijo na Nanos pa Snežnik.
Peesda sem siromak.
Enako tudi jaz.Drgač pa jeszt sem čisti aberveznik glede cen dopustov in mi je čisti absurd že ko dobivam info da familijo srednjega razreda pride dopust v cro
Peesda sem siromak.
Mogoče v luči tega ponovno pretehtam tisto ponudbo za ketne - ko tako še enkrat pomislim, v bistvu niti ni drago ...
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...
Kolega je sedel v 7. vrsti pa je dal za karto 600$ valda je isto kupil še partnerki...pa ene 4 pire je ziznu. Uglavnem, kr nanese. Jaz sem dal recimo za 12 dni kampa na lošinju manj od tega 2 urnega basketa (perspektiva).
500km je sicer kar dober domet (govorim jaz, ko sem z WRXo delal med 240-270km na tank). Je pa res mogoče z vidika da greš nekam bolj na samo, lahko hitro premalo. Sploh če se maš namen še kje igrat z nizkimi prestavami pa špero šaltat, tam grejo verjetno litri nekak tko k minutni kazalec
V raznorazne kante razporejene po avtu/kabini/mašini/ bi se verjetno dal zmontirat kar nekaj nafte. Pa kje namesti še namenski kvadraten tank pa maš lahk kr konkretno zalogo. Če ti je seveda pomembna. V dobi ko smo navajeni po vsak krompir posebaj it v trgovino pa tankat sam za 10€ je to sicer mogoče nelogično, ampak ja...
BTW, kaj pa kej Ludi pravi?
500km je sicer kar dober domet (govorim jaz, ko sem z WRXo delal med 240-270km na tank). Je pa res mogoče z vidika da greš nekam bolj na samo, lahko hitro premalo. Sploh če se maš namen še kje igrat z nizkimi prestavami pa špero šaltat, tam grejo verjetno litri nekak tko k minutni kazalec
V raznorazne kante razporejene po avtu/kabini/mašini/ bi se verjetno dal zmontirat kar nekaj nafte. Pa kje namesti še namenski kvadraten tank pa maš lahk kr konkretno zalogo. Če ti je seveda pomembna. V dobi ko smo navajeni po vsak krompir posebaj it v trgovino pa tankat sam za 10€ je to sicer mogoče nelogično, ampak ja...
BTW, kaj pa kej Ludi pravi?
Pa kje vi najdete na hrvaškem tako drage "aranžmaje"? 3 tedne kampa na HVARU za 3 osebe me pride okol 1000€. Kamp ima vse, trgovino, gostilno, spucane wc-je,.... Cena klasične pice je bila letos v top sezoni 13€ v gostilni v kampu. To je toliko ali še malo ceneje kot pica v ljubljani.
Pa nazaj k temi.
če se po regionalkah voziš recimo tam med 50 in 60, kar bo za tak avto bolj ko ne potovalna hitrost, če hočeš malo več kilometrov narest, pa da ti je v kamionu še kolikor toliko udobno, je goriva za nekje 10 ur vožnje.
Če si tak kot jaz, ki se ob 10h zvečer odpelje proti morju, da je z res umirjeno vožnjo ob 6h zjutraj na prvem trajektu za Hvar, bi moral s tem tankom vmes tankat. Tako da ja, je majhen tank. Ampak če pa vsak dan narediš 200km, pa ni neke panike, če vmes na vsake par dni še enkrat na pumpo zapelješ.
Pa nazaj k temi.
če se po regionalkah voziš recimo tam med 50 in 60, kar bo za tak avto bolj ko ne potovalna hitrost, če hočeš malo več kilometrov narest, pa da ti je v kamionu še kolikor toliko udobno, je goriva za nekje 10 ur vožnje.
Če si tak kot jaz, ki se ob 10h zvečer odpelje proti morju, da je z res umirjeno vožnjo ob 6h zjutraj na prvem trajektu za Hvar, bi moral s tem tankom vmes tankat. Tako da ja, je majhen tank. Ampak če pa vsak dan narediš 200km, pa ni neke panike, če vmes na vsake par dni še enkrat na pumpo zapelješ.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Če se voziš od 50-60 je poraba pod 15l. Meni ni nikoli porabil preko 18l/100km.
To je potem za okol 600km + rezerva. Pa še 5 kant po 20 litrov za rezervo in si zmagal.
Ogrevanje je še kar pomemben detajl, kateremu se splača posvetiti dolžno pozornost.
Zadeva ima dva "Jugo-Vebasta." Enaga za kabino (ker zračno hlajeni motor v prenekaterih režimih zimske vožnje ne greje toliko, kot bi si razvajen voznik želel) in enega za nadgradnjo.
Za dobro mero in za preventivo sem ob nakupu Rudija pri sosedu za bakšiš dobil še tretjo enoto. Za rezervo, za dele. https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-010.jpg
Šele dosti kasneje sem opazil, da je tale rezerva 12 voltna ...
https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-015.jpg
Kakorkoli že, to naj bi bile precej vzdržljive in nezahtevne enote za gretje, delali so jih v ranjki Avtomontaži, uporabljali pa masovno na busih, vlakih, v tovornjakih, za gretje garaž ...
Kabinski enoti sem moral prestaviti lokacijo komande, pa sem spotoma še kontakte očistil, obnovil, kar se je dalo. "Pamet" je tukaj popolnoma mehanska, stkalo kontaktira tistih par perifernih enot okoli grelca v pravem zaporedju. Fajn, ker zadeve ni težko reverse-engineerat če je potrebno in jo "na roke" zaganjat in poganjat. https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-040.jpg
O kabinski enoti ni za izgubljat besed, ker od drugega zagona naprej lepo in poslušno dela. Ona na nadgradnji pa je bila malo svojeglava. Vedno je potrebovala dva cikla zagona, ko pa je potem zalaufala, je zgledalo takole ...
Prvi nasvet iz druge roke je bil, da je treba stvar malo očistiti in da v blažjih primerih zadostuje, da jo malo pretreseš s pomočjo primernega kladiva, da izpljune saje, ki so se nabrale znotraj. Sem to naredil, saj je ven prišlo še in još, a pomagalo ni kaj dosti. V bistvu so se rezultati testiranj s padanjem zunanje temperature le še slabšali, dokler se enkrat ni zgodilo, da se je zadeva sama izključila med delovanjem. In potem še težje zagnala. In še hitreje izključila. In ...
... jaz pa sem rabil toplo nadgradnjo za vezanje elektrike ...
... in itak, da se je to zgodilo prav tega dne zjutraj ...
https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-050.jpg
Dobil kontakt od še enega mojstra, ki dela v delavnici, kjer so te zadeve redno servisirali, pa mi je rekel podobno. Zanesljivo, neobčutljivo, vzdržljivo, glavni greh je neuporaba in vsake toliko je treba stvar razdreti in temeljito očistiti saj. Mimogrede sem izvedel, da sem za par mesecev zamudil, da so pri njih letos spomladi zmetali stran kup rezervnih delov, ki so jih še hranili. Škoda. A gotovo se še kje valjajo tale mehanska stikala, termo stikala in žarilne zvečke ...
Kakorkoli že, treba se je bilo pobližje spoznati z zadevo. https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-070.jpg
Definitvno enostavneje montirano kot Webasti, ki sem jih do sedaj (od)montiraval.
Potem pa po navodilih. https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-080.jpg
Zadevo razstavil, spucal saje iz grelca, spihal, sestavil in z malo skepse zmontiral nazaj ter pognal. Nobenega črnega dima več. Zdaj pa še teden ali dva vsakodnevnega obremenitvenega testiranja, preden bo šlo zares ...
Zadeva ima dva "Jugo-Vebasta." Enaga za kabino (ker zračno hlajeni motor v prenekaterih režimih zimske vožnje ne greje toliko, kot bi si razvajen voznik želel) in enega za nadgradnjo.
Za dobro mero in za preventivo sem ob nakupu Rudija pri sosedu za bakšiš dobil še tretjo enoto. Za rezervo, za dele. https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-010.jpg
Šele dosti kasneje sem opazil, da je tale rezerva 12 voltna ...
Kakorkoli že, to naj bi bile precej vzdržljive in nezahtevne enote za gretje, delali so jih v ranjki Avtomontaži, uporabljali pa masovno na busih, vlakih, v tovornjakih, za gretje garaž ...
Kabinski enoti sem moral prestaviti lokacijo komande, pa sem spotoma še kontakte očistil, obnovil, kar se je dalo. "Pamet" je tukaj popolnoma mehanska, stkalo kontaktira tistih par perifernih enot okoli grelca v pravem zaporedju. Fajn, ker zadeve ni težko reverse-engineerat če je potrebno in jo "na roke" zaganjat in poganjat. https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-040.jpg
O kabinski enoti ni za izgubljat besed, ker od drugega zagona naprej lepo in poslušno dela. Ona na nadgradnji pa je bila malo svojeglava. Vedno je potrebovala dva cikla zagona, ko pa je potem zalaufala, je zgledalo takole ...
Po parih minutah je sicer nehala kaditi in normalno delala naprej. Definitvno neoptimalno delovanje.
Prvi nasvet iz druge roke je bil, da je treba stvar malo očistiti in da v blažjih primerih zadostuje, da jo malo pretreseš s pomočjo primernega kladiva, da izpljune saje, ki so se nabrale znotraj. Sem to naredil, saj je ven prišlo še in još, a pomagalo ni kaj dosti. V bistvu so se rezultati testiranj s padanjem zunanje temperature le še slabšali, dokler se enkrat ni zgodilo, da se je zadeva sama izključila med delovanjem. In potem še težje zagnala. In še hitreje izključila. In ...
... jaz pa sem rabil toplo nadgradnjo za vezanje elektrike ...
... in itak, da se je to zgodilo prav tega dne zjutraj ...
https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-050.jpg
Dobil kontakt od še enega mojstra, ki dela v delavnici, kjer so te zadeve redno servisirali, pa mi je rekel podobno. Zanesljivo, neobčutljivo, vzdržljivo, glavni greh je neuporaba in vsake toliko je treba stvar razdreti in temeljito očistiti saj. Mimogrede sem izvedel, da sem za par mesecev zamudil, da so pri njih letos spomladi zmetali stran kup rezervnih delov, ki so jih še hranili. Škoda. A gotovo se še kje valjajo tale mehanska stikala, termo stikala in žarilne zvečke ...
Kakorkoli že, treba se je bilo pobližje spoznati z zadevo. https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-070.jpg
Definitvno enostavneje montirano kot Webasti, ki sem jih do sedaj (od)montiraval.
Potem pa po navodilih. https://blogger.googleusercontent.com/i ... to-080.jpg
Zadevo razstavil, spucal saje iz grelca, spihal, sestavil in z malo skepse zmontiral nazaj ter pognal. Nobenega črnega dima več. Zdaj pa še teden ali dva vsakodnevnega obremenitvenega testiranja, preden bo šlo zares ...
Jeszt imam 6KW trumo na plin, ki vsebuje tudi 15l bojler, da imam komfort. Tudi 28stC smo imeli že pozimi na minus zunanjo podlago. Je pa (tok tok) zanesljiva zadeva in laufa tudi brez vode v bojlerju, le pred zimo moraš izprazniti sistem, da ne dobi slučajno kakih ledenih popadkov če jo ne uporabljaš. Imel sem tudi avtomatsko mehansko "stikalo" ki je pod 5 stC samo spustilo vodo če je lastnik bizgec oz če ga preseneti globalno ohlajanje. Samo ta pa je odnehal, se sicer da nekako servisirati, pa potem ne veš ali je 100% zanesljiv, nov pa ni ravno tošlnu prijazen, pa imam sedaj klasično čip plastično pipo za vrtnarje.
Jaz mam enega Webasta ven iz ene 1998 letnik impreze v kleti že....no pa naj preračunam...jah ene 18-20 let očitno. Nikoli se nisem igral z njim da bi splho stestiral če dela. Verjetno mu 20 let stanja ni ravno dobro delo, in bi tudi mogoče moral malce premasirat cel sistem, da bi se "odpikal".
Tisti sistem je sicer narejen na vodo in bi moral za ogrevanje zmontirat še nek radiator (pečko) z venitlatorjem. A teli jugoti pa grejejo direkt zrak? Na sliki ni vidnega kakega ventilatorja.
Tisti sistem je sicer narejen na vodo in bi moral za ogrevanje zmontirat še nek radiator (pečko) z venitlatorjem. A teli jugoti pa grejejo direkt zrak? Na sliki ni vidnega kakega ventilatorja.
Kitajc na dizel, da samo segreva zrak stane okol 100€, če ga vzameš v kovčku, da je prenosen pa okol 140€.
90€ https://imgaz3.staticbg.com/thumb/large ... 6.jpg.webp 143€ https://imgaz3.staticbg.com/thumb/large ... 2.jpg.webp Imam podobnega temu zadnjemu. Samo prvi dan v kovček in tank za gorivo je zraven in s telefonom ga upravljam, tako da nastavljam temperaturo in čas, kdaj naj dela in kdaj se ugasne.
Ko si pozimi v strešnem šotoru, pa topel zrak pripelješ notri, je kar prijetno spat.
90€ https://imgaz3.staticbg.com/thumb/large ... 6.jpg.webp 143€ https://imgaz3.staticbg.com/thumb/large ... 2.jpg.webp Imam podobnega temu zadnjemu. Samo prvi dan v kovček in tank za gorivo je zraven in s telefonom ga upravljam, tako da nastavljam temperaturo in čas, kdaj naj dela in kdaj se ugasne.
Ko si pozimi v strešnem šotoru, pa topel zrak pripelješ notri, je kar prijetno spat.
Po mojih izkušnjah jim to, da stojijo, nič ne škodi. Če ni kdo prej kaj eksperimentiral z mešanicami odpadnih olj, to samo dela in dela, takoj ko ga priklopiš. Govorim seveda o originalnih zadevah, o telih čunga lunga ponaredkih pa raje ne bom komentiral ...Jaz mam enega Webasta ven iz ene 1998 letnik impreze v kleti že ...
... oziroma bom. So več kot ok za večino, ki jih uporabljajo tu in tam, na par tedenskih tripih. Za zanesljivo vsakodnevno, celodnevno uporabo čez celo zimo pa niso primerna izbira. Oziroma kakor za koga koneckoncev. Meni je ljubše, da imam staro švabsko predimenzionirano napravo, ki jo po tridesetih letih odprem in zamenjam svečko in vidim, da je znotraj še vedno čista, kot pa da na mrazu menjavam crknjen stoevrski gorilnik za novega stoevrskega, se sprašujem, kdaj bo naslednjič crknil, klejem nominalnih "5kW," ki nekako ne uspejo držati prostora na spodobni temperaturi, in nenehno nastavljam "fensi" daljinski kontroler, poln bugov, ki bo prej ko slej uničil napravo, če slučajno ne bo sama razpadla. Ne rabim nobenih navdušenih kvazi "strokovnih" YT reviewov, poznam dovolj primerov iz neposrednih izkušenj ljudi, ki jih srečavam na poti.
Nameravam pa tokrat vzeti s seboj še enega kitajca, "8kW," (pajade) pa malo sprobavati in primerjati. Pa lahko kar pobiramo stave, če bo prišel z menoj nazaj ali ne, ker te cenene krame sem še preizkusil nekaj, vsake toliko seveda tudi mene prime in kaj kupim in praviloma zadeva dokaj hitro obleži v smetnjaku.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov