HID žarometi za BE/BH?

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4469
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 20. Avgust 2007, 09:51

zinki napisal/-a: Glede na to, da brez problema prideš čez tehnični pregled z HID kiti, potem niso ravno nelegalni. Sem se okoli tega pogovarjal tudi z osebjem na tehničnih pregledih in so rekli, da če je vse tako kot mora bit in je kit vgrajen na relativno novem avtu (recimo pod 10 let), ni nobenega problema.

Je pa na avtomobilizem.com cela debata okol tega, čez 70 strani :D
Eno je, kaj tolerirajo tehnično-pregledovalci, drugo pa je, kaj je dejansko legalno. Čez tehničnega se da prit z marsičem - tudi z nehomologiranimi izpuhi, platišči, spojleri, tudi z nedelujočo ročno zavoro...

Če pa se ti kak zatežen policaj spusti v to in ti odredi izredni tehnični pregled, boš plačal 'ko žuti'. Da se o težavah, ki jih lahko imaš ob morebitni prometni nesreči, sploh ne pogovarjamo - zavarovalnica ima možnost odkloniti izplačilo odškodnin oz. terjati povračilo le-te od tebe, če si imel na avtomobilu montirano ne-homologirano opremo... :roll:

Kar se tiče HID-ov - v celi EU velja direktiva, po kateri mora avto za uporabo HID tehnologije imeti avtomatsko regulacijo višine snopa (tako, ki deluje sproti in reagira tudi na neravnine na vozišču) in pranje žarometov.

Brez tega naj sploh ne bi bilo mogoče homologirati vozila s HID žarometi - očitno pa so neke luknje v in ovinki mimo direktive, saj je BMW s HID-i opremil nekatere motocikle, ki vsaj pranja žarometov zagotovo nimajo.

D.

Johan
Uporabnik foruma
Prispevki: 29
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: Johan » 08. September 2007, 16:18

Ker še nimam doma avta; ima legacy od letnika 99 H7 žarnice?
EK4, sheˇs gone...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. September 2007, 16:35

Johan napisal/-a:Ker še nimam doma avta; ima legacy od letnika 99 H7 žarnice?
H7 in H1.

D.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 09. September 2007, 22:49

Danci, tole tvoje pisanje o (ne)legalnosti HID žarometov, ki so dodatno ugrajeni pa je eno čisto bluzenje, pa daj se malo umiri. Zaradi tebi podobnih, ki delajo iz muhe slona (na dokaj enostavnih predelavah), so začeli na tehničnih komplicirati za dokaj nevažne predelave, v predelave vitalnih delov (zavore, motor) pa se sploh ne spuščajo.
Sem se moral oglasiti, brez zamere, se odpovedujem nadaljnih komentarjev.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 10. September 2007, 00:19

da dopolnim tomasa:
poznam veliko(res veliko) ljudi, ki imajo predelana vozila(navadno vecja moc/druge zavore/spremenjeno podvozje, pa gredo cez teh. pregled skozi, ker je vse skp narejeno da izgleda kt orig.

medtem, ko policaji lovijo ljudi na VSEH predelavah, ki jih oni s svojim "strokovnim" pregledom ugotovijo(spojlercki, podalski, meglenke, HID zarnice...), ker ne morejo ugotovit neocitnih stvari.

in tukaj rata blem, zakaj se dela iz muhe slona, ker te prej ulovijo in kaznujejo ce mas HID zarnice, kot ce mas v 1.8 legacy.ju 2.0T motor...

prakticen primer:
na a.net je bila nekaj casa nazaj razprava, kaj lehko lastnik ford focus ST zahteva od PP, ker mu je policaj potrgal dol tablce, prepovedal voznjo in napotil na tech pregled, ces da je predelan(avto je bil nov in orig)
medtem ko
mamo med kolegi 90% vsi alfe in ce je potrebno kero nereg. prepelat kam, das pac tablce od podobne gor, ker ce zadaj ne pise policaji(in vecina folka) ne locijo med 33 in 75 (pac primer, ki se je zgodil-veckrat), in kako bo sedaj nekdo, ki ni poznavalec locil recimo mojo turbaso, ki so jo alfisti(iz kluba) proglasili za navadno 1.6 ie, pa so stali jest sem se pa prpelal(nihce ni pogruntal da turbo piha :twisted: )
in tud ce ti nekdo pogleda pod havbo, je res tezko locit recimo 1.6 od 1.8, ce si se pri predelavi vsaj tok potrudil, da izgleda original in 1.6

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 10. September 2007, 00:28

pa se tole HID zarnice v navadnih zarometihso lahko nevarne, ker take luci zaslepijo nasproti vozeca vozila.

problem rata pri razprsevanju svetlobe, ker majo starejsi zarometi in splosno zarometi, ki imajo leco spredaj velike izgube, ker jim kar nekaj svetlobe odprsi na strani in tudi v nasproti vozeca vozila

in sedaj ko za 6X povecas svetlobni tok s tem ko si zamenjal halogenke z HID zarncami si za 6x tud povecal prsenje, ki slepi

+dodaten problem: navadni zarometi navadno nimajo pranja in ko si vi operete sipo ostanejo zarometi mocno umazani in ta umazanija se dodatno prsi svetlo v napacne smeri

+problem, ki navadno ni aktualen: ce ti zarisce zarkov pade direktno na zascitno sipo zarometa, potem jo lahko teoreticno stopi oz poskoduje(aktualen problem na morcielago-tu ->luci niso cisto v fokusu, ker jim je topilo steklo)

tko da kt zakljucek: tehnicno gledano ni tako lahko priredit luci h4/h7/h1¸...na HID, da bi se zmeram ustrezale prejsnim normativom, kako je pa z zakonom in tem pa naj kdo drug pove, nisem pravnik in se trenutno se nisem potreboval posvetovat v smeri HID luci(bom pa kmalu rabil ;) )

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 10. September 2007, 22:50

Thomas22 napisal/-a:Danci, tole tvoje pisanje o (ne)legalnosti HID žarometov, ki so dodatno ugrajeni pa je eno čisto bluzenje, pa daj se malo umiri. Zaradi tebi podobnih, ki delajo iz muhe slona (na dokaj enostavnih predelavah), so začeli na tehničnih komplicirati za dokaj nevažne predelave, v predelave vitalnih delov (zavore, motor) pa se sploh ne spuščajo.
Sem se moral oglasiti, brez zamere, se odpovedujem nadaljnih komentarjev.
To si pa malo mimo pihnu...

Jaz sem čisto umirjen pa tudi iz muh delam čisto nekaj drugega, če so tečne...

Dejstvo je, da je predelava s HID kitom (ne ŽAROMETOM!) nelegalna (po celi črti, tudi pri najboljši volji je ne moreš homologirat) in da je zato predvidena krepka, grda kazen.

Tudi sam (še) uporabljam HID kit in se tega dejstva zavedam, se mi pa ne zdi nič narobe, če na to opozorim še ostale.

Pa lepe sanje še naprej...

D.

PS: Na tehničnih vseakor niso začeli komplicirat zaradi mene ali meni podobnih - prej obratno... :roll:

Uporabniški avatar
zinki
Uporabnik foruma
Prispevki: 583
Kraj: Laško

Odgovor Avtor: zinki » 11. September 2007, 14:10

birdy napisal/-a:pa se tole HID zarnice v navadnih zarometihso lahko nevarne, ker take luci zaslepijo nasproti vozeca vozila.

problem rata pri razprsevanju svetlobe, ker majo starejsi zarometi in splosno zarometi, ki imajo leco spredaj velike izgube, ker jim kar nekaj svetlobe odprsi na strani in tudi v nasproti vozeca vozila

in sedaj ko za 6X povecas svetlobni tok s tem ko si zamenjal halogenke z HID zarncami si za 6x tud povecal prsenje, ki slepi

+dodaten problem: navadni zarometi navadno nimajo pranja in ko si vi operete sipo ostanejo zarometi mocno umazani in ta umazanija se dodatno prsi svetlo v napacne smeri

+problem, ki navadno ni aktualen: ce ti zarisce zarkov pade direktno na zascitno sipo zarometa, potem jo lahko teoreticno stopi oz poskoduje(aktualen problem na morcielago-tu ->luci niso cisto v fokusu, ker jim je topilo steklo)

tko da kt zakljucek: tehnicno gledano ni tako lahko priredit luci h4/h7/h1¸...na HID, da bi se zmeram ustrezale prejsnim normativom, kako je pa z zakonom in tem pa naj kdo drug pove, nisem pravnik in se trenutno se nisem potreboval posvetovat v smeri HID luci(bom pa kmalu rabil ;) )

Glede na napisano mešaš precej stvari med seboj. Predno pišeš bedarije okol leče, se prosim vsaj malo pozanimaj ;-). Namreč ravno žarometi z lečo usvarijo najboljši cut-off, zato so takšni žarometi vgrajeni tudi na večino avtomobilov s serijsko vgradnjo HID oziroma xenon sistema. Nekateri proizvajalci (določeni tipi Volvotov, stareješi tipi Mercedesov, Renault Laguna pred zadnjim modelom, Citroen C5 pred face-liftom itd.) pri določenih modelih uporabljajo tudi žaromete s parabolo, ki prav tako lahko dosežejo dober cut-off.

Žarometi s halogensko žarnico se ponavadi pojavljajo v obliki žarometov z enojno optiko ter dvojno optiko. Enojna optika je starejša ter pomeni eno žarnico za zasenčeno in dolgo luč, ponavadi pa se vgrajujejo H4 žarnice v Evropi ter 9004, 9007, ... v Ameriki ter na Japonskem.
Dvojna optika pomeni ločeni žarnici za zasenčeno in dolgo luč. Vgrajujejo se kombinacije H7, H1, 9006/HB4, H3, 881 ... žarnic.
Nekateri izmed žarometov z enojno in dvojno optiko nimajo vgrajene kovinske zaslonke, ki bi pripomogla k boljšemu cut-offu, bleščanje pa zmanjšala na minimum, zato se je pred vgradnjo HID kita priporočljivo pozanimati okoli samega cut-offa in bleščanja pri takšnem žarometu. Ponavadi proizvajalci HID kompletov pri H4 bixenon žarnicah vgradijo kovinsko zaslonko direktno na žarnico, ki cut-off precej izboljša ter seveda zmanjša samo bleščanje.

Prav tako tvoj "svetlobni tok" ne poveča sorazmerno disperzije svetlobe oziroma po domače bleščanja. Vse je precej odvisno od same kvalitete žarometa ter malo od uporabljene HID žarnice. Zanimivo je, da so včasih nekateri starejši žarometi na starejših letnikih (mišljeno pred 2000 ali še prej) celo boljši kot na novejših tipih vozil.

Poleg tega imajo same HID žarnice moč 35 W (halogenske 55 W), izkoristek je precej boljši, kar pomeni, da se v vsakem primeru več moči porabi v obliki koristne moči ter manj v obliki izgub, ki v precejšnji meri povzročajo segrevanje. Če ne verjameš, se dotakni žarometa s halogensko žarnico ter tistega s HID žarnico - prvi je vroč, drugi pa le rahlo mlačen.

Pa še je stvari, ki se mi jih trenutno ne da trenutno pisat Če koga zanima, rade volje napišem :-) Drugač pa, preden me napadete, stvari ne pišem na pamet.

Sam priporočam kakšen dražji komplet. Zakaj? Lahko razložim na kakšni kawi ter tudi ustrezno demonstriram. Odločitev je seveda še vedno na posamezniku ;-)

Upam, da ne zamerite, ker sem se malo razpisal :-)
Subaru, love it or leave it.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 11. September 2007, 14:24

narobe si me razumel.
ti govoris o projekcijskih zarometih jest pa o navadnih kake poznamo ze mnogo let, ki imajo zunanjo sipo narebrano in le ta deluje kot leca

ps
v sodelovanju s hella lux slovenia sem imel seminarsko na temo(jest+2 sosolca), tko da vse kar je napisano je znanje, ki ga je posredoval vodja njihovega razvojnega oddelka

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 11. September 2007, 14:30

pa ko si pisal o "moci" zarnic ja kristalno jasno mi je da so halogenske zarnice 55W in da je zakonsko omejena moc sprednjih zarometov na 75W(se da kupit tudi 100W-vendar mas tukaj problem pregrevanja same parabole)

jasno mi je tudi da HID zarnica porablja samo 35W el. energije vendar ima mnogo boljsi izkoristek

kar se tice toplenja lec sem pa samo kot zanimivost povedal, ker se dogaja(ne nujno pri tebi, vendar se)

pa se tole: pisal sem samo, da vam bo teh. malo bolj jasno zakaj je vgradnja HID zarnice malo vec kt samo vstavis zarnico v ohisje-gledano s stalisca da zadovoljis standarde, in ne "samo da dela"

Uporabniški avatar
zinki
Uporabnik foruma
Prispevki: 583
Kraj: Laško

Odgovor Avtor: zinki » 11. September 2007, 14:36

Potem pa napiši, da govoriš o stari obliki žarometov z rebrastim steklom ;-) Leča je čisto nekaj drugega in kot si rekel, se uporablja pri projekcijskih žarometih :roll:

Pri teh žarometih z rebrastim steklom se sicer da vgradit HID komplet, da potem ni prevelikega bleščanja, vendar je spet odvisno od samega žarometa. HID žarnica mora obvezno imeti kovinsko zaslonko.
Subaru, love it or leave it.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov