SUBARU AWD
- rallysquirrel
- Novinec
- Prispevki: 17
- Kraj: Nuova York
-
gore
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 955
- Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
- Kontakt:
Še nekaj mojih kratkih pripomb iz Vukojebin.
1. Našemu članu Yetiju je tudi visko na Legiju crknil - mislim, da je bilo stroškov približno 1300 evrov. Je pa letnik 98 ali 99.
2. Sam sem imel dva različna 4motiona (eden na Golfu in eden na Passatu). Tisti na Passatu je pač znani Quattro, je pa VAG koncern s poimenovanji naredil precej zmede.
Kar zadeva 4motion na Golfu - meni je bil čisto všeč (imel je tudi ASR/EDS) in je presenetljivo dobro deloval. Je pa res, da nisem dirkač in ne lovim zadka ali nosu. Mogoče je ravno za takšne voznike pripravljen
Seveda se Haldex opazi, vendar nič posebej kritičnega, je pa res, da bi si človek po logiki želel, da pogon stalno deluje. Imel sem celo namen dodati tipko za vklop
Na Passatu je zadeva precej podobna Subarujevim. Skratka stalni štirikolesni pogon. Ampak pozor - govorim za prejšnje Passate. Sedaj pri njih 4motion spet ni več Quattro.
Za moje potrebe sta bila VW odlični vozili (predvsem zaradi udobja in nizke porabe), vendar enostavno prenizka (zato logično sledi Forester). Kar je meni neuporabno, saj se precej vozim po Vukojebinah.
3. Subarujev pogon je odličen. V to se lahko prepriča vsak, če ima le dobre gume. Novi Forester malo spreminja način Subarujevega razmišljanja - večja vgradnja elektronike. Mnogim to ni všeč (poleg nekih drugih odmikov od avta z dušo), vendar sem do sedaj prebral kar nekaj zelo pozitivnih stvari o pogonu novega Foresterja. Menda sploh ni slabo. Ob tem zamolčim, da ga še nisem vozil in da sem opazil, da imajo nekateri nekaj težav
Skratka - meni je Subarujev pogon (gledano kot celota dvignjeno podvozje) odličen. Zaradi veliko prevoženih km in pomanjkanja navora, pa močno pogrešam dizla. Ravno včeraj sem na vožnji iz Dolenjske delal preračun (pri Golfu, ki je sicer primerljiv sem imel porabo dobrih 5 litrov, pri Foresterju pa 8,87). Torej 3.5 evra več na vsakih 100 km, 350 na 10 kkm, pri recimo 50 tisoč letnih km pa je to 1750 evrov na leto VEČ
1. Našemu članu Yetiju je tudi visko na Legiju crknil - mislim, da je bilo stroškov približno 1300 evrov. Je pa letnik 98 ali 99.
2. Sam sem imel dva različna 4motiona (eden na Golfu in eden na Passatu). Tisti na Passatu je pač znani Quattro, je pa VAG koncern s poimenovanji naredil precej zmede.
Kar zadeva 4motion na Golfu - meni je bil čisto všeč (imel je tudi ASR/EDS) in je presenetljivo dobro deloval. Je pa res, da nisem dirkač in ne lovim zadka ali nosu. Mogoče je ravno za takšne voznike pripravljen
Seveda se Haldex opazi, vendar nič posebej kritičnega, je pa res, da bi si človek po logiki želel, da pogon stalno deluje. Imel sem celo namen dodati tipko za vklop
Na Passatu je zadeva precej podobna Subarujevim. Skratka stalni štirikolesni pogon. Ampak pozor - govorim za prejšnje Passate. Sedaj pri njih 4motion spet ni več Quattro.
Za moje potrebe sta bila VW odlični vozili (predvsem zaradi udobja in nizke porabe), vendar enostavno prenizka (zato logično sledi Forester). Kar je meni neuporabno, saj se precej vozim po Vukojebinah.
3. Subarujev pogon je odličen. V to se lahko prepriča vsak, če ima le dobre gume. Novi Forester malo spreminja način Subarujevega razmišljanja - večja vgradnja elektronike. Mnogim to ni všeč (poleg nekih drugih odmikov od avta z dušo), vendar sem do sedaj prebral kar nekaj zelo pozitivnih stvari o pogonu novega Foresterja. Menda sploh ni slabo. Ob tem zamolčim, da ga še nisem vozil in da sem opazil, da imajo nekateri nekaj težav
Skratka - meni je Subarujev pogon (gledano kot celota dvignjeno podvozje) odličen. Zaradi veliko prevoženih km in pomanjkanja navora, pa močno pogrešam dizla. Ravno včeraj sem na vožnji iz Dolenjske delal preračun (pri Golfu, ki je sicer primerljiv sem imel porabo dobrih 5 litrov, pri Foresterju pa 8,87). Torej 3.5 evra več na vsakih 100 km, 350 na 10 kkm, pri recimo 50 tisoč letnih km pa je to 1750 evrov na leto VEČ
-
gore
- Uporabnik foruma
- Kontakt:
Sicer je tole malo offtopic - koliko pa imaš potem na Subaruju? Ker meni je bil Golf res šparovec - tudi pod 5 litrov ni noben problem. Z enim tankom se prevoziš 1000-1100 km kot bi rekel keks.irCAR81 napisal/-a:Naš golf 4 motion (TDI - 100hp verzija) ima porabo okoli 7.5.
Da ne govorim o Meganu dizlu ali katrci - sem na črpalki skoraj denar nazaj dobival
Povprečna poraba avtomobila: 15,52 l/100km na prevoženih 10515 kmgore napisal/-a:Sicer je tole malo offtopic - koliko pa imaš potem na Subaruju?:irCAR81 napisal/-a:Naš golf 4 motion (TDI - 100hp verzija) ima porabo okoli 7.5.
Povprečna poraba strmo pada, razloga sta pa 2:
- nova lambda
- vožnja po omejitvah
Zadnja dva tanka
13,59 (ko je blo samo še 1/4 tanka sem zamenjal lambdo) in 11,14. (res pa je da je bla relacija). Upam na 13-14 po mestu.
Smo imeli 110 hp pasata, ki je pil tako kot ti praviš. Golf pa nam žre enako kot 130 hp sharan. Zgleda da je nekaj narobe.
Ko sem dal primerjavo subija in alfe po snegu, nisem mislu naravnost po smučišču gor, pač pa po zasneženi ali pa recimo po cesti s slabim oprijemom (makadam, blato).spaljeni napisal/-a:Q4ka se je preverjeno furala gor in dol po mariborskem smučišču
Drgač pa mislm da je zlo pomembno kako se avto pelje po smučišču gor, ker pač to rabim vsak dan. Dol pride pa itak vsak.
Ja poglej vsakodnevno gledano se tudi ti ne voziš po blatu in makedamu se voziš po asflatu kjer je q4 milorečeno superioren pogon( o motorju ne govorim ker me zajebava prase kosmato
). Če me že matraš s tem je mitsubishijev pogon na EVU boljši za šoder in blato zaradi bolje narejenega kontrolnega sistema pogona.
Subaru je pa nekaj vmesnega in zato je imel toliko zmag kot jih je imel ni nikjer odličen a povsod dober.
Subaru je pa nekaj vmesnega in zato je imel toliko zmag kot jih je imel ni nikjer odličen a povsod dober.
dragi moji
, fant sprašuje, kako dela subarujev pogon!
in ne kateri je boljši.
fizikalno gledano, je stvar taka simetrija --> enakost
kar pomeni:
-vzdolžno uravnotežen bokser motor
-vzdolžno uravnotežen menjalnik
-razporeditev 50:50 (pogon spredaj zadaj)
-enaka razdalja od diferenciala do kolesa (levo oz desno kolo)
to pomeni:
-vibracije med sabo se izenačujejo
-VSAKO kolo teoretično dobi 25% moči (izgube)
-ni torzije, upogibanja (enake razdalje od diferenciala)
Če pa govorimo o 4x4 pogonu pa takole (osebna vozila):
-revolucijo je naredil Audi s svojim quatro pogonom, pometel z konkurenco v rallyju (neuspešni model Mercedes evolution, se umakne iz rellyja)
-Lancia delta HF (verjetno najlepši avto) --> nepremagljiva
-Alfe z Q4 so ratale mešanice Alfe in Lancie
-Mitsubishi evoti --> lepi in velik elektronike
-Subaru edinstven pogon --> mešanica vseh lastnosti za vse ljudi
pa ne pozabit, da je bil vsak izmet naštetih avtov narejen za poseben namen, subaru pa je bil namenjen za ljudi, ki kupijo "enkrat" avto za vse življenje (ni zaman Fuji heavy industies --> v Evropi se je začel prodajat v trgovinah za traktorje)
no, tolko o mojem mnenju
in ne kateri je boljši.
fizikalno gledano, je stvar taka simetrija --> enakost
kar pomeni:
-vzdolžno uravnotežen bokser motor
-vzdolžno uravnotežen menjalnik
-razporeditev 50:50 (pogon spredaj zadaj)
-enaka razdalja od diferenciala do kolesa (levo oz desno kolo)
to pomeni:
-vibracije med sabo se izenačujejo
-VSAKO kolo teoretično dobi 25% moči (izgube)
-ni torzije, upogibanja (enake razdalje od diferenciala)
Če pa govorimo o 4x4 pogonu pa takole (osebna vozila):
-revolucijo je naredil Audi s svojim quatro pogonom, pometel z konkurenco v rallyju (neuspešni model Mercedes evolution, se umakne iz rellyja)
-Lancia delta HF (verjetno najlepši avto) --> nepremagljiva
-Alfe z Q4 so ratale mešanice Alfe in Lancie
-Mitsubishi evoti --> lepi in velik elektronike
-Subaru edinstven pogon --> mešanica vseh lastnosti za vse ljudi
pa ne pozabit, da je bil vsak izmet naštetih avtov narejen za poseben namen, subaru pa je bil namenjen za ljudi, ki kupijo "enkrat" avto za vse življenje (ni zaman Fuji heavy industies --> v Evropi se je začel prodajat v trgovinah za traktorje)
no, tolko o mojem mnenju
Boljše zavore ---> večja varnost!?
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!
Pol se ti pa bedak u rit zaleti!
Ja dokler ne bi na VWju TDI menjal turbine pa bi šlo tistih 1750 €gore napisal/-a: Zaradi veliko prevoženih km in pomanjkanja navora, pa močno pogrešam dizla. Ravno včeraj sem na vožnji iz Dolenjske delal preračun (pri Golfu, ki je sicer primerljiv sem imel porabo dobrih 5 litrov, pri Foresterju pa 8,87). Torej 3.5 evra več na vsakih 100 km, 350 na 10 kkm, pri recimo 50 tisoč letnih km pa je to 1750 evrov na leto VEČ
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.
-
gore
- Uporabnik foruma
- Kontakt:
Če lepo voziš, je zadeva trpežnaBMW_rok napisal/-a:Ja dokler ne bi na VWju TDI menjal turbine pa bi šlo tistih 1750 €gore napisal/-a: Zaradi veliko prevoženih km in pomanjkanja navora, pa močno pogrešam dizla. Ravno včeraj sem na vožnji iz Dolenjske delal preračun (pri Golfu, ki je sicer primerljiv sem imel porabo dobrih 5 litrov, pri Foresterju pa 8,87). Torej 3.5 evra več na vsakih 100 km, 350 na 10 kkm, pri recimo 50 tisoč letnih km pa je to 1750 evrov na leto VEČMalo za šalo, malo zares
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost