Nov predlog ZVCP

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
kricac
Član Subaru kluba
Prispevki: 245
Kraj: Vransko

Odgovor Avtor: kricac » 28. Januar 2010, 19:21

@all

Pa upam, da ne boste ostali samo pri otresanju ...

javna razprava je odprta ... VSAK lahko pošlje svoje predloge in vlada nanje MORA odgovoriti ...

Z veseljem bom pogledal, kolko vas bo na koncu razen otresanja tudi kaj spisalo in konkreten predog poslalo na MNZ in MZP.
Outback 3.0 ... GRRRRRR! ;)

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4473
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 28. Januar 2010, 19:29

kricac napisal/-a:
danci1973 napisal/-a:Amapk da je to rezultat višjih kazni, je pa čisti bullshit.

D.
Ko boste predstavili kredibilne rezultate o tem, kaj JE razlog za takšne spremembe (če ne višje kazni), bom verjel drugače ...
Kredibilne rezultate? Kaj pa bi to naj bilo?

A ti pa imaš 'kredibilne rezultate' za tvojo trditev?

D.

Uporabniški avatar
kricac
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: kricac » 28. Januar 2010, 19:46

danci1973 napisal/-a: A ti pa imaš 'kredibilne rezultate' za tvojo trditev?

D.
DA!

Moja trditev je: Od zadnje spremembe ZVCP se je število žrtev na cestah (smrtnih, huje poškodovanih) in nesreč zmanjšalo za več kot petino.

Dokaz pa statistika!

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 28. Januar 2010, 20:12

kricac napisal/-a: DA!

Moja trditev je: Od zadnje spremembe ZVCP se je število žrtev na cestah (smrtnih, huje poškodovanih) in nesreč zmanjšalo za več kot petino.

Dokaz pa statistika!
To je tvoja trditev in tvoje tolmačenje statistike...

Kje pa so 'kredibilni rezultati'?

D.

Uporabniški avatar
kricac
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: kricac » 28. Januar 2010, 21:11

danci1973 napisal/-a: To je tvoja trditev in tvoje tolmačenje statistike...

Hm ... Greva lepo še enkrat ... na osnovnošolski ravni ...

Trditev: 20 odstotkov manj mrtvih na cesti

Dokaz: Statistični podatki o številu mrtvih na cesti

Nobenega tolmačenja ... zgolj številke ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8756
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 28. Januar 2010, 21:22

kričač, argumentirana debata.

1. Na regionalnih cestah je naveč nesreč in tudi veliko število le teh je usodno za udeležence.

2. Leta 2008 so dokončali in tudi odprli avtocesto ljubljana maribor in ljubljana koper. Pa mislim da tudi en del mimo krškega.
Takrat je kar nekaj ljudi je prešlo iz magistralnih cest na te avtocest1, ko pa so uvedli vinjete, pa je še ostalo prešlo na avtoceste. Na magistralkah je ostalo še manj ljudi in zato tako zmanjšano število nesreč. In to ni posledica kazni, ampak bolj pregledne avtoceste in vinjete, zaradi katere se lahko voziš po avtocestah neomejeno.

Če pa si opazil v zadnjih dveh letih, pa se je število nesreč na avtocestah povečalo. In hkrati pa so te nesreče še bolj usodne, kot so bile včasih na regionalkah. To pa je spet ne zaradi kazni (ki bi bile premajhne na avtocestah), ampak zato, ker so se tut bumbarji preselili iz regionalk na avtoceste.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
kricac
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: kricac » 28. Januar 2010, 21:57

Super! In vse to je kronski dokaz da kazni nimajo vpliva?

Če se teorija dedukcije v zadnjem času ni radikalno spremenila, potem ne.

Da ne bo pomote. Jaz NE trdim, da so za izboljšanje razmer na SLO cestah (ker razmere so se izboljšale) krive SAMO kazni. Niti pod razno. Ne pristajam pa tudi na teorije, da so kazni namenjene polnjenju proračuna. Kazni so KAZNI, ne DAVKI. Kazni NI potrebno plačat. Voznik se po lastni volji odloči, da VNAPREJ določenih pravil ne bo upošteval in TVEGA, da bo za to kaznovan. Če ga pri tem dobijo, plača. Enako velja pri smetenju po cesti, ali kajenju v lokalu. Pravila so jasna v naprej in človek se SAM, pri SVOJI VOLJI odloči, da bo kljub vnaprej znanim posledicam deloval v nasprotju s temu pravili. Sem pa dovolj dolgo poslušal psihologijo, da mi je kristalno jasno, da kazen IMA učinek na obnašanje človeka in njegovo RACIONALNO odločitev, da se obnaša na določen način. Kako dolgo takšna kazen deluje in kako močno, pa je vprašanje širše akademske razprave že več desetletij. Za vsak ekstrem se najdejo teoretiki.

Sam sem prostovoljec Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu, ki sem v življenju dal skozi grozljivo izkušnjo, ki je ne privoščim nikomur. Glede prometne varnosti sem radikalec. Jaz bi kazni nabil do nemogočih meja, uštimal izterjavo in uvedel javna v oranžnih kombinezonih za cesto za vse, ki predpisano hitrost (ne glede na to, kje) prekoračijo za več kot 20 kilometrov na uro. Uvedel bi 0,0 za alkohol in ekskurzije v mrtvašnice ...

Zdaj pa dovolj o tem ... spišite predloge, pa jih pošljite na zapisan naslov ... sicer ste navadni nergači ... ;)

Uporabniški avatar
CrazyDriver
Uporabnik foruma
Prispevki: 288
Kraj: Rovte

Odgovor Avtor: CrazyDriver » 28. Januar 2010, 22:22

kricac napisal/-a:
danci1973 napisal/-a: To je tvoja trditev in tvoje tolmačenje statistike...

Hm ... Greva lepo še enkrat ... na osnovnošolski ravni ...

Trditev: 20 odstotkov manj mrtvih na cesti

Dokaz: Statistični podatki o številu mrtvih na cesti

Nobenega tolmačenja ... zgolj številke ...
osnovnošolsko:
če se prav spomnim, je zakon začel veljati 1.maja, statistika gleda pa celo leto. se pravi da če je bilo do maja približno enako, se je po uvedbi zakona (se pravi gledamo samo tistih primerljivih 7 mesecev) število smrti zmanjšalo za 45%. zaradi zakona. ti to resno verjameš?

kar se tiče alkohola: 90% tistih ki naredijo nesrečo pod vplivom alkohola, napihajo čez 1 promil. zakaj bi sedaj kaznoval tiste, ki se dejansko držijo meje in le-to zbil na 0.0? pa da ne bo pomote, sam ne vozim ko pijem.
Civic 93', Accord 03', Outback 12', vmes pa vseskozi Fori 99'

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 28. Januar 2010, 22:49

s statistiko se da VSE dokazat, tko da je tud ta argumentacija s kaznimi malcek za lase prvlecena, kot je reku nebivedu(pa mislim da se en) tle mas mnogo dejavnikov, med drugim so tudi vedno boljsi avtomobili = vec prezivetih

ne vem koga scitite z tem, sam to je krpanje proracuna in nc drugega(na AC v avstriji sem ze veckrat dozivel opozorilno tablo za radar kjer je policist meril s "pistolco"....ker tam jim je mal bolj jasno da se gre za varnost)

to da majo policaji norme je pa sploh neumnost ....

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba
Prispevki: 244

Odgovor Avtor: DaviiD » 28. Januar 2010, 23:17

Ker se je, po uvedbi visjih kazni, povecalo stevilo primerov voznje po nasprotni strani avtoceste lahko statisticno sklepamo, da visje kazni povzrocajo, da se ljudje vozijo v napacno smer.

Kakorkoli ze, gre za statisticen dokaz :)

Uporabniški avatar
jernejm
Uporabnik foruma
Prispevki: 254
Kraj: Postojna
Kontakt:

Odgovor Avtor: jernejm » 29. Januar 2010, 08:25

Matr, pod kričača se pa podpišem takoj :D
Wherever you go, there you are!

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Odgovor Avtor: niva13 » 29. Januar 2010, 09:15

Tudi jaz se strinjam s Kricacem.
Glede alkohola, tiste meje so brezveze, vsak ga pac razlicno prenasa, nekdo s promilom je lahko bolj trezen kot kdo drug z manj. Ce pijes, pac gres s taksijem, javnim prevozom ali pa s kolegom, ki ne pije.
Glede prekoracitve pa vseeno mislim, da je razlika, ce prekoracis za 20km v mestu ali na AC.
Mislim pa, da bi bilo potrebno tudi preveriti stanje cest in prometne signalizacije le teh, ker vcasih enostavno ne ustrezajo stanju cestisc, oziroma preglednosti.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 29. Januar 2010, 09:18

sicer ni v zvezi z ZVCP, je pa "novo" pa zakon je

pravkar sm klepetal s "prijazno" gospo na davcnem uradu v zvezi z novim davkom na motorna vozila
vse kar sm dobil informacij je:
'mi delujemo po zakonu iz leta 2004, kar se tice novega zakona moramo pocakati da ga sprejmejo in o njemu nimam nobenih informacij'

sm malenkost tecen, ker sm v dilemi reg. outbacka danes ali ne?

mam VSE urejeno, edin na zav. moram skoct, sam ker se se neki casa nam vozu(treba dokoncat rihtanje) mi ni do predcasne reg. - medtem k v tistem dezinformuranju ki se ga da najdt na internetu o novem davku omenjajo placilo njega OB REGISTRACIJI in da s 1.2.2010 zacne veljat......tale nasa zakonodajna oblast mi je iz leta v leto bolj vsec

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8756
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 29. Januar 2010, 09:30

kricac napisal/-a:Super! In vse to je kronski dokaz da kazni nimajo vpliva?

Če se teorija dedukcije v zadnjem času ni radikalno spremenila, potem ne.

Da ne bo pomote. Jaz NE trdim, da so za izboljšanje razmer na SLO cestah (ker razmere so se izboljšale) krive SAMO kazni. Niti pod razno. Ne pristajam pa tudi na teorije, da so kazni namenjene polnjenju proračuna. Kazni so KAZNI, ne DAVKI. Kazni NI potrebno plačat. Voznik se po lastni volji odloči, da VNAPREJ določenih pravil ne bo upošteval in TVEGA, da bo za to kaznovan. Če ga pri tem dobijo, plača. Enako velja pri smetenju po cesti, ali kajenju v lokalu. Pravila so jasna v naprej in človek se SAM, pri SVOJI VOLJI odloči, da bo kljub vnaprej znanim posledicam deloval v nasprotju s temu pravili. Sem pa dovolj dolgo poslušal psihologijo, da mi je kristalno jasno, da kazen IMA učinek na obnašanje človeka in njegovo RACIONALNO odločitev, da se obnaša na določen način. Kako dolgo takšna kazen deluje in kako močno, pa je vprašanje širše akademske razprave že več desetletij. Za vsak ekstrem se najdejo teoretiki.

Sam sem prostovoljec Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu, ki sem v življenju dal skozi grozljivo izkušnjo, ki je ne privoščim nikomur. Glede prometne varnosti sem radikalec. Jaz bi kazni nabil do nemogočih meja, uštimal izterjavo in uvedel javna v oranžnih kombinezonih za cesto za vse, ki predpisano hitrost (ne glede na to, kje) prekoračijo za več kot 20 kilometrov na uro. Uvedel bi 0,0 za alkohol in ekskurzije v mrtvašnice ...

Zdaj pa dovolj o tem ... spišite predloge, pa jih pošljite na zapisan naslov ... sicer ste navadni nergači ... ;)
Kričač, ne gre zato, da bi kazni ali višje kazni bile kaj v vezi z nesrečami - nesreč je manj samo zaradi avtocest, ker se je vse preselilo tja. In vožnja po avtocestah je kljub hitrostim, še vedno najbolj varna.

Kar se pa kazni tiče, pa se nikakor ne strinjam s tabo, še posebej zaradi osebnih frustracij, ki te grizejo - napisal si da si imel grozno izkušnjo in verjamem da je hudo, vendar ti to tudi zamegljuje pogled.

Poglej, res je da so ljudje sami krivi za kazni, ki si jih naberejo, vendar ne moreš nabit kazni tako visoko, da bodo zaradi tega družine trpele. Če je fotr pijanec in je prehitro vozil pa še pijan bil, ne sme zaradi tega trpeti njegov otrok, ki bo zato par mesecev prikrajšan za vse dobrote, ki bi jih lahko dobil za tisti denar, ko bo fotr plačeval kazen in ko bo izpit delal na novo.
Kaj je tukaj recimo otrok kriv? Sej pijanec se meni ne smili, bi ga zbrcal, vrgel v zapor, bilokaj, vendar zakaj mora cela družina nastradat zaradi tega.

Ni poanta v tem, da kazni višaš. To se mi zdi idiotsko in nenormalno in dobesedno polnjenje proračuna.
Namesto da bi policiste postavili na ceste tja kjer so potrebni in kjer bi že s svojo pojavo umirili promet, jih postavljajo na mesta, kjer se prelevijo v inkasante in pobirajo denar od ljudi, ki vozijo recimo (kot primer to navajam) po štiripasovni vpadnici mimo trzina z omejitvijo 50km/h (trzinska obvoznica, kjer je čista ravbnina in zelo zelo pregledno in skoraj nič nesreč), hkrati pa se nikoli ne postavijo v križišče z dunajsko cesto na tej vpadnici (2km naprej), kjer pa so vsakodnevno nesreče (vsaj eno hujša na dan, ker je križišče narobe urejeno - no to so v sredo ureduili). Ko so postavili samo avto tja, ni bilo nesreč in so vsi vozili normalno.

Vidiš, to se meni zdi bedasto. Kaj pomaga policist ob znaku za naselje, ki je 500m od prve hiše, pa tam tala kazni ljudem, ki zmanjšujejo hitrost in mimo table pripeljejo 60km/h, medtem teh ko 500m naprej ni nikoli nobenega policaja in ljudje norijo 70km/h in več - pa je to naselje.

Poleg tega ni poanta, da se vsak minimalni prekršek zaračuna. Policisti bi lahko tudi opozorili na kakšno stvar in te spustili naprej brez kazni. Ni treba vedno nastopat kot da so bog in batina, ampak bi v prvi vrsti bili lahko ljudje.

Zakaj recimo ne začnemo z preventivo, ampak vedno samo nabijamo kazni?
Zakaj recimo ne začnemo v vrtcih z osnovnim bontonom v prometu - da otroku razložiš pojme rdeča luč, zelena luč in privezovanje v avtu. Ko bo otrok sedel v avto, bo avtomatsko zatežil, da ga je treba pripeti. Ko bodo starši šli čez rdečo luč, bo otrok sam opozoril starša, da se to ne sme.

Recimo potem to pelješ naprej preko osnovne šole z obveznim predmetom bonton v prometu - mislim, če je za par avtobusov mrtvih osnovnošolskih otrok na leto in če se to zmanjša za enega otroka, je vredno imeti tak obvezen predmet od prvega do devetega razreda.

Potem pa tak obvezni predmet pelješ še preko srednje šole, kjer pa vključiš še izpit za avto zraven - in naj vsak že takrat naredi izpit.

Da ne boš mislil, da plačujem kazni in ne vem kaj - kazni nisem plačal že vsaj 5 let nobene ne pri nas in ne v tujini, ker pač vozim po predpisih in ne delam prekrškov, ko se moram pa znoret se pa odpeljem na kako gozdno cesto (polno vode, velikih luž, lukenj, grabnov - jih poznam par, pa ljudje tam ne hodijo), kjer je vožnja na lastno odgovornost in se znorim.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 29. Januar 2010, 09:31

birdy napisal/-a: mam VSE urejeno, edin na zav. moram skoct, sam ker se se neki casa nam vozu(treba dokoncat rihtanje) mi ni do predcasne reg. - medtem k v tistem dezinformuranju ki se ga da najdt na internetu o novem davku omenjajo placilo njega OB REGISTRACIJI in da s 1.2.2010 zacne veljat......tale nasa zakonodajna oblast mi je iz leta v leto bolj vsec
Ob PRVI registraciji v Sloveniji!

D.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov