Forester 2002

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Forester 2002

Odgovor Avtor: niva13 » 24. Januar 2010, 10:48

No po desetih letih imam končno spet pregled nad cestnim dogajanjem.
Po zgodovini osmih Niv sem ugotovila, da je Legacy kljub vsemu zame preveč "prizemljen".

Naj malo predstavim svojo novo igračo, da ne rečem ljubezen, ker bo moj fant potem preveč jezen. :-P

Forester 2. generacije, letnik 11/2002, oprema QX, zadaj piše samo X (nisem še poštekala oznake na Foresterjih).
Oprema je kar bogata, panoramska sončna streha (yeeey), avtomatska klima, tempomat, meglenke, ogrevani sedeži (za ogledala še ne vem), gretje prenjih in zadnjega brisalca, pregrada med prtljažnikom in sedeži, strešne sani (trenutno niso montirane), lita 15 colska platišča, no pa končno imam spet reduktor in hillholder.
V glavnem zame odličen kompromis med Lado Nivo in Legacyjem. :-P

Slike sledijo, danes mi vreme ni najbolj naklonjeno.

Vtisi po prvi vožnji:

Preglednost je super, malo se morem še navadit na zadnji konec, ker prej me je reševal spoiler na Legacyju. :lol:

Malo me motijo pedalke, ker so bolj skupaj kot na Legacyju, imam pa ogromne kramparce na nogah.
Sklopka oziroma pedal za sklopko ni tolk smoothie kot je bil na prejšnjem Legacyju, je pa tako kot na vseh ostalih Legacyjih, ki sem jih vozila, pač transmission snout kit očitno naredi učinek http://www.subaruwrxparts.com/shop/pc/v ... ategory=70

Vzmetenje se mi zdi vredu, ne deluje poseden in ni občutit kakega daljšega iznihavanja, sploh v primerjavi z bivšim Legacyjem, ki je imel nove amortizerje. Edino kar sem opazila je nek gumijast škrip čez višje ležeče policaje, mislim, da je še nekdo na forumu to že omenil.

Včeraj je na poti po AC iz KP v LJ pihala burja, pač občutila se je manj aerodinamična oblika, zmotil me je pa bolj zvok, ki se je pojavil ob vsakem sunku vetra, nekje na desni strani. Ni bil standardni Subarujev piš pri ogledalu, ampak dokaj glasen pisk okoli 1kHz. A to kaj pride v resonanco pri sesanju zraka v motor?

Motor je odziven, spet pa ni za dol past v primerjavi z mojim bivšim Legijem, tistih 10 konjev razlike nisem občutno opazila. Sem pa opazila, da pri spuščanju plina Forester precej bolj zavira kot Legacy.

Notranjost vozila je ohranjena, niso kadili v njem, diši po svežem, skoraj kot nov. :-P

Toliko zaenkrat, nisem še vse preverila, naslednji teden gre pa itak na optiko in test amortizerjev.
Razmišljam tudi o menjavi gum, trenutno ima gor Bridgestone Blizzak rabljene dve sezoni. Kak predlog bi bil dobrodošel, v glavnem cestna vožnja, bolj pomembna mi je oprijemljivost na mokrem kot pa terenska vožnja. Spet me pač mikajo Continetalke, ker sem bila zelo zadovoljna na Legacyju, vem pa, da gre sedaj za drug tip avtomobila in bolj balonaste dimenzije.

Če ste se pretolkli skozi ta roman, vam lahko samo čestitam. :lol:

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 24. Januar 2010, 10:57

Super si predstavla oz. opisala stvarco ;-) pa velik užitkov.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1397
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 24. Januar 2010, 11:15

Čestitke ob nakupu, naj ti dobro in dolgo služi. :fewefw

... dokaj glasen pisk okoli 1kHz ...
Ta opis je pa preveč insajderski, da bi zastopil. :lol:
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 24. Januar 2010, 11:46

Čestitke ob nakupu in seveda želja,da bi ti vse lepo delovalo
brez problemov in nesrečnih dogotkov.
Če sem prav razumel imaš na kolesih neke kramparce in
če se odločiš za zamenjavo bi me mogoče zanimale te gume
za terenske užitke ;-) če seveda niso preširoke ali 16-ke.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 24. Januar 2010, 12:01

Še enkrat, čestitam. Po tvojem pisanju sodeč si zelo navdušena. Naj tvoje navdušenje ostane tako kot je še doooolgo :.sup .

Ljubezen pa naj kar obstane, :-) sploh, ker tvoj fant že ve zanj :twisted:
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 24. Januar 2010, 12:06

Karli in vsi ostali, najprej hvala za čestitke, kramparice pa imam na svojih nogah, te pa mislim, da ti ne bodo prav. ;-)

Forester je obut v Bridgestonke Blizzak za 4wd, 205/70/15, rabljene 2 leti, profila še dovolj.
Kolikor sem gledala po testih, naj bi imele Continentalke boljšo oprijemljivost na mokrem in ker sem mal paranoik okoli gum, sem jih mislila menjat. Mogoče se pa moram samo navadit na te balone. :lol:

Glede piska mi je pa brat rekel, da so verjetno krivi nosilci za prtljažnik na strehi.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 24. Januar 2010, 12:16

@picinni:

Ma ti rečem, da sem tako navdušena kot nad svojo prvo Nivo in tisti, ki me poznajo, vedo kaj to pomeni, glede na to, da je bila moja želja iz otroštva vozit terenca (druga pa postat tonski tehnik).
Sploh pa zato, ker so v Foresterju združene lastnosti, ki so imele prednost (ali pa sem jih pogrešala) na Nivi in Legacyju, mogoče za večino smešna primerjava, pa vendar.

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470

Odgovor Avtor: mesecnik » 24. Januar 2010, 12:53

Forester je res bomba od avta. Zelo dobro se vozi po cesti, pa tudi po terenu se pelje prav solidno. Edino na vztopne in izstopne kote je treba malo paziti, ker previsi niso prav nič terensko zastavljeni.

Sicer pa imaš verjetno zimski paket, če imaš ogrevanje sprednjih brisalcev, kar vključuje tudi gretje stranskih ogledal in delno zaporo zadnjega diferenciala (25% vLSD).

Še enkrat čestitke ob nakupu. :D

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 24. Januar 2010, 13:19

Glede previsov je Niva res boljša, priznam pa, da moj Fori ne bo kaj pretirano po terenu vozil, vsaj ne kake ekstremne variante, ker moram bit pridna glede stroškov vsaj 3 leta.
Glede LSD-ja nisem še čisto ziher ali ga ima ali ne, bom povprašala na servisu, ker ga menda vsi niso imeli. Baje pa je prvi lastnik (jaz sem tretja) ob nakupu izbral maksimalno opremo.

Sem pa po mailu od Goreta dobila podrobnejša angleška navodila, pa malo študiram, ma tist tempomat sploh ni big deal. :D

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 24. Januar 2010, 13:58

obstoječe Blizzak preveri in če so še dobre potem jih voziš lahko še min. letos če ne še drugo leto :-) Subison jih je hvalu da so še vedno (Radeljski gasilci imajo takega) kot nove - tudi oprijem... kot pri novem v katerih je bil obut :-)

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 24. Januar 2010, 14:53

Še enkrat čestitam za nakup; na tisti slikci res zgleda kot nov;

- ogrevanje ogledal- poglej na vratih, pod joystickom za nastavljanje ogledal bi moral bit gumbek za ogrevanje
- ogrevanje sedežev je zakon! :D
- kar se gum tiče - če imajo dovolj profila itd.. in če bodo občutki dobri jih obdrži; če jih boš slučajno prodajala sem pa tudi jaz kandidat (meni je uspelo eno nepopravljivo predret in moram menjat vse 4).
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2455
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 24. Januar 2010, 15:05

Srečno vožnjo tudi z moje strani ;-)

Uporabniški avatar
galimim
Uporabnik foruma
Prispevki: 555
Kraj: Grosuplje okolica-na hribu pod cerkvico

Odgovor Avtor: galimim » 24. Januar 2010, 15:17

He he nov ljubimec pri hiši :D
Glede piska, poglej a je na prečnih nosilcih kaka luknja. Nam je piskalo potem sva pa z očetom zalepila in sedaj je slišat samo piš pri ogledalih.
LSD zadaj, mislim, da majo samo trubaki tistega letnka, na sredinskem difu pa vsi.
Gretje ogledal je najverjetneje povezano z gretjem prednijih brisalcev, vsaj tako je pri forju05
Ex Renault Twingo, Toyota Corrola 1.4VVT 2004
Subaru XV 1.6 2021

Uporabniški avatar
Unikat
Član Subaru kluba
Prispevki: 1130

Odgovor Avtor: Unikat » 24. Januar 2010, 16:27

Dober nakup, nej ti dobro služi kot se za Subaruja spodobi. :D
Glede ogrevanja ogledal je pa tako kot sta Gorazd in galimim povedala, oziroma je še tretja varjanta (če nimaš posebnega knofa za to, niti ogrevanja sprednjega stekla) - se vklopi istočasno z ogrevanjem zadnje šipe.
EJ257, FB25

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Odgovor Avtor: pilgrim » 24. Januar 2010, 17:08

v slo kupljen forester 2. generacije letnik 2004 z osnovno opremo (prodajali so tako samo dve verziji, to in višjo, ki je imela tempomat, šibedah, lita platišča 16col in 900 jurjev višjo ceno) ima gumb za vklop gretja ogledal in istočasno sprednjih brisalcev levo od volana spodaj, kjer so gumbi za (sprednje) meglenke, brizga za čiščenje žarometov in gumb za nastavljanje višine svetilnega snopa.
zadnji lsd 30% imata oba modela, vsaj po zatrjevanju prodajalcev ob nakupu

o škripanju je bilo govora tukaj

prijetno vožnjo

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov