subaru AWD

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
mojvoj
Uporabnik foruma
Prispevki: 28
Kraj: Lj

subaru AWD

Odgovor Avtor: mojvoj » 05. Januar 2009, 21:07

Kot lastnik foresterja letnik 09 sem pri vožnji v snegu opazil, da v primeru da obtičim (kar se sicer težko zgodi, vendar se) vrtita samo dve kolesi. In sicer eno izmed prvih in eno izmed zadnjih....???
Na YOU TUBE pa je jasno prikazano, da je Subarujev AWD sposoben prepeljati vozilo po klančini, tudi če ima oprijem samo eno od štirih koles????!!!

Ima mogoče kdo razlago tega pojava?

pozdrav

Uporabniški avatar
Unikat
Član Subaru kluba
Prispevki: 1130

Odgovor Avtor: Unikat » 05. Januar 2009, 21:50

Sklepam, da se ti vrtita dva po diagonali. To se ponavadi dogaja pri zelo majhnih hitrostih, oziroma ko se avto začne vkopavat, drugače je stalni prenos moči na vsa štiri kolesa, ker pa ima vsak odprt diferencial to slabost da vedno vrti najmaj obremenjeno kolo, se ti ravno najmanj obremenjeni kolesi vrtita v prazno. To se reši z zaporo diferenciala ali pa raznimi elektronskimi rečmi, kot mislim da jo tvoj Fori ima - VDC. Če ima oprijem samo eno kolo (katerokoli) in imaš VDC (ki vključuje VTD - prenos navora na kolo z najboljšim oprijemom), bi avto moral speljati tudi če je samo eno kolo z dobrim oprijemom. Ta Subarujev sistem je eden boljših in preverjeno bi moral delovati odlično. Res pa je da ni ravno hiter, iz izkušenj lahko povem, da ko sem se vkopal sta se tudi vrtela dva po diagonali, vendar potem moraš malo dlje držati plin, recimo max. 3 sekunde, da uspe prenesti navor na druga kolesa. Če se vkloplješ malo bolj na "hard", pa pomaga tudi da VDC takrat izklopiš, vsaj poizkusi.
EJ257, FB25

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 05. Januar 2009, 22:43

S temi elektronskimi nadzori zdrsa sicer nimam izkušenj, samo to se mi pa zdi malo sumljivo:
Če se vkloplješ malo bolj na "hard", pa pomaga tudi da VDC takrat izklopiš
Kaj ne ostaneš potem z odprtimi diferenciali in posledično bo navor še bolj neugodno razporejen?

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204

Odgovor Avtor: birdy » 05. Januar 2009, 23:42

koker se neumno slisi: pri avtih brez elektronike pomaga ce mas rocno malenkost potegnjeno ;)

ti lahko vrecha potrdi kak je moj plezal z zategnjeno rocno :D

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 05. Januar 2009, 23:52

Glede na to, da ima avto zadaj LSD je res možno, da si "vrtel" premalo časa; moralo bi zgrabiti drugo zadnje kolo (tisto z oprijemom);
Fiat.
Brez panike.

mojvoj
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mojvoj » 06. Januar 2009, 08:40

Ja ... vrtela sta se prvi desni in zadnji levi...in sicer z izklopljenim VDC-jem (kot je priporočilo za take situacije v navodilih) ter pri vzvratni vožnji. Res pa je, da je bil avto deloma že naseden na sneg in da je bilo zunaj cca -10°C, če ima to kakšno vezo...??
Situacijo smo rešili z verigami in odkopavanjem snega.

Bi mogu res še enkrat probat z vklopljenim VDC-jem in malo daljšim drsenjem koles...mogoče bi pa nato prenesel momemnt na ostali kolesi?

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 06. Januar 2009, 08:46

mojvoj napisal/-a: Bi mogu res še enkrat probat z vklopljenim VDC-jem in malo daljšim drsenjem koles...mogoče bi pa nato prenesel momemnt na ostali kolesi?
Načeloma bi moralo biti tako. Kdaj pomaga, kdaj pa ne.

mojvoj
Uporabnik foruma

VDC

Odgovor Avtor: mojvoj » 06. Januar 2009, 09:04

Mogoče res...bom probov.....

Kakšna pa je sploh funkcija VDC-ja, oziroma kaj se zgodi če ga izklopim?

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 06. Januar 2009, 09:48

ste z verigami vlekli avto ven, al si jih dajal na kolesa?
Fiat.
Brez panike.

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 06. Januar 2009, 11:32

birdy napisal/-a:koker se neumno slisi: pri avtih brez elektronike pomaga ce mas rocno malenkost potegnjeno ;)

ti lahko vrecha potrdi kak je moj plezal z zategnjeno rocno :D
Heh, o tem sem tudi že sam razmišljal, če bi delovalo :)

V bistvu bi bilo pa najbolje, če bi v vse AWD Subaruje namontirali dvojno kontrolo nad zavorami. Tako bi lahko ročno (ali preko elektronike-sej to je pa v bistvu VDC :-)) zaviral posamezno kolo, ki se vrti v prazno. Bi znal kdo to naredit? :D

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 06. Januar 2009, 11:45

gorazd0 napisal/-a:Glede na to, da ima avto zadaj LSD je res možno, da si "vrtel" premalo časa; moralo bi zgrabiti drugo zadnje kolo (tisto z oprijemom);
Forester 09' nima zadnjega LSDja. Ob izklopu VDCja, VTD (razporejanje navora na kolo z najboljšim oprijemom) ostaja vklopljen - le malo dalj časa ga je treba vrteti. Testi so pokazali, da uspešno pokriva nalogo LSDja.
V primeru da nasedeš z avtom, ti pomaga le štrik pa lopata te kakršne koli zapore diferenciala ne rešijo. Podobno je na izredno strmih klancih s slabim oprijemom - fizika ima pa č svoje zakone...
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Re: VDC

Odgovor Avtor: flat4 » 06. Januar 2009, 11:51

mojvoj napisal/-a: Kakšna pa je sploh funkcija VDC-ja, oziroma kaj se zgodi če ga izklopim?
VDC - s pomočjo senzorjev nadzoruje dinamiko vozila skozi ovinke - zavira drseče kolo, z dobro izračunanimi algoritmi pripomore k bolj varni vožnji in manj oddrsavanja vozila. Za varno vožnjo super zadeva - tudi ko te kaj preseneti je zelo predvidljiv. Vendar, če že nekaj časa voziš subaruja brez VDC, ga nekako ne pogrešaš.
VTD - variable torque distribution: razporeja navor na kolesa z boljšim oprijemom. Zadevi sta povezani, vendar se - kot že rečeno - ob izklopu prvega ne izklopi tudi drugi.
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

Uporabniški avatar
Unikat
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Unikat » 06. Januar 2009, 14:24

Res je da v navodilih piše, da je priporočljivo VDC izklopit, ampak jaz ti svetujem da ga imaš vedno vkloplenega, ker le tako bo avto zaviral kolesa (VDC) ki nimajo oprijema, in ta navor dal (VTD) drugim kolesom z oprijemom.
Izklopiš ga takrat, ko avto ne gre več naprej, ker VDC še vedno zavira kolesa ki se vrtijo v prazno (pa četudi imajo vsaj malo oprijema in se avto počasi premika naprej) in ta mali oprijem te lahko še ven potegne - torej VDC takrat izklopiš.
Je bilo v tvojem primeru tako, da so bila vsa 4 kolesa trdno na podlagi, ali si imel kakšno kolo bolj neobremenjeno oz. če povem po domače, če je bil avto s sprednjim ali zadnjim delom na kuclju ali pa je bilo kar celo kolo v zraku?
EJ257, FB25

mojvoj
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: mojvoj » 06. Januar 2009, 14:38

V bistvu je avto s prvim delom naseden na snegu, tako da sta bili prvo desno in zadnje levo kolo čist u zraku....ti dve kolesi sta se tud vrteli.
Rešili smo tako, da smo na zadnji par koles montirali verige in kolikor se je dalo odkopali sneg. Nato je šlo....vzvratno...

Uporabniški avatar
Unikat
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: Unikat » 06. Januar 2009, 14:47

Se mi je kar zdelo, ni čudno da sta se vrteli samo ti dve. Če bi vklopil VDC bi avto splezal ven kot tank. ;-) (VDC bi jih zabremzal, kar je tudi njegova naloga in navor bi se prenesel na ostali dve kolesi. Verjetno jih ne bi čisto zabremzal, ampak dovolj da bi ostali dve kolesi pridobili navor.)
EJ257, FB25

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov