Avtoplin

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
vetta
Član Subaru kluba
Prispevki: 44

Odgovor Avtor: vetta » 07. September 2010, 16:00

Jst bi se na tvojem mestu pozanimal koliko boljši bi bil recimo novi sistem. Predvidevam da neke bistvene razlike ni. Jst osebno bi v tem primeru vzel obstoječi sistem in ga dal premontirati v nov avto. Itak starega ne boš za nič več dobil če boš pustil plinski sistem notri ;-)
Enkrat Subaru - Vedno Subaru ;-)

Uporabniški avatar
gorički
Član Subaru kluba
Prispevki: 89
Kraj: M.S.

Odgovor Avtor: gorički » 08. September 2010, 14:44

Ja, hvala, malo za premišljevanje. Avto ima malo pod 200000 km, na plin pa vozim okoli 25000.
lp

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 08. September 2010, 20:42

Za moje pojme je težko odstranit plinsko inštalacijo brez da bi se to na avtu poznalo, in mene kot kupca bi to najverjetneje motilo :-) Pošvasane luknje na sesalnem kolektorju, polnilna luknja nekje na avtu, prevrtan pleh pri rezervni gumi ...

Uporabniški avatar
klemz
Član Subaru kluba
Prispevki: 5385
Kraj: Čeče - Hrastnik

Odgovor Avtor: klemz » 08. September 2010, 21:02

Bolš da notr ostane tko k je.

Uporabniški avatar
gozdarček
Uporabnik foruma
Prispevki: 329
Kraj: Tuhinj

Odgovor Avtor: gozdarček » 09. September 2010, 15:02

če se že bo kdo za plin odločil nej montira pri kom ki je imel opravka s subaruji, ker tisti ki znajo povejo da je en hvaležnejših avtov za plin, je pa znanost zadevo naštelat kot je treba,.

jst sem moral po 100.000 km obnoviti (oziroma sem dal kar nove ker ni blo časa) injektorje in pa cca čez 2000km še uparjalnik obnoviti

vse skupaj mislim da 180eur pa bo 100.000 spet mir, a ja pa brez flashluba sem, bom pa moral počas spet ventile naštelat.

Avto mi pa laufa tako kot nikoli prej, zlo zadovoljen,
je pa kot pravjo drugi treba se je vozt da se splača in to kar velik
ko bi bil vedež ne bil bi revež
LP DARC

Uporabniški avatar
gozdarček
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: gozdarček » 09. September 2010, 15:07

glede novega sistema ni nobene znanosti, edini nov sistem da se kaj pozna je tekoča faza, oziroma direktni vbrizg tekočega plina v cilinder sistem pa je brez uparjalnika, cena za 4 cilindre cca 2300-2500 vevrc, kolega je dal v volvota turbo, pridobil nekaj konjev, poraba pa cca 5-7% nižja kot bencina.
Je pa imel srečo ker vsi z tekočo fazo so mel cel kup problemov

vse ostalo in novi sistemi je blo pogruntan pre 10 leti in tople vode tukaj ni

subaru fabrško vgrajuje kaj?
slišal sem dve info
v ita v subaru baje vgrajujejo Landi renzo??
pri nas pravjo da je fabrško noter BRC

kolikor vem velja za najboljši sistem BRC na splošno in je cca 200EUR dražji nabavno kot ostali sistemi - toliko od plinarja info
LP DARC

Uporabniški avatar
gorički
Član Subaru kluba
Prispevki: 89
Kraj: M.S.

Odgovor Avtor: gorički » 09. September 2010, 15:50

Pa jaz sem kar zadovoljen, razen kot sem dejal, količina možnost tankanja. Še vse pomislil nisem, kje vse so prevrtali. Nekaj bom zaradi plina več dobil, pa bi naj ostal, ali pa, da se ne zgliham z kupcem, pa vzamem ven.

tadejk
Uporabnik foruma
Prispevki: 271

Odgovor Avtor: tadejk » 09. September 2010, 17:18

Moj je "tovarniška" vgradnja v Italiji, pa je BRC.
'05 Outback 2.5 AT LPG

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5059
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 10. September 2010, 07:13

Da ne boste tople vode našli kot pravi Gozdarček :lol:
Samo in zgolj za info tovarniško Subaru ne vgrajuje avtoplina ;-)
je pa plin neprecenljiv pri peki čevapov :twisted:
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Uporabniški avatar
gozdarček
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: gozdarček » 10. September 2010, 09:05

pih karli, za moj okus je pri čevapih plin manj vreden kot vsako neugledno oglje.
je pa res da so bli čevapi vedno za pojest, mmmmmmmm dobri, z vsako kawo boljši, če je dost kawe užitni tud bolj kot ne surovi.

nč se bo treba kaj slišat, Karli medva sva še nekaj v žlahti, se slišva
LP DARC

Uporabniški avatar
Perezvon
Uporabnik foruma
Prispevki: 131

Odgovor Avtor: Perezvon » 07. Januar 2011, 18:54

sori, ker ponovno načenjam staro temo,

tadejk, ti praviš, da imaš italijanski Bi-fuel in da je to BRC. Ali ima ta sistem tudi dodajanje posebnega olja za mazanje ventilov (kot Flashlube)?

Koliko kaj porabiš plina na 100km? Koliko imaš obratov pri 130-140 km/h?

Ali ti plinsko napravo servisira Interservice?

Si imel kdaj težave s prostim tekom ali crkovanjem avta zaradi pomanjkanja kompresije? Se ti kdaj prižge CEL?

Kako je kaj z avtomatikom? Kakšni problemi? Noče kdaj prestaviti v npr. višjo prestavo? Cuka, ko je mrzel?

Vse to sprašujem, ker malo gledam, če bi kupil tegale OB 2.5 AT
ali pa tega OB 2.5 MT.

tadejk
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: tadejk » 08. Januar 2011, 02:58

Perezvon napisal/-a:tadejk, ti praviš, da imaš italijanski Bi-fuel in da je to BRC. Ali ima ta sistem tudi dodajanje posebnega olja za mazanje ventilov (kot Flashlube)?
Nimam flashlube in zaenkrat še ni nobenih škodljivih posledic. Ne vem, ali BRC priporoča flashlube.
Perezvon napisal/-a: Koliko kaj porabiš plina na 100km? Koliko imaš obratov pri 130-140 km/h?
Odvisno od režima vožnje. Z enim tankom (cca 49l) naredim nekje med 350 in 420 km. Ponavadi mi zmanjka pri 400 km, če imam 20% mesta in 80% avtoceste. Zdaj, ko je plin že skoraj 0,80 EUR/l, stane 100 km vožnje od 8-9 EUR plina + v povprečju še 1l bencina, ki se porabi za ogrevanje motorja.

Obrati so nekaj nad 3.000. Mislim, da ima 4 prestava pri AT zelo podobno razmerje kot 5 pri MT.
Perezvon napisal/-a: Ali ti plinsko napravo servisira Interservice?
Da. Do sedaj so mi menjali le filtre za plin - na vsakih 25.000 km. Sam ne opazim nobene razlike, če je notri stari ali novi filter. Strošek menjave je (po spominu) manj kot 40 EUR.
Perezvon napisal/-a: Si imel kdaj težave s prostim tekom ali crkovanjem avta zaradi pomanjkanja kompresije? Se ti kdaj prižge CEL?
Avto v prostem teku deluje enako na plin kot na bencin. Ni nobenih težav s crkovanjem. CEL se mi prižiga zaradi katalizatorja (koda P0420), tudi če vozim na bencin. Vzrok je še neraziskan.
Perezvon napisal/-a: Kako je kaj z avtomatikom? Kakšni problemi? Noče kdaj prestaviti v npr. višjo prestavo? Cuka, ko je mrzel?
Avtomatik dela solidno. Ko je mrzel, bolj počasi menja in nekoliko bolj na trdo. Moj menjalnik rukne le, če prestavim v R, ko je motor že segret. Ko je v D, menja povsem tekoče in nezaznavno.

Zadnje čase se občasno pojavi rahlo cukanje pri ogretem motorju, če spustim plin ali narahlo pospešujem pri hitrosti okoli 60 km/h. Dokler je motor mrzel, tega ni. Če nisi pozoren, se ne opazi. Sicer je cukanje prisotno na bencinu in na plinu (malo bolj).

O tistem OBju z ročnim menjalnikom so fantje že nekaj pisali na forumu in takrat ni bilo nekega navdušenja. Tale z AT pa je nov in ima enako mehaniko kot moj.

Predlagam, da greš sprobat oba in boš videl, kaj ti bolj ustreza. Meni je AT super in me ne moti njegova lenoba. Sicer ima le 4 prestave, vendar so prestavna razmerja dobro premišljena in zadoščajo za normalno vožnjo. Ima tudi sport mode, pri katerem menja v višjih obratih, in pa ročni način menjanja (ala tiptronic). Z AT je lahko problem, če ni ustrezno vzdrževan. Če začne nagajati, so stroški popravil hitro zelo visoki.

Lp
'05 Outback 2.5 AT LPG

Uporabniški avatar
Perezvon
Uporabnik foruma
Prispevki: 131

Odgovor Avtor: Perezvon » 08. Januar 2011, 09:08

Hvala tadejk za izčrpen odgovor! Mogoče bom še kdaj rabil kakšen tvoj nasvet.

Glede tvoje kode za katalizator pa obstajajo verjetno štiri možnosti:

1. da je katalizator iztrošen - to se lahko zgodi že po 150.000 km ali da je cat. zažgan (to sem bral na enem nemškem forumu, da se lahko zgodi zaradi plina pri vleki prikolice ali polem plinu po avtocesti).

2. da je druga lambda sonda (za katalizatorjem) slaba in javlja preveč kisika glede na prvo lambda sondo pred katalizatorjem.

3. da ti pušča izpušni sistem, katalizator se zato ne segreje dovolj in potem ne more učinkovito delovati.

4. da je problem drugje (najslabše). Prebogata zmes, slabe svečke, MAFS...ampak v tem primeru bi avto verjetno slabše deloval..večja poraba, cukanje, slab vžig, crkovanje...

A ti na tehničnem pregledu javijo slabo delovanje katalizatorja? Ali izpuh smrdi po bencinu?

Diagnostika bi bila verjetno taka:
1. natančen pregled izpušnega sistema za puščanje
2. menjava O2 senzorjev (lahko je kriv eden ali drugi)
3. menjava katalizatorja (ouch - verjetno ceneje uporabiti kak trik, kot je opisan tukaj).

LP

tadejk
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: tadejk » 08. Januar 2011, 23:34

Tudi tebi hvala za informacije. Na Interservisu so mi zagotovili, da napaka ni takšna, da ne bi naredil testov na tehničnem. Bomo videli aprila.

Sicer pa ni nekega pravila, kdaj ECU javi napako. Včasih se CEL prižge že 100 km po resetiranju, včasih šele po 2.000 km. Dokler bo tako, ne bom ničesar menjal.

Lp
'05 Outback 2.5 AT LPG

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov