predstavljam mojo črno Prezo:
Preza je rahlo izboljšana po mojem okusu:
Motor
Prodrive Performance Pack (Moč: 320 konjev, navor 450 Nm), vključuje prepisan program računalnika, zadnji lonec izpuha in 255 LPH bencinsko črpalko.
Zavore
Performance friction dvodelni plavajoči diski z ALU pestom spredaj
Performance friction zavorne obloge spredaj in zadaj
HEL pletean zavorna napeljava
Motul RBF600 zavorno olje
Vzmetenje
Prodrive RB320 Bilstein vzmetne noge in prilagojene vzmeti (znižajo vozilo 30 mm spredaj in 10 mm zadaj)
Prodrive 20 mm nastavljiv zadnji stabilizator
Po Prodrive specifikaciji urejena geometrija podvozja
Podvozje
Grp N kape amortizerjev
Grp N puše nosilca zadnjega diferenciala
Grp N nosilec menjalnika
Grp N puše na prvi in zadnji osi
Notranjost
Sparco Evo 2 Plus voznikov sedež
Schroth 4 točkovni varnostni pasovi
Ogrevan sovoznikov sedež
Zunanjost
7 kg lažji JDM prednji odbijač
Teža
– 35 kg (1460 kg)
Kako se je začelo?
Pri spoznavnih vožnjah z mojo Prezo sem ugotovil, da se originalne Brembo zavore “na poti” iz Ljubljane v Ajdovščino pregrejejo nekje na Colu. To Imprezi seveda ne pritiče, zato sem takoj začel iskati alternativo: Ferodo DS2500? Dobre, ampak močno glasne metalke isker in uničevalke diskov. Roesch? Zelo korektne zavore, ki pa ne nudijo tistega nekaj več.
Na Angleškem forumu www.scoobynet.com sem nato odkril zapise o ameriških zavorah PF, ki se na njihovih številnih dirkališčih niso in niso hotele pregreti, zgledno moč zaviranja pa so nudile že hladne v mestni vožnji. To je zame!
Takoj sem naročil diske, rezervne kolute in goro zavornih oblog.
Predpisan način vpeljevanja zavor in diskov je zelo nenavaden
Največja težava je bilo seveda najti premeren prostor, kjer bi lahko sledil zahtevani proceduri. Ko smo to težavo obšli, pa sem ugotovil, da zavore grabijo tako močno, da me je vmes dobesedno obšla slabost
Z eno težavo manj sem se podajal na vožnje in kmalu pričel opažati, da se vse težje upiram skušnjavi povečanja moči motorja in da vse pogosteje obiskujem spletno stran Prodrive-a.
Ker sem samo človek, sem na koncu skušnjavi podlegel in Prodrive Perfomance Pack vgradil.
Ko sem se na servisu vsedel v avto, nisem pričakoval občutenja večjih sprememb, saj avta pred tem še nisem popolnoma spoznal. Vendar pa je bil moj dvom zaman. 450 Nm navora, od tega več kot 392 tovarniških Nm razpoložljivih v širokem razponu od 3000 – 5500 vrtljajev, je bila drastična sprememba, ki je v vzratnem ogledalu razkrivala voznikov širok nasmeh.
Celo na avtocesti je avto v 6. prestavi do hitrosti, ki jih naj na tem mestu zamolčim
Mislil sem, da je Impreza popolna, vendar ob najinem nadaljnjem vzajemnem spoznavanju kmalu ugotovil, da si želi tudi popravka svoje lege na cesti. Tako smo naročili in vgradili Prodrive vzmetenje s prilagojenimi progresivnimi vzmetmi, ki so standardno podkrmarjenje Impreze močno popravile. Poleg tega je počasna vožnja postala elegantnejša, pri hitreje voženih ovinkih pa je bilo opazno močno zreducirano nagibanje, prav tako kot manjši počep vozila pri močnejšem zaviranju.
Poleg vzmetenja v paketu prišel tudi zadnji, 20 mm nastavljivi stabilizator, ki je krmiljenje vozila v ovinkih s pomočjo pedala za plin naredil za evforično doživetje.
Vredno vsakega EUR
Čas je bil, da poskrbimo za piljenje voznih lastnosti in ker sem sam shujšal že pred časom, je bil na vrsti avto. 4 kg je sicer že izgubil z zavornimi diski (to ni malo, saj je rotirajoča masa povečana za večkratnik 3), kljub temu pa sem v prtljažniku brez potrebe prevažal 16 kg težke pomožno kolo, dvigalko in orodje. Po študiji odzivov sem na Ebayu kupil kompresor in tekočino za krpanje lukenj Elastofil in težo reduciral za dodatnih 14 kg. Za piko na i pa sem iz Japonske uvozil 7 kg lažji nosilec odbijača japonske verzije Impreze spec-C.
Razliko med nosilcema in postopek menjave si lahko ogledate na povezavi
http://revver.com/video/591689/subaru-j ... wwsubietv/
Ker je teh 7 kg v samem nosu vozila, je razlika v odzivnosti precejšnja.
Po vseh narejenih izboljšavah je bilo seveda priporočljivo sedaj le-te znati tudi izkoristiti. Vendar pa je bilo potrebno pred tem poskrbeti še za primerno voznikovo delovno okolje.
Na originalnem sedežu se je namreč potrebno med vožnjo po ovinkih centrifugalni sili upirati s celim telesom. Tudi ob volan, kar onemogoča sproščeno držo na zavitih cestah.
Na pomoč je priskočil Sparco, ki je v Udinah prodajal čudovit sedež Evo 2 Plus. Kakšna razlika!!! V sedežu se sedi sproščeno in v ovinkih brez upiranja s telesom elegantno sučeš volan. Lahko si predstavljate, da je bilo vzratno ogledalo zopet polno širokega režanja.
Do popolnosti so manjkali le še 4 točkovni pasovi, vendar pa so bili forumi polni nasvetov naj se le-ti uporabljajo le v avtomobilih z vgrajeno varnostno kletko. Ker so bili nasveti zelo smiselni sem mislil, da jih bom zmogel upoštevati, vendar sem se uštel, saj je bila skušnjava zopet prevelika. Odločil sem se za pasove znamke Schroth, ki le-te izdeluje tudi za Sparco in je glavni dobavitelj serije Porsche GT Cup.
Odločitev je temeljila na dejstvu,da imajo Schrotki edini TUV certifikat in to zaradi zelo pomembnega dejstva: 4 točkovni pasovi pri Bog ne daj trčenju vodijo v tako imenovani submarining, ko telo zleze pod bočne pasove. Schroth zato izdeluje izvedbo pasov z ASM (antisubmarining system) sistemom, ki ta fenomen preprečuje. Sistem je na moč preprost: desna naramnica je prepognjena in na prepogibu zašita. Kadar se šiv pretrga, se naramnica podaljša, telo pa se posledično rahlo zasuče in s tem prepreči submarining.
Video o razliki med temi pasovi, drugimi 4 točkovnimi pasovi in standardnimi pasovi si lahko ogledate tu:
http://www.bob.si/Schroth/izdelki.htm
Rabim še kaj? Mislim da ne, … razen morda za boljšo odzivnost Grp N puše podvozja, diferenciala, menjalnika in kape amortizerjev.
Razlika? Lega avta je po vgradnji postala near perfect, o vtisih pa si lahko več preberete v mojem postu Grp.N podvozje v razdelku Tuning.
Ker avto tako kot hiša ni nikoli perfekten dodajam še moj wishlist:
Wishlist:
- 13:1 JDM hitri volanski mehanizem
- Turbo anti-lag sistem
- AP uprated sklopka
- Decat center in Grp.N lonec (zahteva reprogram ECU-ja)
- Litchfield twinscroll Turbo
- Prodrive reprogram sredinskega diferenciala
- Scoobyclinic Dog ‘box menjalnik
Upam, da vam je moja Peza všeč.
LP,
Andrej