Avto na plin
Avto na plin
Mene pa zanima kako je s tem ce je avto na plin. Vceraj so na avtoshowu na gospodarcu bli ena firma ki vgrajuje te sisteme. Tam dela kolega in je rekel da se definitivno splaca, sploh pri avtomobilih z visoko porabo ali avtomobilih ki prevozijo veliko km letno. Rekel je da avto porabi do 10% vec plina kot goriva(pri meni je to namesto 15, potem cca 16,5L), pri tem pa ne izgubi nic moci. Cena plina je trenutno 50% manjsa od cene 98 oz. 100 oktanskega goriva, sistem stane cca 1800€ in po mojih izracunih bi imela denar povrnjen v recimo letu in pol. Se vedno pa lahko avto preklopis na gorivo ali plin. Samo ne vem kasna je teza tega celotnega sistema. Je pa neka meja pri moci avtomobila. Je rekel da 85KM na cilinder je nekako maximum, kar pomeni 340KM pri imprezi. Ce kdo ve kaj vec o tem in ce je vse to res, bi bila vesela ce pove.
Mislim da dodajo več uparjalnikov za plin pri močenjših avtomobilih, ker več potegnejo. Jes tega nisem in ne bom vgradil, ker plin za motor oz. predvsem ventile ni prav dober/zdrav, tko mi je razlagal en od monterjev plina. Pri normalnih avtomobilih in normalni vožnji problemov naj ne bi bilo, za športno vožnjo pa mal dvomim. Kolega ima golfa 3 gti predelanega na plin in pri njemu se razlika med bencinom in plinom občutno pozna.
Poraba je res 10% višja, moč naj ne bi opazno padla (pri 165 konjskem motorju Subaru navaja podatek 2-5km manjša moč), vendar jaz v praksi ne občutim nič. Ko sem se pa zanimal za vgradnjo v WRX, mi je pa bilo rečeno tako kot je Strumf povedal, da sta potrebna 2 uparjalnika, ker drugače bi se ob polnem pospeševanju samodejno preklapljal nazaj na bencin. Tako da to še malo podraži vso zadevo. Se pa stvar seveda splača.
EJ257, FB25
Velik problem pri uporabi plina je slaba mazalna lastnost plina. Kolega ima na svojem avtomobilu velike težave, baje kot pravi je vzrok ravno v tem.strumf666 napisal/-a:Mislim da dodajo več uparjalnikov za plin pri močenjših avtomobilih, ker več potegnejo. Jes tega nisem in ne bom vgradil, ker plin za motor oz. predvsem ventile ni prav dober/zdrav, tko mi je razlagal en od monterjev plina. Pri normalnih avtomobilih in normalni vožnji problemov naj ne bi bilo, za športno vožnjo pa mal dvomim. Kolega ima golfa 3 gti predelanega na plin in pri njemu se razlika med bencinom in plinom občutno pozna.
Mimogrede ko sem že ravno pri tem, jaz osebno ne bi dajal na STI,GT itd. plina gor. Potem si raje kupim drug avto z manjšo porabo goriva.
Go Westy, go!
Je rekel da je redna cena sistema 1600€, 200€ vec je zato, ker ti dajo notr neki ki bolj maze ventile, ce semprav razumela. Se bom se bolj pozanimala, ko bo cas. Je pa rekel da te njihovisistemi so novi in da ni razlike v moci. Je rekel da mogoce 2KM. Zarad 2KM se ne bi sekirala, ce bi za poln tank dala 50% manj. Je pa drugace nekaj let garancije, tko da tud za to da bi slo kej k hudicu me ne bi skrbelo prevec.
Zakaj ne? Povej mal vec, da vem vprasat v njihovi firmi. Pa se cim vec stvari, ki lahko negativno vplivajo mi povejte, da mi oni za vse te stvari garantirajo da se ne morejo zgoditi. Pa predelali so tudi cayena turbo.strumf666 napisal/-a:Tudi ta sistem za mazanje ventilov, ki ti ga prodajo za teh 200€ razlike ne reši zadeve.
no tut jest biu dons pr tem gospodu na gospodarcu in sva pršla do tega da je zadeva zelo vredu sam je pa problem pr subarujih k majo zelo delikatn motor in je potrebno ugradit sistem za mazanje ventilou no tuki se pa moje zanimanje za plin konča, ker ne vrjamm da bi bilo zadosti mazanja pri večjih vrtljajih. No sej gospod mi je reku da garantera da to use dela tko k treba sam nvem to je nou sistem no pol mi je pa povedu, da so predelal že enga subaruja z navadnim klasičnim motorjem in da so ble težave. kaj bi blo šele pr wrx al pa sti pa de ne omenjam predelave prodrive k to pa spet druga pesm
lp imprezko
Re: Avto na plin
Vožnja bi vsekakor bila cenejša o tem ni govoraUrshy-sti napisal/-a: Rekel je da avto porabi do 10% vec plina kot goriva(pri meni je to namesto 15, potem cca 16,5L), pri tem pa ne izgubi nic moci.
Vendar kar se pa moči tiče je pa izguba kar očitna sem vozil že dva
predelana na plin in po ravnini je zadeva delovala brez problema,
ko pa sem se podal na 902 se je pa pokazala resnica
Nažalost je tako kot pravijo plin je za kuhat
"If in doubt,flat out"
Colin McRae
Colin McRae
Re: Avto na plin
Pri teh 10% štej še porabo bencina ko avto rabi da se segreje, to ponavadi pozabijo omenit, sploh sedaj ko bo mrzlo in se bo avto kasneje segrel na 40 stopinj... odvisno od naprave. Moja naprava je tukaj za intermezo in naprimeru pokuri 12l na 100km (je treba vzet v račun da je to tehnologija stara 5-6 let in popolnoma zgrešena za subarujevo boxer zasnovo - najverjetneje bom menjal drugo leto za nove čreva okrog motorja (4 šobe in montirane nekaj cm nad bencinskimi). NO glede porabe, se pravi naredim z 38 litri 320km in pri tem se vozim na bencin ? kilometrov, glede na to da sem naredu z 18l bencina preko 1000km je to stroškovno - ne vem več kolk enkrat sem računu in pozabu. To pride v poštev ko gremo računat v kolikem času se nam investicija povrne ko računaš namesto 10% višjo porabo lahko kar 30% ker ne veš koliko km od tistih obljubljenih narediš z bencinom. Če bi ročno vklapljal napravo in če bi imel pretežno AC bi bilo to preprosto.Urshy-sti napisal/-a:Rekel je da avto porabi do 10% vec plina kot goriva.
Na hitro za predstavo moja poraba...
38litrov plina (20,9€) = 320km
prištejem lahko še kaj pa vem recimo da 3,5l bencina kar je potem strošek na 320km ne 20,9 ampak okrog 25€
To bi bilo 21,7l bencina in če bi avto žrl 10l bencina naredim s tem 217km, kar je stroškovno glede na ceno plina 320km zame enako kot avto s porabo 6,7 namest 10.
S tem da porabe bencina mojega avta sploh ne vem, ker še nisem v zadnjih 7000km vozil brez plina celega rezervara.
Drugače sem pa odkar vozim plinarno zelo zadovoljen, prej sm meu kr en cmok v grlu AHA morm it npr. 200km zaradi nevem česa in to bo šlo tolk in tolk bencina zdej pa AH sej je plin pa gasa, tankam pa spotoma ko grem v službo. Iz tega razloga bom tudi posodobil sistem okrog motorja + nova garancija in zagotovljeni servisi.
Mazanje bo potrebno saj drugače treba štelat ventile, vsaj pri novejšem foriju kot je moj 2005+ ima drug motor in ni več možnosti štelanja ventilov ko je motor v avtu - se pravi vn in menjava nekih ploščic pod ventili... kako je z imprezami... žal ne vem. A ni en uporabnik vgrajeval plin v STI-ja bi moral najdt temo.
Zadnjič spremenil subi92, dne 06. September 2009, 20:41, skupaj popravljeno 2 krat.
Naj ti dajo pisno, da ti garantirajo vsaj 50.000 kilometrov. Pa še to - vedno znova ti ga kao nekaj nastavljajo in ti kot plačnik uporabnik v dobri veri, da si pa nekaj naredil zase in za okolje
mirno voziš nazaj in vedno znova računaš vsak tank posebej kdaj se ti bo obrestovalo in povrnila kupnina, ki si jo namenil temu sistemu. Je pa kolega, ki ima težavo, tolikokrat bil že tam, kjer so mu montirali, da , čeprav je kot ga jaz poznam zelo natančen in vztrajen človek, kar malo obupal in si rekel dosti imam tega, avto za silo poštimat pa hitro prodat
. In po moje je veliko avtov na netu, ki imajo podobne težave.
Go Westy, go!
urshy....očitno sva imela iste namene, ker sem jaz spraševal isto le da je bila pri meni cena s popustom 1500 eur, sam sem hotel cca. 120 l tank tako da je rekel da pride v poštev namesto rezervnega kolesa in pa jeklenka v prtljažnik....to je podražilo na 1600 eur...baje je 5 let garancije in kot je rekel tudi v mojem primeru 380 hp ni problemov, mazanje deluje odlično, baje, tudi v 350 z jki je imel mazanje in avto ima baje okoli 400 hp ...sam sem isto razmišljal ker delam 130 km dnevno vsak dan + privat....tko da meni se vsekakor splača....sem pa rekel da bi rad sprobal in mi je ponudil audija v6 turbo, tako da bom videl najprej...sploh če bo prišel v obravnavo davek na co2...pa 15 l imaš povprečno? jaz imam 11 do 12 ampak res veliko avtoceste...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost