Vrechov TAMič 110 T7 B - (Ludi) Rudi

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2904
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Re: Vrechov TAMič 110 T7 B - (Ludi) Rudi

Odgovor Avtor: LSlabe » 04. Januar 2026, 21:55

vrecha napisal/-a:
02. Januar 2026, 20:33
Amm, a si vmes izpit naredil? A sem to kje zgrešil, a nisi rekel da si to kupil, pa nisi še mel izpita?
Najprej kravca, pol pa štalca, tako gre to pri meni ... :lol:
V resnici sem se v začetku poletja končno zbrcal delati C kategorijo, zaradi Reportažca, potem pa se je zgodil Rudi ... No, na začetku novembra sem potem končno imel izpit v žepu. Btw, na Nomago šoli v Celju sem imel res fenomenalno dobrega inštruktorja, če se bo kdo odločal za delanje C ali E, res zelo priporočam.
Bravo, čestitke👍👌

10 let nazaj sem ga jaz delal v Lj, (Brulc) pa sem mel tud enga ql inštruktorja in je šlo vse bp 👍
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1411
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. Januar 2026, 09:56

Snega ne manjka, ceste so snežene, na njih trda plast zbitega snega in ponekod tudi ledu.
Skok v mesto po fasngo (~ 40 km v eno smer) je celodneven opravek.
Hitrost s TAMom 40, 50 km/h, še to le na ravnih odsekih, za karkoli več si kamikaza. Stopiš iz avta in si lahko v trenutku na riti, če nisi previden.

https://blogger.googleusercontent.com/i ... znja-1.jpg
Premzanje, ustavljanje.
Da slučajno ne bi pritisnil sklopke med premzanjem, ker si v trenutku pošrek. Lepo počaaaaasi zmanjšaš hitrost do pod 20 km/h in se šele nato odločaš, kolikšen del ustavljanja boš izvedel kot sankarijo. Včasih se zmotiš in opazovalcem poprestriš dan, ko križišče drsi mimo tebe ... Ustavljanje, zavijanje je pogosto strateška igra z nezanemarljivimi elementi nedoločenosti. 6 ton ustaviti v takšnem ni trivialno.

In potem še drobni detajli in finte in presenečenja.
Klanec navzdol, raven, odločiš se malenkost zmanjšati hitrost in stopiš na motorno zavoro, prav tisto nežno zadevo, za katero si že večkrat želel, da bi imela malo močnejši efekt. Sledi totalno presenečenje - motor ugasne. V prestavi. Z vklopljenim 4x4. 50 km/h po spolzkem klancu navzdol.
:wtf
Sicer mi je bilo dobesedno v trenutku jasno, kaj in zakaj se je zgodilo in avto sem kresnil nazaj v delovanje dobesedno v trenutku, popolnoma refleksno, a med tem sem že drajsal bočno navzdol in začel se je ples ... levo proti jarku, desno proti jarku, pa nazaj, v levo, itd ... Dejansko na dnu klanca sem že pomislil, da mi ga je uspelo ujet, pa me je vseeno zagrabil levi jarek in je bilo konec. No, pred koncem sem letel z glavo v streho, pa nazaj na zic, pa v sprednjo šipo, pa še v levo malo, ampak brez posledic za šipe in mene.

https://blogger.googleusercontent.com/i ... arek-1.jpg
Strici mi niso povedali, da je motorna zavora, kadar je oprijem minimalen, no-go.
Ne vem, morda strici tega niso vedeli.
Jaz zdaj vem, pa povem. :lol:
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4466
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Januar 2026, 11:18

:o O jeba...

Sicer še dobro, da se ni Tamič prevrnil, ker to bi bila jeba^2 - ampak najbrž tudi tole z jarka spravit ni bil kačji mašelj.

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 835
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 08. Januar 2026, 12:41

Ne vidim "ta dragih" keten na kolesih. 8-)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8747
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. Januar 2026, 13:08

Slikce reševanja?
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
icko
Uporabnik foruma
Prispevki: 835
Kontakt:

Odgovor Avtor: icko » 08. Januar 2026, 13:51

Itq

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2572
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 08. Januar 2026, 17:16

Je kr qrc tole, ker 6 ton. Kdo je tole vn cuknu me zanima, oz., kako vozilo je bilo. Ali je šlo mogoče clo z lastno paro?
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 08. Januar 2026, 17:35

Je šlo ven iz jarka skoraj tako lahko, kot notri.
Prišel plug iz vasi. Bo par posnetkov na videu. Sam sem sicer nekaj poizkušal, a mi zadnja zapora diferenciala ni zagrabila, če bi to šlo, bi se morda lahko postavil vzdolžno v jarek in odpeljal po njem naprej. Če ne bi pa bilo par ur krampanja zmrznjene zemlje, da bi se rešil.
Ne vidim "ta dragih" keten na kolesih.
Res, je dilema, ali jih dajat gor in dol in gor in dol, oziroma se potem po mestu voziti z njimi. Napačna odločitev, definitivno.

Še največja bedarija je, da sem dan zaklučil s tem, da me je par sto metrov pred hišo še enkrat jarek ujel, tokrat popolnoma zaradi moje neprevidnosti, ker na ozki cesti nisem dobro precenil sredine in sem se preveč približal robu. Se je plug vračal domov, pa me je še enkrat rešil. Sedaj imam v vasi definitivni status južnjaka, ki nima pojma o vožnji pozimi. Kar je koneckoncev kar blizu realnega stanja ... :lol:
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. Januar 2026, 17:45

Kakšne gume majo pa na plugu? Pa ketne?

Mogoče boš moral pa gume menjat, da bodo BOLJ zimske, če misliš prezimovat v zimskih krajih.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 09. Januar 2026, 06:46

Že gledam za Yokohamo Geolandar AT G015 ... :lol:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 09. Januar 2026, 07:02

Za na tamiča? Boš delal "sportski spušten" dirkalni kombi?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5496
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 09. Januar 2026, 08:18

Me malce heca internet in mi najprej ni slikic naložil, samo tekst, pa sem si valda v glavi predstavljal kako si zaplužil v jarek. No v moji glavi je bla slika precej bolj blaga :) Konkreten izlet. Ta odbijanja in sukanja so pa res cel žur in to je adrenalina v avtu za popizdit. Pa konec koncev itak v večina primerih samo čakaš in upaš da se ne prevrne/zaleti nekam...

Je vsaj alkohol po zmerni ceni, da si lahko po dogodkom primerno retrospektivo naredu? :-alc
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 09. Januar 2026, 17:24

Je vsaj alkohol po zmerni ceni, da si lahko po dogodkom primerno retrospektivo naredu? :-alc
Glede alkota pa vlada na Švedskem malodane prohibicija v stilu 20ih in 30ih v Ameriki ...
Noro kontrolirano, mislim da je meja za nakup 25 let, če sem prav razbral v trgovini.
Ajd, pivo do 3.5% se dobi, vino in ostalo pa prodajajo zgolj specializirane trgovine, cene se začnejo pri cca 10 EUR/L za najbolj poceni neokusne brozge v tetrapaku.
Folk dejansko hodi na vikend izlete z ladjami izven teritorjalnih voda, da se ga za spodobno ceno naloka. Ali pa s trajekti v Nemčijo in Estonijo za napol šverc uvoz. Tudi Rudi je s sabo peljal zalogo za našo družbo, a placa ni bilo na pretek, tako da ... no itak spadamo med bolj zmerne sorte. :)

Uporabniški avatar
misu
Uporabnik foruma
Prispevki: 200

Odgovor Avtor: misu » 12. Januar 2026, 06:12

Bi stavil da vas ni vec kot za pol avtobusa zanesenjakov tvoje sorte v tem letnem casu nad 60. vzporednikom. Bos priznalda je pesek izipizi vandranje...
Ste ze presli na 6 urno soncno svetlobo? Ko ni sivega tepiha jasno. Kot napisal veliko srece. Pa vseeno naredi premik blize trgovinam. No vsaj losa ne bos mogel povozit z Tamicem. Za rusa te je morda kdo v zacetku zamenjal na podlagi Tama?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 12. Januar 2026, 09:31

Kolkor (še sploh) gledam po netu dobivam občutek, da je v zadnjih letih celo malenkost več avanturistov, ki se spravijo na dopust pozimi na sever. Nordkapp pozimi je že precej časa standarden cilj mnogih. Razvoj tehnike in infrastrukture je v zadnjih letih zmanjšal težavnost takšne avanture in jo predvsem naredil dovolj varno in predvidljivo za več ljudi. Prav prezimovat jih gre sicer precej manj.
Ampak da bo jasno, to kar se jaz grem tukaj ni nič ekstremnega, prej nasprotno, imam vedno toplo hiško za bazo, prijatelje, nisem vezan na bivanje v Rudiju, intereakcijo z naravo in vremenom si lahko skorajda poljubno doziram. To zimo sem samo izkoristil priložnost, ki se je ponudila, da na precej udoben način podoživim malo bolj trdo zimo, takšno, kot se jih še spominjam iz otroških let pri nas, hkrati opazujem pravila življenja in možnosti in probleme in rešitve za daljše potovanje v konkretnem minusu, razmislim, kako bi se kaj preslikalo na izzive življenja na poti v takšnih razmerah, preizkusim kakšen namenski kos opreme, se naučim kaj novega, pridobim izkušnje itd ...
Težko komentiram primerjavo puščave in zime, ker je jasno, da mi je delovanje v puščavi bolj domače, konec koncev sem vsega skupaj cca 2 leti življenja preživel v puščavi in poznam, kako se tam stvarem streže, tole mi je pa vse novo in nepoznano. Tukaj sem sedaj podobno lesen in okoren in nevešč vsega, kot sem bil leta 2009 v Sirski in Jordanski puščavi.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov