2009 Forester

Novo pri Subaruju
Odgovori
gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 18. Marec 2008, 19:41

Malo sem pobrskal - preko luže bo LSD pri nekaterih modelih (vsaj tako na hitro). V Evropi pa res ne vem.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 19. Marec 2008, 06:16

Sedaj sem si vzel malo več časa. Na švicarski strani je malo lepša predstavitev novega Foresterja, pa tudi PDF s specifikacijami je malo bolj podroben. Vendar - LSDja res ni videti. Ker ima avto serijsko VDC, sem šel na ameriško stran pogledat, kako ima Subaru to rešeno. In sem zmeden - kljub zelo nazornim prikazom.
Hec je v tem, da tudi tam pri specifikacijah napišejo, da ima avto VDS (Vehicle Dynamic Control). Pri razlagah pojmov pa striktno pišejo VDC+TCS (Traction Control System). Sedaj ne vem, ali ima vsak Subarujev VDC že avtomatično zraven tudi TCS. Če je temu tako, potem ni panike, ker TCS skrbi za to, da zavira posamezno v prazno vrteče kolo. Dela pač preko elektronike, vendar načelom še bolje skrbi za posamezna kolesa.
Če pa TCSja ni zraven, pa nisem prepričan če sam VDC lahko kaj uravnava takšne stvari (recimo pri speljevanju).
Skratka - vprašanje je, če ima novi Forester le VDC ali pa pri Subaruju VDC vedno vključuje tudi TCS.

Uporabniški avatar
Unikat
Član Subaru kluba
Prispevki: 1130

Odgovor Avtor: Unikat » 19. Marec 2008, 09:15

gore napisal/-a:Če pa TCSja ni zraven, pa nisem prepričan če sam VDC lahko kaj uravnava takšne stvari (recimo pri speljevanju).
Ne, VDC prej ovira speljevanje na klancu recimo v blatu ali snegu, kot pa da kaj uravnava. Takrat je potrebno VDC izklopit da se sploh kam premakneš.

"The Active Torque Split AWD system is mounted on AT models. MT models come with the center differential AWD system with viscous LSD. The Vehicle Dynamics Control (VDC) is standards on all models."

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 19. Marec 2008, 10:02

Se strinjam - VDC ne more biti nadomestek za LSD. Če pa VDC pri novem Foriju vključuje tudi TCS, potem pa je to lahko nadomestek.

Vendar so za sedaj specifikacije malo nedosledne okrog tega. V Evropi pa TSC sploh nisem videl omenjenega.

pito
Uporabnik foruma
Prispevki: 416

Odgovor Avtor: pito » 19. Marec 2008, 14:50

TCS je zmeraj del VDC -ja.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 19. Marec 2008, 19:48

pito napisal/-a:TCS je zmeraj del VDC -ja.
Verjetno res. Saj je TCS pravzaprav del VDCja. Potem bo vse v redu :D

bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 26. Marec 2008, 07:46

Ma ne vem, če bo vse v redu. Po testih v nemških revijah je Fori brez eletronike na snegu vedno nažgal mehke terence z vsemi mogočimi elektronskimi pomagali, tako da je elektronika bolj ku*čev nadomestek za pravi LSD. Ne vem, kaj jim je treba pomehkužiti ga. Klinc jih gleda :( .

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: BMW_rok » 26. Marec 2008, 09:26

Pri mojem Outbacku 3.0 je VDC in TCS v enem. Bolj pravilno je tako kot je gore napisal, TSC je del VDCja. Je pa ena lučka skupna na armaturi za oba sistema, ko je aktiven TSC ta lučka gori, ko pa VDC pa utripa ;-)

Sicer se pa pomoje z dobro elektroniko nadomestiti LSD.
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 27. Marec 2008, 05:22

http://www.motornews.at/cms/front_conte ... idart=5078 ga precej hvalijo. Vsaj, ko sem sedajle na hitro preletel članek.

VDC bo standardno notri, avto je višji, menda zelo okreten, ima veliko prostora (zadaj sedaj največ v svojem razredu), ima najmanjšo porabo v svojem razredu ... skratka - za sedaj izgleda ok.

bajker
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: bajker » 27. Marec 2008, 21:30

Ko sem preletel omenjeni članek, lahko rečem, da je novi Forester lep primer "krčenja stroškov". Gre namreč za menjavo mehanskih delov z elektroniko. S tem po mojem mnenju poleg performans pade tudi zanesljivost. Recimo zadnji LSD nadomestijo z VDC, ki je pač program, ki je poceni, senzorje pa imajo že itak od ABSa. Hill holder, ki je genialno preprosta mehanska naprava so zamenjali z elektroniko, kije spet cenejša. Verjetno je takih primerov še nekaj. Forester je bil tako zanesljiv, ker je imel izpopolnjene mehanske sisteme, ki so delovali dolgo in zanesljivo, sedaj pa stopa po modni stezi skupaj z ostalimi cestnimi "terenci". Za moje pojme so odvrgli svojo dediščino, po kateri so sloveli in gredo naprej s šminko.
Ker gre za enak motor, sta dva auspuha zadaj izključno zaradi šminke, postavitev cevi pa je tako izpostavljena, da bo luknjanje cevi na terenu stalna praksa. To se lepo vidi iz slik.
Na področju prenosa moči niso naredili nič. Enak(a) menjalnik(a), praktično enak motor, le precej zadušen, verjetno zaradi emisij. Kao 150KM in 11s do 100, moj ima 125KM in 11,4s do 100. Forester 2007 ima 156KM in 9,7s do 100. Pri tem je masa le za 75 kg.
Pohvalne so izboljšave prostornosti in varnosti.
Generalno mislim, da je edina prava rešitev za Foresterja dizel in 6 stopenjski menjalnik, a tu se bojim, da bodo ven vrgli reduktor. Pa smo spet tam.
Splošni vtis je zaenkrat tak, da upam, da bo moj deloval še dolgo vrsto let.

bajker
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: bajker » 27. Marec 2008, 22:01

Unikat napisal/-a: Ne, VDC prej ovira speljevanje na klancu recimo v blatu ali snegu, kot pa da kaj uravnava. Takrat je potrebno VDC izklopit da se sploh kam premakneš.
Ja, točno tako. Ljudje pravijo (en kolega z Rav 4), da se zadeva v praksi pozna tako, da ko kolo zdrsne, sistem zmanjša moč motorja in navor na tem kolesu, da drugega pa običajno potem ne pride dovolj in avto obtiči. Tiščiš gas, premakneš se pa ne. Potem zadevo izklopiš in se probaš prebiti ven ali speljati brez elektronike, običajno pa s kakim kolegom ali dvema, ki te zadaj porine(ta). Torej točno tako, kot pravi tudi Unikat.
Če bi bila elektronika tako vsemogočna, potem bi jo bili pravi terenci polni, pa o niso. Običajno imajo klasične špere in ne VSC, TRC, VDC, TSC in druge kratice, ki so le strokovno ime za par tisoč vrstic kode. Koda je poceni, pa še kratica se sliši hudo kunštno, špera pa ni.
Tule piše praktično vse, kar je treba o tem vedeti.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 27. Marec 2008, 22:13

Se zelo strinjam z Bajkerjevimi ugotovitvami glede splošne usmerjenosti najnovejših Subarujev. Res žalostno.

In na tistem linku so spet napačno umestili Subaruje. :roll: AWD brez reduktorja. Yeah, right :roll:

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 27. Marec 2008, 22:23

Se strinam z Bajkerjem da se bolj ne bi mogel. Ravno dobre mehanske rešitve so za moje pojme velik plus glede vzdržljivosti sistema in Forester je (bil) moderen avto z ne preveč elektronike.

Meni osebno so top modeli, ki so jih delali med 03 in 05, 06 mi glede zunanjosti deluje očiten nagib k šminki (tehnologija je bolj ali manj ista kot 03-05 ???), tale novi mi je pa čisto out.

Ampak na srečo ima vsak svoj okus.

bajker
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: bajker » 27. Marec 2008, 22:36

Sajmon napisal/-a: In na tistem linku so spet napačno umestili Subaruje. :roll: AWD brez reduktorja. Yeah, right :roll:
Ja, to je res :( , ampak razlage so pa še najboljše, kar sem jih do sedaj našel.

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: BMW_rok » 27. Marec 2008, 22:37

Unikat napisal/-a:
gore napisal/-a:Če pa TCSja ni zraven, pa nisem prepričan če sam VDC lahko kaj uravnava takšne stvari (recimo pri speljevanju).
Ne, VDC prej ovira speljevanje na klancu recimo v blatu ali snegu, kot pa da kaj uravnava. Takrat je potrebno VDC izklopit da se sploh kam premakneš.
Ravno danes sem sprobal VDC (in TSC) v snegu in zadeva deluje prefektno. Šel sem na sneg z letnimi gumami in TCS nikakor ne ovira speljevanja v snegu. Vsaj pri meni ne, čeprav sem tudi jaz že bral, da je s TCSom lažje obtičati. Če spelješ tako, da avto zakoplje, ni čutiti nikakršnega odvzemanja moči in če hočeš še vedno koplje, videti je le, da elektronika malo uravnava obrate, ter moč vejretno prenese na kolo več oprijema. Ker če ti avto ostane v snegu itak nima pomena, da turiraš obrate do 6.000, ker boš samo še bolj obtičal.
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov