Zimske Gume Katere???

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
nizkotonc
Uporabnik foruma
Prispevki: 57
Kraj: Rovte

Zimske Gume Katere???

Odgovor Avtor: nizkotonc » 02. Februar 2009, 19:55

Lep pozdrav

sem nov tule pa nisem zasledil nic o tem kar bi hotu :neutral:

takole gre: kupil sem imprezo l.95 z FWD ampak nazalost imam na njem letne gume in v tem snegu se rajs z avtobusom vozim, kt pa da bi se sou vozit ( 1 mesec mam izpit nism ravno expert v voznji v snegu)

me pa zanima katere zimske gume bi mi priporocili

mere so 185/65/14
pa bi proso ce so lahk mal bolj pocen ker moje finančno stanje ni ravno bleščeče :roll:

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 02. Februar 2009, 20:23

Sava Eskimo S3,... še vedno dobro razmerje cena/zmogljivosti.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
kamnek
Član Subaru kluba
Prispevki: 615
Kraj: GORJE
Kontakt:

Odgovor Avtor: kamnek » 02. Februar 2009, 20:30

sava eskimo S3 najboljša možnost in tudi nizka cena

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 02. Februar 2009, 23:43

ce pa cena ni glih ovira sem pa vec kt zadovoln z GoodYear Ultra Grip 6...niso najcenej, so pa mnogo bolje od do sedaj preizkusene konkurence

drgac pa NAJBOLJ vazna stvar ti je DOT oznaka
en let stare kupis
2 leti ga ze mal po popustu sprasujes
3 leta brez popusta ne gre
pr 4 mu predlagas naj ti ponudi druge drgac gres drgam
pr 5 ponovis 4
pr 6 pa ga prasas ce bi mel inspekcijo in da naj skrije tist klump

ps
4 in 5 let stare se pr vulkanizerju brez ene 50% popusta ne kupuje (zaupal znanec vulkanizer)

branje dot oznake
12 mestna cifra ki zgleda tko nekak
DOT XXXX YYYY ZZZZ

pri cemer ZZZZ pomeni leto in teden
1308 = 13 teden 2008

za kej vec pa GOOGLE

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 03. Februar 2009, 13:23

Sorry, ampak če so gume starejše kot eno leto, jih niti pogledal ne bi.

Uporabniški avatar
bojc T
Član Subaru kluba
Prispevki: 1462
Kraj: Nožice

Odgovor Avtor: bojc T » 03. Februar 2009, 13:47

Vse so dobre za zradirat :D
Lp

Uporabniški avatar
lupastro
Uporabnik foruma
Prispevki: 346
Kraj: Suhorje, brkini

Odgovor Avtor: lupastro » 03. Februar 2009, 14:15

Jaz pa mislim, da je tudi starejša guma lahko ok, če je bila pravilno hranjena, predvsem pa, če se stanja gume voznik zaveda in vozi temu primerno....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4468
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 03. Februar 2009, 14:54

Očitno imamo med nami tudi WRC prvake, za katere še najboljše ni dovolj dobro... :lol:

D.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 03. Februar 2009, 15:02

in zakaj bi ravno na gumah najbolj sparal, navsezadnje so edini stik s tlemi, tudi 4wd te ne resi, kvecjemu te se prej odpili ;-)

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 03. Februar 2009, 15:21

Točno to jaz vsakemu govorim, ki ima 3mm profila. Očitno imajo gume zaradi policajev, da o zimskih sploh ne govorimo.
"sej mam ketne v prtljažniku.press"

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296

Odgovor Avtor: irCAR81 » 03. Februar 2009, 15:38

danci1973 napisal/-a:Očitno imamo med nami tudi WRC prvake, za katere še najboljše ni dovolj dobro... :lol:

D.
Lih zato k ne znamo dobr pelat rabmo dobre gume.
Nas vsaj neki na cesti drži.

Vzameš kej tazga pa ciao: http://ssl.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?d ... LoadRange=

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma
Prispevki: 295

Odgovor Avtor: benko » 03. Februar 2009, 19:43

Se strinjam z Nivo, Dancijem in ostalimi. Gume, zavorni sistem in čiste šipe - glede tega se ne gre zezat (no, potem takoj pridemo tud na vzmetenje, ampak tisto zdrži malo več sezon ko prve tri stvari).

Drugač pa - glede gum - sm bil res res res lepo presenečen glede Bridgestone Blizzak LM25 4x4, in čeprov se strinjam, da sta Sava in Goodyear odlični gumi (sj je konc koncev za S3 in UG7 skor popolnoma ista tehnologija izdelave, samo profil je drugačen, verjetno tud patentiran), se po mojih izkušnjah glede vzdržljivosti ne moreta primerjat z Blizzak-om. V čem je problem?

Zlo preprosto - za zimske gume se mešanica materialov ne vulkanizira popolnoma, tukej ma vsak proizvajalc svoje recepte (kavčuk, silikon, ...), point pa je v tem, da kavčuk, ki ni popolnoma vulkaniziran, "radira", tj. ima boljše lepenje od vulkaniziranega, tudi pri precej nizkih temperaturah.

Cena, ki jo plačaš za to, je hitrejša obraba, ampak to v tem kontekstu niti ni bistveno, ker proizvajalci kompenzirajo tud z dodajanjem silikona in ostalimi tehnikami (temperatura ob mešanju, vrstni red in količine dodajanja, blablabla...).

Problem se začne, čim zimske gume uporabljaš v "nezimskih" pogojih - ob vožnji na daljše relacije po suhi cesti in temperaturah nad 10°C (npr. 50+ km po avtocesti) in ostrem zavijanju pri "suhocestnih" hitrostih, se guma zlo hitro segreje do temperature, ki kavčuk v mešanici vulkanizira do konca, kar pomeni, da deloma ali povsem zgubiš bistveno lastnost, ki jo mora imet zimska guma: ne radira več. Lahko ma profila miljon, pa ti to bore malo pomaga, ko fašeš eno orenk horizontalno silo.

Pri debilni zakonodaji, ki pravi, da je treba met zimsko opremo od novembra do marca, ne glede na razmere, in vremenskih razmerah zadnjih let, zato jst osebno ne bi popolnoma nobene zimske gume uporabljal več ko eno sezono (razen če jih vsakih 14 dni menjaš z letnim kompletom), in dejansko se mi zdi še najbolj smiselna varianta jesen kupit nove zimake, naslednjo jesen pa jih vreč v smeti in kupit nove.

Ne vem, če je poraba z zimskimi gumami res tolko večja, da vsake par let opravič izdatek par 100€ samo za komplet letnih gum, potem pa še vsako drugo sezono tveganje z leto starimi zimaki.

No, in če se vrnem na Bridgestone - avto sem kupu avgusta z zimskimi gumami. Kar pomeni, da ga je nekdo vsaj par mescev pomladi in poletja (po Primorski) vozil z zimaki. Se je poznalo tud na profilu, in milo rečeno sm precej cvikal, ko smo šli na Jezerski vrh. In presenečenje takrat je blo... radikalno. Kar držale so! Kej takega še nism doživel s kakršnimi kol zimskimi gumami.
No prisoner's dilemma here. Over the long term, symbiosis is more useful than parasitism. More fun, too. Ask any mitochondria. -- Larry Wall

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 03. Februar 2009, 20:38

birdy, nimaš ti ultra grip7? Te so pomojem najboljši kompromis za naše ceste. Po snegu sicer niso nevem kok superiorne (kar ne pomeni, da niso dobre), po mokrem so pa bomba. Za naše ceste je zmaga.
Eskimo S3 sem imel na legacyju. Za v sneg je fenomenalna, po mokrem pa povprečna. Za svojo ceno pa dober nakup.
Drugih pa ne poznam... Razen Rotal nalitih, sam to so bolj za kake leonete pa ostale " ne tok hitre kante" :)
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 03. Februar 2009, 21:51

flat4 napisal/-a:birdy, nimaš ti ultra grip7? Te so pomojem najboljši kompromis za naše ceste. Po snegu sicer niso nevem kok superiorne (kar ne pomeni, da niso dobre), po mokrem so pa bomba. Za naše ceste je zmaga.
Eskimo S3 sem imel na legacyju. Za v sneg je fenomenalna, po mokrem pa povprečna. Za svojo ceno pa dober nakup.
Drugih pa ne poznam... Razen Rotal nalitih, sam to so bolj za kake leonete pa ostale " ne tok hitre kante" :)
let in pol nazaj ko sem kupoval moje UG7 v moji dimenziji ni obstajal....drgac bi itaq mel UG7

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4468
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 03. Februar 2009, 23:22

Tudi sam sem dolga leta bil pristaš Savinih gum (pač po principu domače je domače) - dokler nisem predlani kupil nekih drugih gum, ker Savinih pač niso imeli v tistem trenutku na zalogi...

Zaradi ugodnega presenečenja takrat sem se letos odločil za 'še boljše' gume - UltraGrip 7 in priznam - na Savo niti pomislim več ne.

D.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov