optika podvozja

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Uporabniški avatar
jayz
Uporabnik foruma
Prispevki: 466

optika podvozja

Odgovor Avtor: jayz » 01. Julij 2009, 10:24

ker bom v kratkem spreminjal optiko na zadnjih kolesih me zanima ali kdo ve koliko je 1mm v minutah - za 16colska platišča(verjetno zelo pomemben podatek)?

na netu sem našel priporočila za toe out 1mm na vsaki strani pri 1st camberja, tam kjer delam optiko pa imajo vse nastavitve le v stopinjah, minutah... sem iskal kak pretvornik na netu, vendar neuspešno...

Uporabniški avatar
Neo57
Uporabnik foruma
Prispevki: 635

Odgovor Avtor: Neo57 » 01. Julij 2009, 16:48

Naklona ne moreš štelat, maš že orig -1.
Razen če popiliš luknje ali si kupiš šraufe za naklon štelat.

Špura je vedno v mm.
Impreza STI 2,1 stroker by SCOOBY.SI

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 01. Julij 2009, 17:18

Šravfi za zadi naklon štelat so pa v A3M al pa na moji Imprezi, za 20€, sam morš sam dol šravfat - jst bom pa gledu pa pivo pil. Pol dobiš pa še ti enga.

Strut bar mam še za prodat - 50€.

Za Whiteline ALK hočem pa 150€ ampak ga je bistri že rezerviru.

Uporabniški avatar
jayz
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jayz » 02. Julij 2009, 08:03

Neo57 napisal/-a:Naklona ne moreš štelat, maš že orig -1.
Razen če popiliš luknje ali si kupiš šraufe za naklon štelat.

Špura je vedno v mm.
vem da camber ne moreš dosti štelat, vendar je pri meni max 0st, in bi ga rad nastavil na -1st... sem kupil H&R camber kit šraufe in bom probal to porihtat

špura na optiki ni vedno v mm! žal

Uporabniški avatar
jayz
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: jayz » 02. Julij 2009, 08:21

irCAR81 napisal/-a:Šravfi za zadi naklon štelat so pa v A3M al pa na moji Imprezi, za 20€, sam morš sam dol šravfat - jst bom pa gledu pa pivo pil. Pol dobiš pa še ti enga.

Strut bar mam še za prodat - 50€.

Za Whiteline ALK hočem pa 150€ ampak ga je bistri že rezerviru.
ne boš rabu pivo pit, ker sem te šraufe ravno nabavil :D

prednji strut že imam, hvala... kupim pa zadnji stabilizator, sploh če je whiteline 22mm adjustable :D

za alk pa sporoči, če bo naprodaj....

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 02. Julij 2009, 08:23

Na žalost je zadnji stabilizator še serijski.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4478
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 08. Junij 2010, 09:48

Včeraj sem kupil nove gume (Dunlop Fastresponse) in ker so stare bile zguljene na zunanjem robu, na sredini pa so imele precej profila, sem dal naredit tudi optiko...

http://foto.slovenija.net/photos/Danci/ ... optika.png

Kolikor jaz to razumem, ni bilo takih odstopanj, da bi to povzročalo obrabo gum... Ali pač?

Pa še to - v manualu piše, da je nastavljivo samo 'toe-in' (spredaj in zadaj) ter 'camber' (spredaj). Za vse ostalo je potrebno menjavati komponente vzmetenja / obes.

Poleg 'toe-in' in 'camber' so omenjeni še 'caster', 'kingpin angle' (spredaj) in 'thrust angle' (zadaj).

Če prav razumem, je 'toe-in' = 'stek', 'camber' pa 'nagib' - kaj pa so ostale zadeve?

D.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5512
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 08. Junij 2010, 10:25

Caster je nagib celega fedra nazaj.....zato se kupujejo ALK-ji da ti caster poveča, in tako se avto manj dviguje spredaj, se pravi, feder ne potuje povsem navpično gor dol, ampak malce pod kotom nagnjenim nazaj......da ti pojasnim bolj po domače,caster je dobro viden na kakih mercedezih, ko na polno namotajo volan, in se jim guma "uleže" v ovinek...

še mal slik....

http://rc-setup.com/guide.html

Kingpin angle in pa thrust angle so pa že izven moje domene :)
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 08. Junij 2010, 10:38

Po teh podatkih naj bi bila zadnja desna guma najmanj obrabljena saj je imela najbolj "ugoden" nagib glede na obrabo.....

Spredaj maš pa skoraj ničlo camberja.

Jst sm pr seb našopu maximalno u minus kolkr je šlo :) pa še jih pobira po robu če ovinke gonim. sm malce informativno zmeru z vodno tehtnico k zna stopinje merit, pa je rekla da mam -1.5° +-0.25° nekje na obeh gumih...

Zadaj itak lahko samo stek nastavljaš, ta pa je bil vredu in zato ti verjetno niti ni nič nastavlju....(no če bi rad da rit prej odnese, potem zadi stek naštimaš narazn :) ampak ni to zdravo delat :D )

Če mene vprašaš, nastavljanje optike ni blo potrebno, itak ti je samo prednji stek nastavu. pa še to samo desetinko stopinje...

Kolk pride optika ? Jst jo kr doma delam sam, z dolgo ravno cevjo, pa mal učko vržem :-P

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?
Prispevki: 2555

Odgovor Avtor: cheno » 08. Junij 2010, 11:19

Kingpin oz. SAI(steering axis inclination) je v primeru MacPherson-a naklon vpetja amortizerja proti centru avta, gledano iz sprednje strani avta. Velik SAI naklon ima dobre in slabe lastnosti, dobre so: dvigne roll-center, dodaten camber intake(z nižanjem avta se povečuje negativni camber) in ima vlogo pri samo-uravnavanju volana. Slabe: pri zavijanju se zmanjšuje camber(prehaja v pozitivni camber - to se rešuje z caster-jem)

Thrust angle na zadnji premi naj bi bil 0 stopinj, v nasprotnem primeru bo imel avto "pasjo hojo", thrust angle se nastavlja z toe spremembami, na obeh zadnjih kolesih.

Caster je zatek sprednjih koles, velik caster rabiš, da izničuješ efekt
naklona SAI/Kingpin(prehajanje v pozitivni camber, problem nastaja pri zunanjem kolesu - gledano v smeri vožnje) ima tudi slabe lastnosti:
velik caster povzroča statičen prenos teže - kar napačen ET na kolesih še poveča.
(dober primer so nakupovalni vozički, kjer imajo negativen caster)

ALK ima popolnoma drugo funkcijo poleg dodanega casterja, ALK spreminja anti-lift in anti-dive geometrijo sprednjega vpetja. Dodaten caster je samo plus.

Veliko casterja rabijo avto z MacPherson vpetjem, predvsem taki ki imajo veliko Kingpin nagiba.
The only treasure my car came with was rust...

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 08. Junij 2010, 11:56

aaa že kapiram thrust angle.

Se pravi če bi bile obe gume v eno smer obrnjene, pa bi recimo lahko bil toe med njima 0° ampak avto bi vseeno odnašalo zadaj.....

Ostale zadeve so pa že high tech...se pa z višanjem avto precej spreminjajo verjetno...zato more met dvignjen avto (v mislih mam dvigovanje z podlaganjem amortizerja) kar zanimive cifre napram normalam...

Hm to se neda več na roko in uč nastavit :D

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 08. Junij 2010, 12:04

če imaš na obeh straneh toe 0, potem bi mogel biti thrust angle 0, razn če je kaj na podvozju zamaknjeno, v takem primeru zadnji most odšraufat in nastavit na sredino(imaš možnost to narest pri subaruju za ostale ne vem).

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5386
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 08. Junij 2010, 12:12

@cheno, če kdaj podvozje štelam tebe najamem :twisted:

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba

Odgovor Avtor: BackW00d » 08. Junij 2010, 13:18

Cheno itak maš prav, ampak jst sm mel drugačen toe v mislih. Mislu sm tko, da so obe gume v isti vektorski smeri, pa da majo mimo thrust angle....
uglavnm brezveze kompliciram :lol:

Uporabniški avatar
cheno
kaj je AWD?

Odgovor Avtor: cheno » 08. Junij 2010, 13:24

tudi če sta obe naravnost, torej nimata navideznega stičišča, se smatra da je thrust angle 0, vsaj jest na to tko gledam :cool:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov