Kako se obnesejo avtomatski menjalnik

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 04. Januar 2010, 11:02

Kako se pa obnesejo teli menjalniki na "brezpotjih", reduktorja najbrž ni...

Uporabniški avatar
Unikat
Član Subaru kluba
Prispevki: 1130

Odgovor Avtor: Unikat » 04. Januar 2010, 11:24

Po brezpotjih je avtomatik zlo fajn, samo po klancu dol ne... Tam pa reduktor zmaga.
EJ257, FB25

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 04. Januar 2010, 12:25

Tud po klancu navzdol gre, le navaditi se moraš, da s z motorjem težje zavira. Ko obrati padejo pod 1.000 avtomatski menjalnik preklopi v nevtral, se pravi kot bi dal iz prestave. Treba je le malenkostno stopiti na plin, pa motor spet zavira. Novejši modeli pa imajo za spuste posebno tipko.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba
Prispevki: 2527
Kraj: Vrhnika

Odgovor Avtor: msenjur » 04. Januar 2010, 14:04

a ni tko, da imajo avtomatski menjalniki zato še tiste št na ročki 1 2 3. pomoje če daš v 1 in se pelješ dol/gor, dlje drži v 1. in potem je to isto kot pri ročnem... isto je za vožnjo po ovinkih. daš v 2 in potem ti ne šalta ravno pred ovinkom...

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma
Prispevki: 838
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: BMW_rok » 04. Januar 2010, 14:15

msenjur napisal/-a:a ni tko, da imajo avtomatski menjalniki zato še tiste št na ročki 1 2 3. pomoje če daš v 1 in se pelješ dol/gor, dlje drži v 1. in potem je to isto kot pri ročnem... isto je za vožnjo po ovinkih. daš v 2 in potem ti ne šalta ravno pred ovinkom...
Če daš v 1, potem je menjalnik ves čas v 1. prestavi. Ampak navadnega avtomatskega menjalnika ne smeš med vožnjo ročno prestavljati v nižje prestave.

Jaz sem z Outbackom že veliko sneženih klancev prevozil, pa nisem imel nobenih težav niti pri spustih. Res pa je, da ta avto uporablja bolj dovršen sistem pogona (oba kolesna para imata ves čas navor) kot tisti s šibkejšimi motorji in avtomatskimi menjalniki.
95% of Subaru vehicles built in the last 10 years are still on the road.

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: msenjur » 04. Januar 2010, 14:27

ja skoz tud ni. če ga teraš do konca 10sek (cca) bo prestavil sam...

a med vožnjo pa ne smeš nižje šaltat, al kaj? tega pa nisem vedel...

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: BMW_rok » 04. Januar 2010, 14:39

msenjur napisal/-a:ja skoz tud ni. če ga teraš do konca 10sek (cca) bo prestavil sam...

a med vožnjo pa ne smeš nižje šaltat, al kaj? tega pa nisem vedel...
Ne verjamem, da bi sam prestavil. Morda le, če se ga toliko tera, da se pregreje in vrže v zasilni način delovanja :roll: Nekateri vozniki so tudi tega sposobni. Med vožnjo se ne šalta nižje, ker se s tem po nepotrebnem obrabljajo lamele v menjalniku. Bolje menjati zavorne ploščice, kot obnavljati menjalnik ;-) Avtomatika se pusti, da dela sam, z njim je treba znati ravnati, zato je pa v Sloveniji toliko okvar, ker bi vsi šaltali avtomatike kot Golfa II dizla, na katerega so navajeni :roll:

Nije žvaka za seljaka pravijo nekateri. Verjetno z razlogom.

Uporabniški avatar
kamnek
Član Subaru kluba
Prispevki: 615
Kraj: GORJE
Kontakt:

Odgovor Avtor: kamnek » 04. Januar 2010, 14:41

BMW_rok napisal/-a:
msenjur napisal/-a:a ni tko, da imajo avtomatski menjalniki zato še tiste št na ročki 1 2 3. pomoje če daš v 1 in se pelješ dol/gor, dlje drži v 1. in potem je to isto kot pri ročnem... isto je za vožnjo po ovinkih. daš v 2 in potem ti ne šalta ravno pred ovinkom...
Če daš v 1, potem je menjalnik ves čas v 1. prestavi. Ampak navadnega avtomatskega menjalnika ne smeš med vožnjo ročno prestavljati v nižje prestave.
sm vozu velik hond avtomatik pa skos šaltu v nižje prestave pa ni blo nc narobe tud lastnik k ga ma ze 11 let to skos počne pa ni nč narobe

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: msenjur » 04. Januar 2010, 14:44

on misli, da ga ročno šaltaš nižje...

Ja rok, ne vem no... jest sem kar nekaj km naredil z avtomatskim, pa sem se tud s tem igral, pa je vedno sam prešaltal... pa ne neki na silo, ampak ko je videl (da je recimo bedak za volanom in ne ve v kaj je prestavil), je sam prestavil. Sm probal tud v nižjo šaltat, sam sm tok pobremzal, da je padlo na take obrate, k so bli že primerni za nižjo prestavo, brez cukanja.

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: BMW_rok » 04. Januar 2010, 14:49

msenjur napisal/-a:on misli, da ga ročno šaltaš nižje...

Ja rok, ne vem no... jest sem kar nekaj km naredil z avtomatskim, pa sem se tud s tem igral, pa je vedno sam prešaltal... pa ne neki na silo, ampak ko je videl (da je recimo bedak za volanom in ne ve v kaj je prestavil), je sam prestavil. Sm probal tud v nižjo šaltat, sam sm tok pobremzal, da je padlo na take obrate, k so bli že primerni za nižjo prestavo, brez cukanja.
Možno ga je ročno prestavljati v nižje prestave, vsekakor pa to skrajšuje življensko dobo menjalnika. Smo imeli na BMW forumu že precej debat o tem in vsi, ki imajo nekaj pojma o tem, močno odsvetujejo takšno početje.

Uporabniški avatar
msenjur
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: msenjur » 04. Januar 2010, 14:50

no sej tega raje nisem prakticiral, sam probal pa sem... ni bila to neka redna praksa!

Uporabniški avatar
kamnek
Član Subaru kluba
Prispevki: 615
Kraj: GORJE
Kontakt:

Odgovor Avtor: kamnek » 04. Januar 2010, 15:12

BMW_rok napisal/-a:

Možno ga je ročno prestavljati v nižje prestave, vsekakor pa to skrajšuje življensko dobo menjalnika. Smo imeli na BMW forumu že precej debat o tem in vsi, ki imajo nekaj pojma o tem, močno odsvetujejo takšno početje.
ja no sej sam debat nuben pa ne pove kako je u praksi usi sam ugibate
probi pa bos vidu
kukr sm jest u kanad vidu to ni nč narobe če dol šaltaš sam
pa pust prgmah tale bmw forum k majo itak sam debate u driftanju z 316kam
pa pust

Uporabniški avatar
BMW_rok
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: BMW_rok » 04. Januar 2010, 15:30

kamnek napisal/-a:
BMW_rok napisal/-a:

ja no sej sam debat nuben pa ne pove kako je u praksi usi sam ugibate
probi pa bos vidu
kukr sm jest u kanad vidu to ni nč narobe če dol šaltaš sam
pa pust prgmah tale bmw forum k majo itak sam debate u driftanju z 316kam
pa pust
Vsak naj s svojim avtom počne kar hoče, moj Outback in ostali avtomobili takšnega ravnanja ne bodo videli.

BMW foruma pa očitno tudi ne poznaš preveč dobro.

Uporabniški avatar
LangeLakl
Uporabnik foruma
Prispevki: 137
Kraj: Štajerska

Odgovor Avtor: LangeLakl » 04. Januar 2010, 15:41

Popolnoma se strinjam z Rokovimi izjavami. Avtomatika je možno med vožnjo prestavljat v nižje prestave 3,2,1, ampak strokovnjaki to odsvetujejo (je že Rok napisal zakaj), posebaj pri nekoliko višjih hitrostih. Te prestave samo omejujejo motor da ne šalta višje kot je število v katerem položaju je menjalnik. Pri večjih spustih je najbolje, da avtomobil čim bolj ustaviš in izbereš omejitev prestavljanja. Pri sekvenčnih menjalnikih je seveda drugače.

Kateremu se j...e za menjalnik in avto nasploh, pa itak počne z njim kot svinja s kurbosom (potem pa jok in stok). Tudi jaz vedno pravim -nije žvaka za seljaka.
Bodi dober z drugimi, ker čas dela razlike.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 04. Januar 2010, 22:55

Nadaljujte z debato o ATjih tule; pa ne še te teme zasvinjat! :D
Fiat.
Brez panike.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov