Servis Major II, 195k km

Subarujev predstavnik razreda SUV
Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma
Prispevki: 295
Kraj: Ljubljana

Servis Major II, 195k km

Odgovor Avtor: benko » 06. Februar 2009, 13:34

Zdravo vsem,

Za naslednji tedn sm dogovorjen za celodnevni termin pri avtozdravniku, bomo delali drugi veliki servis (latinsko €minus Major, ;-)). Sm prebiral tud druge teme o Foresterjevem servisu, pa mam vseeno še par vprašanj, če bi se komu dalo pokomentirat.

Kot rečeno, avto (EJ20, MY2000) ma malček prek 195kkm. Poleg vseh olj in filtrov (odkar sem ga kupil še nič menjal :oops:), svečk, zobatega jermena, diskov (ki pri visokih hitrostih že kar fino potresejo) in verjetno tud zavornih oblog (spredaj in zadaj), bom verjetno moral menjat tud potisni ležaj pri sklopki, ker zadnje čase nekaj čivka (ne vem, mogoče pa poskuša oponašat črička), pa oba semeringa na menjalniku, ker že hočeta malo curljat.

Tako ali tako bomo morali šraufat menjalnik, že zarad ležaja, pa še da dokončno ugotovimo, kaj je tisto rožljanje pri ogretem avtu v 4. in 5. prestavi (zadnje čase je postalo že kar glasno, po zvoku pa kar srhljivo spominja na luft). :roll:

subi92 in še par vas je omenilo, da je nujno menjat tud semering glavne gredi, ker je že ravno vse razstavljeno, tako da verjetno najboljš, da tud za to rečem? Kaj pa šponer?

Pa če je že ravno vse razstavljeno, kaj naj nardim z vodno črpalko? Glede na to, da ma že 200kkm in da bo naslednja taka priložnost šele čez 100kkm; a naj jo zamenjam zdaj al naj upam, da bo zdržala do 300?

A ma smisel menjat tud zračni in benzfilter (nimam pojma, kdaj/če je zadnjič bil menjan)?

Kaj pa kabli za svečke? Kolko časa ponavad živijo brez težav?

A je še kej takega, kar bi blo nujno za preverit (razen standardnih zadev: zavorna, hladilna + cevi, servo tekočina, manšete)?

NoFear, v tvojem poročilu o kupljenem materialu si omenjal neka tesnila separatorja olja... kaj je to? Kakšna specifična stvar za turbake?

Hvala za ves vaš čas. Bom skompenziral s pivi na naslednji kawi. ;-) :-pivo
No prisoner's dilemma here. Over the long term, symbiosis is more useful than parasitism. More fun, too. Ask any mitochondria. -- Larry Wall

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 06. Februar 2009, 13:48

mogoce bom mim udaru, ker govorim po izkusnjah dobljenih na mojmu legacy-ju

-vodna pumpa je ciste prevec poceni stvar da je nebi menjal in s tem tvegal da se ji kej zgodi in posledicno vemo kaj

-zracni filter vidis kaksen je in se na podlagi tega odlocis

-benz filter se je pri meni ZELO poznal ko sem ga menjal, pa se cist simpl je za zamenjat

-kabli za svecke sicer majo neko omejeno zivljenjsko dobo, sam dolker ne prebijajo jih osebno nebi menjal

-sponer kot tisti batek se obicajno ne menjuje, medtem ko rolce in rolco na sponerju se preveri kok ma lufta in kok je glasna - zamenjas po presoji

-ce mas ze tok velik avta podrtega zamenjas se VSE semeringe na motorju...niso dragi, je pa lahko tecno ce zacne keri spuscat (ce ne bos menjal vseh potem daj vsaj tistega pri sklopki)

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 06. Februar 2009, 15:38

Kar se tiče čivkanja,ki ga ti pripisuješ lagerju ti lahko rečem,da prvo preberi temo o dvomasnem vztrajniku,da ne bi bil po servisu razočaran.
Če se odločiš menjati samo lager nisi naredil nič saj,če je
lager hin (v kar dvomim) bo kmalu izdahnila tudi lamela in potisna.
Vodno pumpo in termostat vsekakor menjaj prav tako pa vse semeringe.
Olje v menjalniku in zadnjem difu prav tako pa v motorju z
filtri vred je menjati samoumevno.
Zavoram se je treba posvetiti posebej pazljivo,ker ustavljanje je
le na prvem mestu.Če sedaj tresejo diski z menjavo ne boš naredil
dosti,če ne boš očisti batkov in zamenjal gumic.
Še bi se dalo pisat vendar pa saj pelješ avto na servis kjer naj bi
vedeli kako in kaj :roll: (nažalost temu ni tako :? in v nasprotno me
ne morete prepričati)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
NoFEAR
Administrator
Prispevki: 3360

Re: Servis Major II, 195k km

Odgovor Avtor: NoFEAR » 06. Februar 2009, 23:16

benko napisal/-a: NoFear, v tvojem poročilu o kupljenem materialu si omenjal neka tesnila separatorja olja... kaj je to? Kakšna specifična stvar za turbake?
A kaj je to? Hja... Ne vem :lol: vem da je na vrečki pisalo "oil separator gasket"... Tud ne vem kako je to narjeno na drugih motorjih... Pr men je zadeva vidno puščala in ker se je že delal servis, sm pač še to prtisnu zravn...

Teta
Član Subaru kluba
Prispevki: 23
Kraj: Trzin

Odgovor Avtor: Teta » 07. Februar 2009, 14:01

Pri mojem Major Fori servisu so zamenjali naslednje.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 07. Februar 2009, 19:09

Kot je Karli reku, velik je samoumevnega - vodno pumpo pa seveda povežite še z novim Subaru GENUINE parts :-) termostatom in novo hladilno tekočino. V tvojme foriju je mislim da večina že tadobrih semeringov ampak strošek je zanemarljiv.
Šponer lahko menjaš - ni pa nujno potrebno, rolce po potrebi. Sveče in vse filtre, filter goriva menjaj z originalom saj je potrebna menjava na vsaj 100k

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 08. Februar 2009, 17:41

Najlepša vam dala za vse napisano. ;-) Kot rečeno, par rund pa tut na moj račun.

@NoFear, kje pa se je vidlo, da pušča?

@subi92, o original delih sva se že enkrat pogovarjala, tnx za namige, se prav originalni naj bojo jermen, termostat in filter goriva. Semeringi tut?

@karli, sklopka je bla menjana cca. 10k nazaj, hkrati s tem pa tut en ležaj vztrajnika. Sej o tem (pa o "Kršiču") smo se že pogovarjal takrat, ko smo šli rit v drek, ti pa reševat dan pod Nanos. Se mi pa zdi, da ni problem v vztrajniku, tiste teme sm z zanimanjem spremljal že ob nastajanju, pa simptomi niso isti.

Čivkanje se je pojavlo šele po tem (ene 3k km nazaj), zgleda pa tko: ko je avto hladen, ga ni, potem pa se po par km pojav, ampak čivka samo, če je pedal sklopke čist spuščen. Včasih bolj, včasih manj glasno. Čim ga prtisnem par cm, potihne; sploh ni treba, da se sklopka razmakne, samo da vse vzvodovje malenkost premakne svojo lego.

@Teta, vidm, da so ti menjal tud hladilnik?

Ah, tale tvoj seznam me je spomnil na še eno zadevo - spodnji kolut jermena klime občasno ravno tako čivka (subi92, če se spomniš, sm ti omenil ta zvok, ko smo bli na Jezerskem vrhu, pa si predlagal WD40 :D), in ko sem ga gledal, sm ugotovil, da se ne vrti naravnost ampak "opleta". Če prav zastopim, bo treba zamenjat nosilc?
No prisoner's dilemma here. Over the long term, symbiosis is more useful than parasitism. More fun, too. Ask any mitochondria. -- Larry Wall

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 08. Februar 2009, 17:48

benko napisal/-a:
@subi92, o original delih sva se že enkrat pogovarjala, tnx za namige, se prav originalni naj bojo jermen, termostat in filter goriva. Semeringi tut??
Sej kak gates ali continental za zobatega ne bo škodil, takrat sem ti razlagal da nekateri dajejo orig. npr. oljni filtr in orig. mikro jermen, zabat pa gates.
Kopija vse ali pa vse orig. ;-)

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617

Odgovor Avtor: gorazd0 » 08. Februar 2009, 19:41

semeringe vsekakor original;
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
skyline
Uporabnik foruma
Prispevki: 206

Odgovor Avtor: skyline » 08. Februar 2009, 19:42

subi92 napisal/-a:Sej kak gates ali continental za zobatega ne bo škodil, takrat sem ti razlagal da nekateri dajejo orig. npr. oljni filtr in orig. mikro jermen, zabat pa gates.
Kopija vse ali pa vse orig. ;-)
a ne dela Gates original zobatega za Subaru? ne verjamem da imajo lastno proizvodnjo za jermene
prej pri Hondi je bil original Gates in zraven še znak od Honde (cena cca 80€), kopija pa samo z znakom od Gates-a (40€)
GF8

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 09. Februar 2009, 08:49

benko napisal/-a:@karli, sklopka je bla menjana cca. 10k
Saj to ti razlagam,če je bila menjana komplet sklopka
potam je potisni ležaj nov.
Če pa je bila menjana samo lamela je pa to drugo,
se pravi da te je majstr malo za nos potegnil.
Še vedno sumim vztrajnik.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Teta
Član Subaru kluba
Prispevki: 23
Kraj: Trzin

Odgovor Avtor: Teta » 09. Februar 2009, 21:28

@Teta, vidm, da so ti menjal tud hladilnik?
Jah tankovski poligon vrhnika. Nekako so prišli kamenčki med ventilator in hladilnik, pa so šle cevke.

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 27. Februar 2009, 12:07

Juhuuuuuuuu, :-2 Mam nov avto, :-pivo Mal se je sicer zavleklo, ker ni blo casa, najprej na eni, potem pa na drugi strani, ampak zdj je zrihtano.

Kaj smo menjali?
  • zobati jermen, 13028AA230, 72.25eur
    napenjalec, E46006T, 108.35eur
    napenjalec, 45-07-707, 25eur
    vodilo jermena, VKM88000, 35.92eur
    vodilo jermena, VKM88001, 35.83eur
    vodna crpalka, 13878, 50eur
    semering glavne gredi, 806733030, 6.25eur
    svecke, 429113, 14.36eur
    olje + filter motor, 1317005, 35.47eur + 7.35eur
    olje menjalnik, 31.5eur
    olje zadnji dif, 16.57eur
    zracni filter, B270125JC, 15.36eur
    filter goriva, 42072AA011, 35.63eur
    hladilna tekocina, 13.35eur
    dve parkirni zarnici, 1.34eur
Skupaj 504.35, oz. z davkom, 605.44 vevrc.

Diski so bli moji, ploscice se v redu (menjane so ble polet, skupaj z ostalimi jermeni), termostat "ne bo crknu", razn tega ni blo kasnih posebnosti.

Na seznamu sta sicer bla se semeringa odmicnih gredi pa tista na menjalniku, ampak je Joza reku, da je se tega na glavni menju samo zato, k je ravn blo razstavljen, "tud ce ga ne bi", po njegovih besedah. Se enih par ostalih malenkosti sm napisu (a la mansete, cevi, kabli itd.), pa je blo vse b.p.

Kot bonus mi je zrihtu se izpusno cev, ker je spet ropotal pokrov katalizatorja (klasika, GRRR), pa nekje na sprednji tretjini je neki puscalo, in dejansko je razlika v zvoku ocitna. Mogoce se mi sam zdi, ampak se tut na kompresiji en mejckn pozna. Tezko rect, ker je sprememba po servisu res ogromna.

Zrihtal so mi tut sklopko s pticjimi nagnjenji - namazat in nastavit je blo treba nek vzvod, sama sklopka je baje v redu, je pa dejansko zlo svoh vztrajnik, ker pri speljevanju "vztrajno" potresava :( (ampak se ne oponasa veverce).

No, pol so se pa zacele komplikacije - tisto jecanje pri 140-150 in segretem avtu. Ce ni blo prenosa, tj. stisnjena sklopka al pa obrati masine enaki hitrosti avta, je bla tisina, sicer pa ob zaviranju z masino in pospesevanju nek zoprn hrrrrrhrrrhrr, vedno glasnejsi.

Drago me je fejst ustrasu, k je omenjal eno kovinsko varovalko na viskotu (ko neka objemka), ki da se vcasih sname in drgne po zobnikih, in je potem ne dobis vec nazaj (beri 1000eur za nov visko), ampak ce bi blo to, bi avto drkal pri parkirnem in podobnem manevriranju, tko da sm to zlo kmal izlocu.

Ko sm v tork popoldne prsu pogledat, kako kaze, je mel Joza ravn razstavljen cel menjalnik na ponku in gledal lezaje enga po enga... in na konc nasu enga nazrtga. :lol: 8mm lezaj s 3x2x0.5mm vdrtino na povrsini. 74.73eur. Sicer sam menjalnik brez opilkov, zlo cist. No, lezaj smo zamenjal, pa ni pomagal. (Vsaj cez 2000km mi ne bo treba se enkrat podirat menjalnika, hehe.) Pa se vsa tesnila so nova, za 7.93eur.

Na koncu so podvomli v kardan in dejansko je blo na cist sprednjem zglobu 1mm lufta. Valjda ko se vse skup segreje, stvar kr fajn zacne opletat. Tko da smo dal en rabljen kardan za 80eur gor, in zdj je (zaenkrat) mir.

Vse skupaj je blo, predvsem zarad kopanja po menjalniku, 11 ur dela, tko da me je se to zravn prslo slabih 250eur, vse skup z davkom vred pa 1081.5 vevrc.

Kr fajn investicija, ane? :lol:

Je pa res, da avto zdj prede ko mucka, pomoje predvsem zarad benz filtra in sveck, pa ko pohodis gas v prostem teku, spet zaslisis zravn tisto znacilno boxerjevo rencanje, :lol: Veseu k radio, hehe.

Ko se mal opomorem po temle financnem soku pa - :-pivo

Se enkrat hvala vsem za nasvete.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 27. Februar 2009, 12:30

Lepo, lepo, kdaj gremo zdej na furo po blatu al pa snegu?

Mašinca in nosilc te pa čakata.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 27. Februar 2009, 12:38

Ufff... glede blata, peska in kamna mam se eno nalogo - dobit fedre in zamenjat vse kompletno. Tist model iz Funtane se neki zmisljuje, reku je, da bo konc januarja narocal pri Ironmanu, zadnjic sm ga klical, pa je ze prestavil na sredino marca, plus mesec in pol za dostavo... :x

Zgleda da bo treba poklicat v kako Anglijo, Nemcijo, Slovasko, Italijo, ... pa narocit po posti, ce ne sm do poletja mrzu.

Za masinco pa zmenjeno! ;-)

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost