Zglobi in polosovina v sliki

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Zglobi in polosovina v sliki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 09. Februar 2007, 00:43

Tule je nekaj slik razdrtih zglobov na polosovini. To vam pride tudi prav pri menjavi manšet.
Najprej osvobodimo polosovino pri kolesu tako, da iztaknemo volanski končnik in zunanji končnik roke. Nato izbijemo zatič na notranjem zglobu in že je polos naša.
Notranji zglob odstranimo tako, da najprej odstranimo objemko manšete, jo odpremo in odstranimo okroglo jekleno varovalko. Potegnemo zunanji del zgloba stran, nato še umaknemo segerjev obroč in potegnemo dol še notranji del zgloba. Pa imamo tudi manšeto osvobojeno.

Zunanji zglob pa le nekajkrat udarimo na srednjem delu (puščica) in kar sam skoči dol :lol: . Pri namestitvi zgloba pazimo, da se jekleni obroček na polosovini lepo vleže v zglob.

Polosovina Legacya II 2,2 GX avtomatik letnik 1992
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_Polosovina1_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_Polosovina2_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_Polosovina3_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_Polosovina4_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_Polosovina5_1.jpg
http://www.subaru-slo.net/userpix/110_Polosovina6_1.jpg
Zadnjič spremenil Thomas22, dne 10. Februar 2007, 13:06, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 09. Februar 2007, 03:05

:D
lepo poslikano. pohvale.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 09. Februar 2007, 10:10

a je notranji zglob locljiv od polosovine? :roll:

kateri legi pa? pri mojem 2wdju sem morala celo polos zamenjat, ker je bil znucan notranji zglob :?

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 09. Februar 2007, 10:21

Seveda je ločljiv samo tvojemu mehaniku ni dišalo,da
bi zglob razdrl in zamenjal ker je pač umazano delo in je
raje zamenjal celo polos,ker je samo za pet minut dela.

Kar se tiče predstavitve,pa vsa čast Thomas22 lepo prikazano.
Tudi sam sem že večkrat želel takole poslikat in potem
pokazat kako in kaj pa imam zmeraj umazane roke :? :lol:
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 10. Februar 2007, 13:12

Prispevek sem uredil - nad slikami imate v odebeljenem tekstu napisano točno za kateri model je bilo tole.

Hvala za pohvale, za to sem se odločil ravno zaradi razloga kot ga opisuje Karel glede Nivinega mehanika (Niva 13 kot kaže mehanik "pod hruško2 le ni brez napak"). Velikokrat nas mehaniki (celo na uradnih servisih) nategujejo.
Seveda mi je bil v pomoč tudi mobilnik N73, ki res dela super slike in pa seveda forum, ki omogoča enostavno in hitro prilaganje slik prispevkom.

Upam, da bom v bodoče še kaj takega napisal.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 10. Februar 2007, 13:34

Mehanik "pod hrusko" ni imel nic s tem in je za moje pojme se vedno en boljsih mehanikov. Vsekakor si pa privat mehanik tezje privosci koga nategnit kot pa uradni servis.
Informacija je bila z Interservisa, ko sem sprasevala za ceno zgloba, pa so rekli 150k sit za celo polos, ker se sam zglob ne da menjat pa cakalna doba 1 mesec. Zato sem raje poiskala rabljeno, ker pac brez avta nisem mogla bit (zdaj imam itak dva).
Naknadno sem sicer ugotovila, da se da to obnovit na FD, ok info za drugic.
Zato imam zdaj za oba Subija rezervno polos, eno za 2wd drugo za 4wd :-P

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 10. Februar 2007, 23:32

Počiščeno :!:

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 11. Februar 2007, 09:36

mogoce bi bilo tudi fajn napisat, kje si dobil material za zamenjat, npr. ce je poskodovano ohisje notranjega zgloba

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 16. Junij 2007, 15:17

Danes sem tudi pri svojem zamenju notranjo manjšeto (pri menjalniku), delo je potekalo brez težav le umazanije je bilo dosti + 1 kuglco sem iskal na tleh ker nisem vedu, da tako preprosto skočijo vn :oops: :lol:

Vse skupaj je potekalo podobno kot na zgornjih slikah.
Če morda še ne veste (sicer Karli prvi preizkusil zdej pa še jaz) se odvije matico polosovine, nato se avto dvigne, odstrani zatič, ki drži polos na menjalnik. Nato se hito ugotovi, da je je premalo prostora za izvlek polosi in bi moral odviti še kak vijak, da bi umaknil pesto s kolesom stran od menjalnika in s tem odstranil polos.
Pri tem pa je lažji način, da se med menjalnik in roko namesti dvigalko in umakne menjalnik vsaj 1.5-2cm stran od pesta kolesa. S tem se pridobi dovolj prostora za izvlek polosi dolj iz menjalnika.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 02. December 2007, 17:12

Se pravi da samo pri menjalniku iztaknem polos ven, pa manjšeto gor nataknem, pa je problem rešen ? tam vidim, da bi naj bil nek zeger obroček in bo šlo potem narazn ? menjat morm samo zunanjo manjšeto....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 02. December 2007, 19:03

subi92 napisal/-a:Vse skupaj je potekalo podobno kot na zgornjih slikah.
Če morda še ne veste (sicer Karli prvi preizkusil zdej pa še jaz) se odvije matico polosovine, nato se avto dvigne, odstrani zatič, ki drži polos na menjalnik. Nato se hito ugotovi, da je je premalo prostora za izvlek polosi in bi moral odviti še kak vijak, da bi umaknil pesto s kolesom stran od menjalnika in s tem odstranil polos.
Pri tem pa je lažji način, da se med menjalnik in roko namesti dvigalko in umakne menjalnik vsaj 1.5-2cm stran od pesta kolesa. S tem se pridobi dovolj prostora za izvlek polosi dolj iz menjalnika.
to sem se na grd nacin naucu na AR33, ko ji je pomlelo zglob in polosovina nikak ni htela ven...cel popoldne matranja(dokler nisem vzel fleksa in odzagal polosovino-itaq je bila fuc)...da sem pol ugotovu da bi lahko kljub razdejanju zaradi pomletega zgloba, zadevo cist lepo dobu ven, ce bi le malo privzdignu roko....no na napakah se ucimo:)

ps
AR75(avto ki ga navadno sraufam) ima to cist drgac nareto, zato nimam(oz nisem mel) izkusenj :) )

Uporabniški avatar
Ghostrider
Uporabnik foruma
Prispevki: 35
Kraj: Ljubljana Vič

Odgovor Avtor: Ghostrider » 25. November 2008, 21:01

Eno vprašanje...
Sm hotu zamenat spredno polosovino brez, da bi snel dol šalčko pr menjalniku v kateri je zglob. Pa je bil zglob pr drugi polosovini večji od tastarga.
Pa me zanima, če bo pasala šalčka od druge, večje polosovine na menjalnik? A je kej važn s kere strani zbijaš ven zatič pr šalčki?
Hvala za odgovore :-)

Thomas22
road pirate

Odgovor Avtor: Thomas22 » 25. November 2008, 23:09

Glede zatiča ni važno iz katere strani. Prej poglej, da ni mogoče na kateri strani poškodovan (nakrčen) ker bo šel težko skoz.

Pa še informacija o manšetah. Pri dvignjenem Legacyju sem pres mesecem dni menjal manšeto, ker ni bilo prave sem kupil univerzalno, ki jo odrežeš in paše. Zadeva se je strgala zelo hitro. V primerjavi z kopijo originala, je univerzalna zelo tanka. Ponaredek sem dobil za 5€.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
Ghostrider
Uporabnik foruma
Prispevki: 35
Kraj: Ljubljana Vič

Odgovor Avtor: Ghostrider » 26. November 2008, 07:42

Kaj pa uno glede velikosti?

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: subi92 » 26. November 2008, 08:13

Ghost- če ripne pašejo kar mislim da glede na to da imaš DL-a za dele potem ni panike :!: (ponavad so imel 2WD-ji večje t.i šalce).

Zatič mora iti notr kjer je "povrtan del" - tudi na ripnah od menjalnika je eni strani poglobljena luknja in tidve morata biti skupaj. Ven gre pa iz kontra strani, ponavadi tudi ripne ne odgovarjajo če se sestavi drugače, prihaja do zvitih zatičev...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov