moj legy

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 06. Julij 2008, 13:05

@gorazd - po ponovnem racunanju lahk povem da sm se zmotu pr prepisovanju - resnicna poraba je bila 8.12 :P

drgac pa danes zgledam kot da bi prisel iz boja z neko prazgodovinsko posastjo - mal sem opecen, mal popraskan, mam pa tud nekaj nepojasnenih poskodb

razlog: ucerej sem se par ur boril z mojim subarujem da sem lahko menjal tole:

http://users.volja.net/birdy/subaru/sklopka.jpg

tako da - koncno bo konec mojega jokanja da zaradi sklopke ne morem tega in tega

ob priloznosti se zahvalim karliju, ker mi rade volje odgovarja na bolj ali manj neumna vprasanja, ko se mi kje kaj zatakne - hvala karli!

pedal za sklopko je sedaj prav smesno mehek, bom rabu neki casa da se navadim

ps
ce dobr pogldate bote vidl da sklopka niti ni tok zlo obrabljena kot je zazgana - pa nekam mastno je blo tam notr......moram mal pregledat vse skp - edina tekocina ki jo moj avto zgublja je servo odlje(pa se tega smo nazadnje dotocl pr prevzemu avta in je se zmer v mejah)

pss
karbonska lamela pride, ko bom namescal vecje gume na avto....do takrat bo pa tale morala potrpet

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 07. Julij 2008, 00:28

se en "deloven" dan je za mano in moj legacy gleda v svet s sveze spucanimi lecami na zarometih

na zacetku sem hotel prilimat slikce - potem sm pa ugotovu da nimam kaj slikat, u glavnem potek je nekak tkole:

-odstranis oba zarometa iz vozila
-jest sem potem ven pobral zarnice in gumice, ceprav to niti ni potrebno
-odstranis tistih(v mojem primeru) 5 kovinskih sponkic, ki drzijo leco na plasticnem ohisju
-postavis kompletno luc v pecico na nekje 120-150 topinj za nekje dobrih 5 min
-vzames luc ven(s cunjo ipd) ter jo polozis na neko podlago
-z izvijacem(jest sm z nozem) pocasi pajsas leco ven iz ohisja
-ko dobis leco ven pustis obe zadevi da se v miru pohladita(da se kit neha popat in privablat svinjarijo)
-nato (jest sm s steleksom) spucas notranji del lece(temu se resno posvetis) in parabolo PUSTIS PRI MIRU (svojo sm skoraj fental - cim sem se je dotaknu z vato je bila pi*da....)
-ko je leca spucana jo namestis nazaj na ohisje in pripnes z 2 3 al 4 sponkicami
-tko sestavljeno luc postavis v pecico pod enkamimi poghoji kot prej, da se lepo usede in zalepi
-vse skupaj zmontiras na avto in uzivas v "novih" luceh

:)

upam da bo keri vidu kej koristnega v mojih pisarijah tm zgori ;)

lp

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 07. Julij 2008, 08:18

Super se sliš tole, a boš na kako kawo uleta vidim razliko :D
A ste sklopko menjali na kanalu ali dvigalu - kolk vas je pa blo :-P

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 07. Julij 2008, 11:22

sklopko sem emnjal na kanalu + skripec in vecino casa sm bil sam - edinole takrat ko sem ven lovil potisni lezaj je kolega (ki je prsu mimgrede naokol) malenkostno pridrzal motor, da mi nebi roke stisnu

delal sm od mislem da nekje 16 pa do 20 ure - sam ob 16 je bil avto se cist vroc(sm ga prpelu), pa motorja nisem dobesedno ven uzel( odklopu sm tiste 3 konektorje, izpuh, vodo, dovod zraka&podtlake ter tisti zgornji nosilec za menjalnik. pol sm ga pa mal prevzdignu(da je sel iz nosilcev ven) pa naprej da se je snel iz menjalnika.

kawa - ja pridem na prvo ko bom doma(upam da na tole 902 :) )

pr luckah je pa razlika, da so na pogled bolj kristalno ciste(kt da bi ble nove), ker ni tistega prahu na notranji strani lece - svetijo pa po ucerajsnem testiranju vec kot zadovoljivo dobr(po novem mam notr narva +50% zarnice)

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 07. Julij 2008, 21:15

birdy - včerajšnji Topgear ti bo všeč... S11E03
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 08. Julij 2008, 00:00

sm gledal verjemi....lahko pogledas moj post http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.ph ... c&start=90
in uro zraven njega :D

drgac pa hvala za "heads up!"

ps
a naj za zacetek dvignem mojega legija za 3 al 4 cm ? (al3.5 :D )

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5062
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 08. Julij 2008, 18:39

Vsekakor 5 :twisted:
Drugače pa ni problema glede pomoči od blizu ali pa preko telefona,
dosedaj sem še vsakomur pomagal,če se je le dalo ;-)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 09. Julij 2008, 00:51

karel napisal/-a:Vsekakor 5 :twisted:
Drugače pa ni problema glede pomoči od blizu ali pa preko telefona,
dosedaj sem še vsakomur pomagal,če se je le dalo ;-)
blem je k so ljudje s 5 cm neki javkali za polosovine in homokinetiko.....tko da sem "narocu" 4 cm lift kit pr subiju...ki pa bo 99% malenkostno "dodelan" ali "modificiran" (fotke sledijo)

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5062
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 09. Julij 2008, 06:41

Jaz sem imel dva taka z petimi cm pa nisem ni javkal ;-)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 09. Julij 2008, 18:33

če javka s 5cm, ga pa še mal dvigneš, a ne Karli :D
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 09. Julij 2008, 22:29

flat4 napisal/-a:če javka s 5cm, ga pa še mal dvigneš, a ne Karli :D
DEFINITIVNO !!!

sam to mal kasneje - ko bodo druge gume(pa se marsikej druzga)

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 14. Julij 2008, 01:29

dragi dnevnik, danes sem bil priden in sem dvignu mojega legacy-ja za 4 cm, ter ga bom do nadalnega pustil tak.
namen tega je, da vidim kak se avto obnasa ko je dvignjen, ter kaj vse bom moral porihtat/modificirat, da se bo obnasal meni zadovoljivo

potem sem sel pucat HLA-je (nekje vmes je na pomoc priskocil cheno - hvala ) -> bili so svinski da jih raje nebi kazal :)

sledil sm navodilom http://68.178.49.203/jon/EJ22-Overhaul.pdf, tako da nekak ne cutim potrebe po dodatnem dokumentiranju postopka

edino kar sm, sm naletel na tezavo po prvem zagonu avta, ker ni in ni htel delat po komplet vseh 4 cilindrih ampaq bolj 3 in pol....tako da ju3 spet snamem pokrove ventilov pa poblizje pregledam kje sm zasrackal....(test z odklaplanjem sveck ni odkril ker cilinder tocno strajka)

nadaljevanje - ju3

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 14. Julij 2008, 13:46

no danes zjutraj sem se 1x vzgal avto in glej ga zlomka - dela BP

razlaga:
ko sva s chenotom pucala HLA-je sva jih ocitno prevec napolnila, tako da tudi ko so bili "rods" (mosticki? vzvodi?) v najvisjem moznem polozaju je predolg HLA drzal ventil deloma odprt in zaradi izgubljanja kompresije avto ni deloval(oziroma je mel izjemno grd prosti tek)
praviloma bi se to moralo porihtat ce ga pustis laufat do ene ure(citat iz clanka)
jest sm ga laufal vsega skp 10-15min nekaj tudi na obratih in ker se ni porihtalo(oz se je samo ne do konca) sem ga pustil cez noc, in ponoci je odvecno olje ocitno odteklo iz HLA-jev ven, tako da je zjutraj avto zapel kot mora

zakljucek: avto deluje mnogo tisje kot je pred pucanjem :D

in se nekaj slikc odkar je dvignjen (posneto na golovcu)

http://users.volja.net/birdy/subaru/dvig1.jpg
http://users.volja.net/birdy/subaru/dvig2.jpg
http://users.volja.net/birdy/subaru/dvig3.jpg

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 14. Julij 2008, 15:46

Tistole s HLA ji ni slaba reč, avto je pa videti prav luštn, še ene feltne in veče gume press pa bo :twisted:

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 15. Julij 2008, 21:46

no danes sem bil spet pridn in sem naredu tole (delujoce seveda)

http://users.volja.net/birdy/subaru/auto5.jpg

ce slucajno ni ocitno na prvi pogled je avtomatska sipa na sovoznikovi strani

potreben materjal:
-dodaten kontrolni modul s stikali za legacy-ja(ali kerega drugega subaruja - po moje so identicni)
-kak dober meter kabla (2.5 kvadrat minimalno)
-sekundno lepilo (olajsa delo ni pa nujno)

orodje
-razni izvijaci
-cvike Very Happy
-spajkalnik
-vroci lim

v nadaljevanju bom modul iz vasega avta imenoval vezje1 in dodaten modul vezje2

postopek
-najprej razstavivmo module in odstranimo vezje (pred odpiranjem odstranite gumbe!)
-nato na vezju1 odspajkate stikalo za sovoznikovo okno FR
-na vezju2 pa !previdno! odspajkate stikalo za voznikovo okno FL
-na vezju1 izvrtate cca 3mm luknje na vseh 5ih pozicijah, kjer ma stikalo FL kontakte
http://users.volja.net/birdy/subaru/auto1.jpg
http://users.volja.net/birdy/subaru/auto2.jpg
-na vezje1 polozite iz vezja2 odstranjeno stikalo FL(ter ga opcijsko pritrdite z nekim lepilom - jest sm s sekundnim)
! PAZITE DA SE NJEGOVI KONTAKTI NE DOTIKAJO VEZJA - luknje morajo biti zadosti velike
- sedaj z vodniki povezite vseh 5 kontaktov na prilepljenem stikalu FL s kontakti na vezju2, natanko tako, kot je bilo povezano pred odstranitvijo
-PO KONCANEM POVEZOVANJU ZALIJTE KONTAKTE KI SO V ZRAKU Z VROCIM LIMOM, DA SLUCAJNO NE PRIDEJO KAM V STIK!
-enako povezite tudi sredinska dva kontakta pri konektorju enako oznako na enako oznako
-enako povezite tudi FLU na vezju2 s FRU na vezju1 in FLD na vezju2 s FRD na vezju1 ( POZOR KONTAKTI SO ZRCALNO !)
-na koncu je potrebno le se prebrikanje stikal, da vam zadnja okna pricnejo delovati*
http://users.volja.net/birdy/subaru/auto3.jpg
*kot je razvidno na sliki
*-obrnemo vezje1 kot je zgornje vezje na sliki
*-v levem zgornjem kotu najdemo dva kontakta, ki pripadata "lock" gumbku
*-na spodnjem delu vezja lociramo 2x po 6 kontaktov urejenih kot domina st. 6
*-sedaj povezemo levi kontakt "lock" gumba s kontaktom desno skrajno spodaj, na poljubnem spodnjem stikalu
http://users.volja.net/birdy/subaru/auto4.jpg
-sedaj samo se vse skupaj zapakiramo kot je bilo in zmontiramo v avto
-zaradi pomanjkanja prostora predlagam da vezje2 malenkost "oskubite" nepotrebnih stvari, oziroma si omislite zadosti dolge kable, da bote lahko vezje2 neopazno skrili v vrata

-jest sm se malenkostno zafrknil, ker sem pustil vezje2 v originalni skatlci, ki jo je bilo tazko spravit na kako neopazno mesto-pa mi je vseeno ratal
-vezje2 in nove luknje na skatlji vezja1 sem zapolnil in zatesnil z vrocim limom

stvar je cisto preprosta, ce zelite jo lahko ponovite doma(na lastno odgovornost), edina stvar ki mi je povzrocla 10 min razmisljanja je bilo tisto brikanje, pa se tega sm v 3. poiskusu zgruntal :) (2x so ble sipe pr mir :) )

lep dan vsem Very Happy

ps
se opravicujem za slabe fotkice - HTC Touch pac nima "makro" funkcije in pol pride ven kar pac pride

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov