Nasveti polosovine, zglobi, ...

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Re: Nasveti polosovine, zglobi, ...

Odgovor Avtor: vrecha » 25. Oktober 2025, 12:50

Sem pa mel to čast da sem sprobal navadne svedre iz lidla pa sem očitno naletel na serijo "smo pozabil kalit" svedrov ...
Zgleda da so moji bili iz iste serije :cp

Jaz do pred parimi leti in do poplave Parkside sploh nisem imel baterijskega orodja, sem si sposojal pri kolegih (Makita, DeWalt). V smislu da če ne morem kupiti dobre zadeve, raje ne kupim. In itak imam 230V na dosegu roke vedno ... Potem me je pa Arnold nasral ... :lol:
Statistika ...
Dva "zelena" vrtalnika :3n
"Tazeleni" fleks :3n
Komplet navojnih svedrov ... ja, za ne predebel alu pleh morda ... ali pa za lipov les ... :3n
Ena dva kompleta svedrov ... glej zgoraj :3n
"Tačrn" vrtalnik ... dela od pomladi ok, ampak že glava nekaj zafrkava občasno.
"Tačrn" mali fleks ... dela od pomladi naprej, ampak ga šparam, za karkoli, kar bi trajalo več kot pol minute vzamem žično Makito (ki dela že 10+ let in je zrezala že ohoho načeloma predebelih zadev zanjo).
"Tačrn" udarni vijačnik, on tavelik, ok, že drugo leto v uporabi, nimam pripomb v resnici.
Par mesecev nazaj sem kupil plazemski rezalnik, haha, me je očitno malo ščemelo v denarnici ali kaj, pa pisalo je, da reže do 12 mm železo, jaz sem pa ravno imel par 10 mm kosov za odrezat ... ja, verjetno je to bil glavni razlog, plus popust ... Pa sem potem doma napadel tiste profile ... :lolno Ok, kasneje sem nekaj 1 mm pločevine prav elegantno odrezal z njim ... naj mu bo.

Vso to mahanje z garancijo in kao saj vrnejo ... ja valda vrnejo, samo ne v nedeljo dopoldan, ko zadeva po Muphyju odpove. Pa tudi sicer, a zdaj se bom pa kar naprej v Lidl vozil zaradi tega (hm, morda pa v tem grmu tiči zajec ...). In itak ne dobiš zamenjave ampak denar nazaj. Pa odreži s tistimi par desetimi EURi več na računu to, kar z orodjem nisi mogel ...
Uveljavljanje garancije bi moralo biti izjemni dogodek, ne pa običajna praksa.

Tako da če je tako, kot pravi @aleks:
Parkside performance je rang Makite ali boljši.
Potem to bolj pomeni, da je šla Makita dol kot pa da je Parkside splezal v višine. :crap
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 25. Oktober 2025, 13:28

Nekaj je kosanje nekaj je rezanje :D 12mm boš kosal (kot da je nekdo raztrgal narazen), 2mm boš pa fino lepo odrezal. Tu je velika razlika ja.

S kolegom sva testirala WTL kitajca (170A rezanja) - je mel tako grde visokofrekvenčne vžige da je ven metalo računalnik, skurilo dva diska, na random odpiralo garažna vrata v garaži, in ko si hotel pričeti rez je radio nehal igrat.

Nato sva na test vzela CEBORA profi robo, sicer samo 80A ampak ti povem da je rezala kot puter, puščala spretiravano lep rob pa nobenih elektromagnetnih motenj ni bilo. Samo je ta 80A koštala več kot tisti 170A kitajc :)

Kitajca smo sicer koristili za kosat alu platišča pa kaj ti vem še kaj vse, je sicer šlo čez vse, samo rez je bil katastrofa grd če je material bil debel :)

P.S: navojne svedre sem v akciji kupil v lidlu, ker so ostajali na regalu - pa tudi tistih par€ niso bli vredni, ker namesto da bi rezali raje čikajo material.
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

aleks
Uporabnik foruma
Prispevki: 2559
Kraj: Ravno Brdo

Odgovor Avtor: aleks » 25. Oktober 2025, 14:38

vrecha napisal/-a:
25. Oktober 2025, 12:50
Tako da če je tako, kot pravi @aleks:
Parkside performance je rang Makite ali boljši.
Potem to bolj pomeni, da je šla Makita dol kot pa da je Parkside splezal v višine. :crap
Tu ne smeš bit užaljen, ma Performance je razred zase, in tud ni poceni. A je šla Makita dol? Ne povsem, ne. Moramo vedet, da Makita že nekaj časa dela tudi orodje "za doma", kot "za na gradbišče" robo. Vse je iste barve in dizajn, ločiš samo po ceni in državi izdelave. Največji nateg je pa Metabo. Men še na nobenem aku vrtalniku ni skurlo motorčka. Niti na ceneni robi izpred 25 let. Razen Metabo. Ta drugi motorček ki je sedaj not, 100% nima 5 ur, pa že spet smrdi ko zavrtiš. OK, nadomesten motorček je reda velikosti 17 eur. Pol pa vseen raj Parkside performance, kurc gleda to.

Kar se tiče zamenjav, ja dajo aparat, če ga imajo, ali pa denar nazaj. Zgubit nimaš kaj. Men je crknla 3in1 mašina (laksarca, obrezovalnik žive meje in mala verižna žaga). Kupil za 123eur plus kupon za 10% popust, torej nekih 118 eur, z dvemi 4Ah akuji in dvojnim polnilcem. Tega ne moreš premagat, tud če crkne. In crknilo je. Dobil sem novega, pustili so mi pa še vsa tri orodja na štangi. Tko da mam zdej po dvoje vse tri nastavke. Tu so popravili elektroniko, in ta reč dela. Zelena tavelika 20V šravfarca drži že 7 let, pa še ni krepnila.

Za izredno precizna orodja, pa je jasno da tu ne moreš gledat ne vem kakih znamk (čeprav je tudi tu Metabo precejšnje razočaranje, za določene zadeve pa tudi modri Bosch nič ne odstopa od, recimo, Einhella). Tu je pa treba vedet kaj lahko od katere marke kupiš. Omenjeni so bili moment ključi, jaz dodajam še žage na tračnico in mizne cirkularje. Za vsako od teh orodij je samo nekaj sprejemljivih modelov na svetu, čez vse znamke, ki se jih splača kupit.

Pri tem so pa še neverjetne kapitalske/manufakturne povezave. Recimo, Dewalt je v lasti Stanley Black&Deckerja od 2017, čeprav BD ne dela prida robe, in ne Stanley, DeWalt pa določene da. Ryobi je v istem loncu kot Milwaukee, torej Kitajci, iz HK, vse je MiC. Bosch ima razvoj v Nemčiji, delajo pa velik po svetu robo (MGA izdelujemo pri nas v Sloveniji), največ madžarska in Češka. Ista je Makita, razvoj je na Japonskem, izdelava večina ne več, delajo vse od Kitajske do Brazilije, preko ZDA. Metabo je 60/40 MiC/MiG. Flex je še vse MiG, enako Fein, Mafell in Festo. Torej, res malo je narejeno v neki proizvodnji z velikim nadzorom kakovosti.

Makita ima polcolski baterijski vijačnik za manj kot 100 eur, in takega za več kot 300. Mislim da je jasno da ne gre za "padec kakovosti" ampak prilagoditev trgu. Nardijo vijačnik za 8 eur na kitajskem, in ti ga prodajo tu za 72. Na japonskem drug model nardijo za 45eur in ti ga tu prodajo za 330 (karikiram, ampak naše cene štimajo). Če moraš plačat 70 eur, boš valda vzel Parside Performance, že zato ker ma cenej baterije, in ker je brushless. Če imaš badžet 330eur ker nisi sirotinja kot jast, kupiš brezkrtačno Makito. Ne kupiš pa valda krtačeno Makito za 70? Samo zato ker tko luštno plave barve? Tako enostavna je izbira med Lidl in Makita. Za ostale primere bol zafrkneno, saj moraš vedet za vse cake posameznih proizvajalcev in modelov, ki jih je miljon.
"At least my lot fuck up on an epic scale ..." Gary Oldman, Slow horses, 2025

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. Oktober 2025, 19:17

Se bom kar enega starega reka držal: "ko dobiš v trgovini na eni polici kruh in na drugi polici orodje, nista ne kruh in ne orodje dobra".
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. Oktober 2025, 20:46

nebivedu napisal/-a:
25. Oktober 2025, 19:17
Se bom kar enega starega reka držal: "ko dobiš v trgovini na eni polici kruh in na drugi polici orodje, nista ne kruh in ne orodje dobra".
"To lahko izjavi samo nekdo ki ni poskusil ne enega in ne drugega ...", je tud star rek. Just sayin. Ker v Bauhausu tud ne prodajajo kruha, pa vse kar ni nevemkaj kakovosti od orodja. Se tud tam naserješ. Vsi pa nimamo za Misarona (sej ne, da je tud tam vse vrhunsko, je pa vsaj drago).

Uporabniški avatar
TrollR
Uporabnik foruma
Prispevki: 57
Kraj: Dolenjska

Odgovor Avtor: TrollR » 25. Oktober 2025, 21:57

Jaz sem z štemarco Workzone za 50€ preštemal celo bajto, ko smo obnavljali. Noben je ni šparal.
Še norca so se delali drugi, ko so imeli razne drage stroje, da jo bom skuril prvi dan.
No šest let pozneje jo imam še vedno in tudi dela še.
Tudi baterijska bormašina workzone mi je zdržala 10 let.
Tudi neko kitajsko fibrco sem imel 10 let. Krtačke sem 2x menjal in kabel.

Ni vse poceni zanič. Je pa veliko stvari dragih in niso tako dobre res.
Na koncu tunela je vedno luč. Včasih tudi vlak :smey

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. Oktober 2025, 22:37

aleks napisal/-a:
25. Oktober 2025, 20:46
nebivedu napisal/-a:
25. Oktober 2025, 19:17
"To lahko izjavi samo nekdo ki ni poskusil ne enega in ne drugega ...", je tud star rek. Just sayin. Ker v Bauhausu tud ne prodajajo kruha, pa vse kar ni nevemkaj kakovosti od orodja. Se tud tam naserješ. Vsi pa nimamo za Misarona (sej ne, da je tud tam vse vrhunsko, je pa vsaj drago).
Vse orodje imam od Ryobija. Tut motorko. Do sedaj sem uspel samo licičji rep skurit, pa še to po svoji neumnosti. Sosed pa si vsak teden pride kaj sposodit, ker njegovo hofer orodje crkuje. To mi je dovolj dober znak, da se tistega zanič orodja izogibam.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. Oktober 2025, 22:50

Em, Parkside Performance ni iz Hoferja. Tam prodajajo Ferrex. In sem tudi enkrat kupil. Crknlo je v pol ure (baterijski puhalnik). In potem nisem kupil od Ferrex nič več, tko da ne morem povedat za ostalo robo. So dali dnar nazaj brez problema, kar iz blagajne.
Tud jaz mam tamalo (20V) baterijsko laksarco od Ryobija. Baterija je zdržala toliko kot PAP 20A3 prve serije od Parkside. PAP 20A3, ki jih sedaj prodajajo, so velik boljše, so jim dali boljši BMS (mam še vedno eno PAP 20B1, Lidlovo veteranko, ki še vedno dela, ampak sam eno). Zdej mam za Ryobi laksarco kitajsko baterijo iz aliekspressa, za Lidlovo robo jih pa žal ne prodajajo. Sam pa tud nove v Lidlu stanejo cirka enak kot ponaredki za Ryobi an aliekspressu (s poštnino), 15€ za 20V/2Ah, recimo.
Laksarca je bla Od Ryobi 100€ na Amazonu. Čez mesec dni podobna, 20V (na eno baterijo) v Parkside Lidlu 24€ brez baterije ... Če bi to vedel ne bi nikol za 100€ vlačil tega iz Amazona, mam itak cel kup baterij za Parkside.
Seveda dela Parkside tud šrot, recimo "tazeleno" 12V račno. Če urajmaš, je bolje vzet Performance, ker majo brezkrtačne motorje, in so nasploh boljša orodja. Pa seveda na YT prevert kaj crkuje od te firme, in kaj dela v redu.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 25. Oktober 2025, 23:15

Aja, pa še hint, če Lidl neko orodje prodaja v svojem Outlet šotoru na pri toplarni, pomeni da se ni prodalo (največkrat, ker narod zvoha kaj je šrot in kaj ne). Letos so se valjale omenjene "tazelene" 12V račne tam not, med drugim. Itak v Outlet ni za it, skoraj. Ob 11h je bila (na delovnik) dvojna vrsta za blagajno skozi cel šotor, na parkplacu sami mercedesi in bmw-ji, not pa trenirke in ninđe, do kamor oko seže. Ne grem nikol več, niti pogledat iz firbca.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 26. Oktober 2025, 20:55

Jaz sem si nakupil baterij od ryobija v merkatorju, ko so merkator tehniko zapiral. Sem pokupil vse baterije kar so jih imeli v enem nakupu, ker so bile 60% skonto.

Drgač pa Bauhaus v Celovcu lani pred novoletnimi prazniki je imel 2 bateriji Ryobi 5Ah za 96€. Pri nas je ena taka baterija 128€.

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 07. November 2025, 20:39

nebivedu napisal/-a:
26. Oktober 2025, 20:55
Jaz sem si nakupil baterij od ryobija v merkatorju, ko so merkator tehniko zapiral. Sem pokupil vse baterije kar so jih imeli v enem nakupu, ker so bile 60% skonto.

Drgač pa Bauhaus v Celovcu lani pred novoletnimi prazniki je imel 2 bateriji Ryobi 5Ah za 96€. Pri nas je ena taka baterija 128€.
Si ti že opazil tole na svojih Ryobi baterijah?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 07. November 2025, 21:53

aleks napisal/-a:
07. November 2025, 20:39
nebivedu napisal/-a:
26. Oktober 2025, 20:55

Si ti že opazil tole na svojih Ryobi baterijah?
Ne, do sedaj mi je samo ena crknila. Je cev za vodo počila in poplavila klet, baterija je bila pa na tleh in je bila potopljena.

Sem jo odprl, zamenjal 18650 module (dal notri 3.7A namesto prejšnjih 2A) in dela že par let tako.

the_scoob
Uporabnik foruma
Prispevki: 23

Odgovor Avtor: the_scoob » 19. April 2026, 12:23

Pozdravljeni.

Če je tole še vedno tema o rotirajočih komponentah Subarujev, imam za vas vprašanje. Bučati mi je začel prenos na zadnja kolesa in skoraj 100% sem, da gre za ležaj na kardanskem pogonu (2010 Impreza diesel, ročni menjalnik). Kaj mi je v tem primeru narediti? Original kardan ni poceni. Gledal sem ponaredke (NTY), ampak imam dvome v kvaliteto tega kosa. https://www.autodoc.si/nty/17621160

Ali obstaja kakšna delavnica na gorenjskem ali v LJ, ki se ukvarja z obnovami? Obnovil bi v takem primeru kardan s križi vred. Cena?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 19. April 2026, 19:15

aleks
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: aleks » 20. April 2026, 13:56

TBH, 250 je zelo zelo dobra cena. Za Kijo je 900 ponaredek.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov