Vrechin Cruiser HDJ81 - Scottie

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 01. Marec 2010, 14:17

Cilj je nek kompromis. Velike predelave niso potrebne, ker je avto že serijsko zelo mahnjen na lutarijo. :-)

Vzmeti so nuja, ker so trenutne res posedene, dober cm je ostalo lufta med akso in gumijastim flex-stopperjem, kako se to občuti na terenu je pa jasno ... :roll:
Zdraven spada set primernih AT gum, odločil sem se za 33ke, nažalost širine 10.5 k nam ne uvažajo, tako da bo kar 12.5, kot vozi večina.

To je to glede vidnejših modifikacij.

Glede ostalega so plani takšni:
Napeljal bom tok v prtlažnik (ga ni :shock: ), podaljšal oddušnike na aksah, namontiral EGT meter.
Prtlažni prostor je dilema; to je prvi avto, kjer se lahko ob podrtih sedežih vležem, kar ni za žrtvovati v korist predalnikov. Zaenkrat pride samo par pritrdiščnih točk.

Servisna dela na vidiku so zaenkrat:
Nova tesnila in ležaji v sprednji aksi.
Novo jermenovje, vključno z zobatim (to bom prvič delal sam, tako da - uiš mi lak :lol: )
Kontrola in morebitno nastavljanje ventilov.

+ me ne skrbi, da se ne bo vedno kaj našlo, koneckoncev je avto polnoleten. ;-)
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 01. Marec 2010, 20:40

vrecha napisal/-a: Zdraven spada set primernih AT gum, odločil sem se za 33ke, nažalost širine 10.5 k nam ne uvažajo, tako da bo kar 12.5, kot vozi večina.
Jst bi se obnil direkt na Iztoka (boltez) in ga vprašal, če ima kaj na zalogi. Vem da ima 33X10.5X15 mud terrainke v ceniku, tako da najbrž bi se našle tudi AT v tej dimenziji. Če rabiš direkt cifro od boltezovega gsm-ja pa preko ZS.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 02. Marec 2010, 20:39

Smo klicarili levo in desno, a žal te dimenzije AT profila v Evropo ne uvažajo.
Sedaj so tako že naročene tiste z 12,5 širine, tako da je, kar je.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 02. Marec 2010, 21:35

Danes sem videl gume 33X9,5X15 - zgledajo kot da bi bili tobularji za na kolo. Boljše bo zgledalo z 12,5

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 03. Marec 2010, 09:06

Evo še kataloške s cenami za vse toyote, če boš kdaj rabil.

http://www.toyodiy.com/parts/q.html

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 03. Marec 2010, 13:03

10.5 širina bi bila za moj okus in dejanske potrebe ravno prav, Avstralerji in Arabci vozijo to dimenzijo, edino Američanom se zdi nujno 12.5, Evropejci se jim pa jasno klanjamo.

To stran z deli pa uporabljam že kakšno leto in pol. ;-) Tnx vseeno. Brez te strani bi bil kar mrzel s tole japonsko 80ko, ker kar se naših uradnih servisov tiče, ta avto sploh ne obstaja - VINa ni v bazi.
Iskati dele glede na druge značilnosti vozila pa se jim tako ne da (nočem verjeti, da res ne znajo), skrivajo se za stavkom da teh 4.2 mašin je veliko različnih (ma ne da - štiri oziroma do 1995 le dve, kateri ločiš vsaj po očitnem turbo dodatku če že ne drugače) v glavnem večina na uradnih servisih nima pojma, do kakšnega mehanika, ki verjetno kaj ve, pa tako ne prideš.
Jaz pridem s spiskom serijskih številk, naročim, plačam in konec sodelovanja. Malo so me čudno gledali na začetku, od kje mi njihove tajne kode delov :lol: sedaj so se pa že navadili. Da bi jim pustil šraufati 80ko mi na kraj pameti ne pade ... ... ej, niso to Subaru servisi, kjer sem bil tako pri Kržiču kot na Iterservisu zelo pozitivno presenečen glede znanja in pripravljenosti pomagati.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 11. Marec 2010, 10:05

Po treh celih dnevih (v zadnjih dveh tednih) prebitih pod avtom je namontirano OME +400 kg vzmetenje s castor popravkom in pretesnjena sprednja aksa. Improliga od A do Ž, od domačega mini dvorišča do mojega mehanika in še naprej do večjih delavnic, ki premorejo sporobno prešo in morda tudi 54 mm gedoro. :shock:

Slik akcije ni, ker tako usran pa že dolgo nisem bil (zlasti ob delu z akso).

Vmes sem se ukvarjal tudi s popravljanjem zadnje zapore difa, ugotovil, da ni brezupno, narobe sestavil fedrce, ki vklaplajo in izklaplajo vilico zapore ...
... in petek dopoldne me je našel na Vrhniki, po tem , ko je na avtocesti zaklenilo zadnji diff, :lol: kako v pražnji obleki ležim pod avtom in razdiram diff in ročno odklapljam zaporo. In ahtam, da se ne bom niti malo umazal (uspelo !!!), kolega, ki je šel z menoj na službeno pot pa zmrzuje zdraven in se čudi, katero vejo matematike glancam, da mi gre poznavanje sestave 18 let starih gar tako dobro. :lol:

Vglavnem, dogaja se na polno, skupaj s preizkusi in reševanji nasrečnikov iz jarkov včeraj dopoldne po Savinjski dolini.

Slikice before-after v kratkem, ko pridejo še gume (kod plavajo tako dolgo? :-f

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 11. Marec 2010, 10:11

:lol: , majstr za Yote :cool:
Pa pohiti s slikami :-)

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 01. April 2010, 18:02

Slik pa ni in ni ...
... ker tudi novih gum še ni. Sem padel v neko luknjo nedobavljivosti, gume bodo "enkrat aprila", do takrat pa bo Scottie zgledala kot na hoduljah. :lol:

Seveda se ta čas ne gleda v luft. Po zgledu garaž, ki v Avstraliji in Angliji pripravljajo overland LandCruiserje, sem dal zamenjati velike ojnične ležaje, ker so ti "edina znana potencialno šibka točka 1HD-T motorja".

Tole je padlo ven iz mašine.
http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/razno/bebSet.jpg

Tretji par je najbolj fasal.
http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/razno/bebNo3.jpg

Pa tudi zgornja polovica četrtega je pela labodji spev ...
http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... bNo4up.jpg

Včasih malo zegna ne škodi. ;-)
Noter so šli ACLovi ležaji, ki naj bi bili taprava izbira, tako pravijo taizkušeni.

Drugače kot sem rekel je to znana hiba 1HD-T motorjev, le pri nas se to potencialno nevarnost boljkotne ignorira, ker teh avtov ni veliko in zato tudi še ni dosti ojnic ugledalo krasnega novega sveta onkraj sten bloka motorja. Šušlja se o enem primeru, ampak to je tako lahko pripisati neskrbnamu vzdrževanju in si zatisniti oči. No dejstvo je, da so v Avstraliji, kjer je malo večja populacija teh mašin, konec devetdesetih ojnice skakale tudi iz odlično vzdrževanih družinskih avtov, prvi lastnik, vsi servisi pri pooblaščencih ...

V kratkem bom napisal tudi opozorilo na NivaOffroad forum, kjer ne dvomim, da se bo vnela žolčna debata tako "poznavalcev" kot poznavalcev. :lol:

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 01. April 2010, 18:06

Jajks; :?

ACL je ok ja; se je na gredi kaj poznalo?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 01. April 2010, 18:37

Gred je neobčutljiva za tole. Finta je, da so ležaji mnogo premehki - do leta 1995 so vgrajevali iste kot v 1HZ mašino, ki je neTurbirana verzija z enakim blokom in to je bila glavna napaka.

Še bolj smešno je, da na Japonskem teh težav skorajda nimajo - motorno olje, ki ga tam uporabljajo, naj bi imelo mnogo večjo koncentracijo kalcija (če se prav spomnem iz tehničnih člankov, ki sem jih prebral na to temo) in to naj bi ugodno vplivalo na zlitino Toyotinih ležajev.

Toyota ni nikoli uradno priznala napake in naredila vpoklica. Nekaterim v Avstraliji so ob velikih servisih na 100 kkm pomenjali tudi te ležaje, zgleda da je bilo izdano interno priporočilo ali kaj podobnega.

Avto tudi ne daje nobenih znakov za alarm. Ker sem vedel za to, sem že celo zimo zelo pozorno prisluškoval delovanju motorja ob hladnih zagonih in spremljal gibanje igle za pritisk olja. Nič neobičajnega, tudi sedaj po menjavi se ni nič opazno spremenilo.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 05. April 2010, 18:09

Z vsakim avtom doslej sem prevozil to umetno postavljeno magično mejo, ampak tokrat sem prvič uspel opaziti trenutek ...

http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... 199999.jpg

http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... 200000.jpg

Tile Japonci so res noro natančni. Zobati jermen so menjali na natančno 100kkm (oziroma vsaj števec so takrat resetirali, ker se števec oglasi točno 100 kkm od reseta).

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 05. April 2010, 18:12

vrecha napisal/-a:ker se števec oglasi točno 100 kkm od reseta).
:shock: :lol: :-)

Še na mnoge km-je :cool:

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 06. April 2010, 10:00

Pa so to km al so milje?

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 06. April 2010, 11:00

Kilometri so. Sem bil tudi jaz malo presenečen, meriti hitrost v miljah na uro (večji obroč na števcu, manjši je v km/h) in razdaljo v kilometrih.
Potem sem pa zvedel, da imajo vsi LandCruiserji za Japonski trg tako narejeno. Ne vem, ali je to na splošno običajno za JDM (Subaruji?) ali je to posebnost.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov