EGR, DPF, regeneracija

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Benjy
Novinec
Prispevki: 9

EGR, DPF, regeneracija

Odgovor Avtor: Benjy » 06. Maj 2026, 06:58

Vem da imajo pri poznavalcih Subaru vozil, dizli slab sloves. A res lepo prosim za konkretne odgovore in nasvete.
Najprej čisto na kratko zgodovina. Na začetku Februarja sem kupil rabljen Subaru Forester 2.0D, letnik 2018, EUR6 motor, prevoženih 140.000km, ročni menjalnik. Avto je bil uvožen iz severa Nemčije.
Dnevno, v kosu minimalno prevozim 25km avtoceste in cca 6km lokalne ceste. Ker mi je dnevno delal regeneracijo DPF-ja (na vsakih prevoženih cca 50km), sem ga moral dati fizično očistiti - Strajnar. Sama prisilna regeneracija na Subaru servisu ni uspela zadosti očistiti DPF. Sedaj mi dela regeneracijo nekje na prevoženih cca 150km do 300km, včasih tudi na 100km.

1. vprašanje: Je to normalno in običajno, ker meni se to še vedno zdi prepogosto?
2. vprašanje: Strajnar ima na netu objavljeno, da lahko vgradi bolj prepustni DPF, ki se ne baše tako pogosto. Je kdo na dizel Subaruju to dal narediti in če je, kako se to obnese?
3. vprašanje: Skrajni poseg. Vem, da se zaradi izpustov, to naj ne bi delalo, a vseeno vprašam. Je kdo dal na dizel Subaruju fizično odstraniti DPF, programsko EGR in optimizirati ECU in kako se to obnese?

Še nekaj v info: Sem kupil od Autel-a OBD vmesnik in Android aplikacijo, prav za Subaru vozila in spremljam kaj se dogaja. Ko mi na avtocesti na dolgi poti naredi regeneracijo, mi padejo saje v DPF na 0%. Če se vozim konstantno npr. na tempomatu npr. 130km/h to ostaja na 0%. Ko moram upočasniti, pospešiti ali ko se izključujem iz avtoceste pa so te saje po parih kilometrih spet na 10%-15%. Na spletu sem našel info, da naj bi šle saje gor nekje 1% na cca 10km. Ker se mi to ne zdi OK, sem potem našel in tudi preverjal podatke v živo za merilec diferencialnega tlaka, injektorje, delovanje EGR, turbine, pa kaže vse v normah. Preveril sem cevi turbine, tudi tisto kratko med intercoolerjem in loputo. Tudi odstranil in očistil sem intercooler. Avto se lepo pelje in pospešuje.
Mogoče kdo s podobnimi izkušnjami ali kakim nasvetom, več znanjem glede tega?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost