Od svečke do servisa je dolga pot...

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8742
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. September 2010, 18:05

mesecnik napisal/-a:
nebivedu napisal/-a:
mesecnik napisal/-a:Moram priznati, da sem razočaran. Ker dosedaj nisem imel problemov z dotičnim servisom. To je pa malo omajalo zaupanje. :?
Si imel, samo veš ne.

Kok si plačal veliki servis, ko si menjal vse jermene? Na računu imaš namreč napisano da si menjal tudi šponar, pa je bil sedaj, ko sem jih jaz menjal, še original prvovgradni (ga je bilo treba zamenjat, ker ga je dobesedno pojedl - pa verjemi, da zdrži 200 do 300k kilometrov, preden se to zgodi), tako da ...
Evo, zdajle brskal po starih računih. Napenjalca ni na računu, samo jermen.
No, potem se je napenjalec sedaj prvič menjal, pa je avto sar 12 let in ima 330.000 kilometrov.
Uglavnem, če ti avtomobili nebi bili tako robustno narejeni in vzdržljivi, bi ta avto že zdavnaj imel probleme zarad napenjalca. Pri navadnih avtih se menja na 100.000km, tukaj pa očino lahko na 330.000km.

Mi je pa na vrhniki iz računalnika bral servise in je rekel da je bil zadnjič jermen pa napenjalc menjan pri 208.000km.

Škoda ker ni enega centralnega vpogleda v servise avtomobila. Recimo da bi servisi morali vse zapisat v eno bazo, ti bi pa preko neta lahko za svoj avto dostopal do tega in bi s tem imel celotno njegovo zgodovino.
Bi se hitro pokazalo, kakšni so servisi in trgovci.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 25. September 2010, 18:15

"VADIS" je ime ce se ne motim - in sicer tocno take mreze, sam je namenjena samo Volvotom :?

Uporabniški avatar
irCAR81
Član Subaru kluba
Prispevki: 4296
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: irCAR81 » 25. September 2010, 18:28

nebivedu napisal/-a:Škoda ker ni enega centralnega vpogleda v servise avtomobila. Recimo da bi servisi morali vse zapisat v eno bazo, ti bi pa preko neta lahko za svoj avto dostopal do tega in bi s tem imel celotno njegovo zgodovino.
Aja, pol bi ti mogu pa zamenjat? Če ti da že zdej račun je pa še najmanjši problem v tisto bazo zapisat.

j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 25. September 2010, 18:33

tak sistem ma tud bmw/mini, MB, pa verjetno se kaksen.
sapere aude

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8742
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 25. September 2010, 20:42

A pa lahko preko neta gledaš v to, al moraš it na servis?

Uporabniški avatar
dawet
Uporabnik foruma
Prispevki: 329

Odgovor Avtor: dawet » 25. September 2010, 21:00

irCAR81 napisal/-a:@dawet: to gre za bivšo bistrijevo? Dejansko obstaja račun, da so pri cca 200k km menjali svečke?
Za ex bistrijevo in mojo belo.. In ja, imam račune.. Za semeringe in olje v zadnjem diffu tudi... ki pa dejansko niso nikol videli menjave :?
Na računu 4x novi semeringi + delo, ko sem pa motor razdiral pri celotni obnovi, je pa samo dihtmasa napacana na centimeter debelo okrog. Semeringi pa stari in napokani... Za zadnji diff, kjer naj bi bilo olje menjano pred letom, 1.1liter shell-a, se pa šravf za dolivanje ni dal odtegnit drugače kot pa 2 mehanika in 2-metrska štanga. Ven se je pa ulila brozga, ki je nazadnje videla luč, ko so jo v tovarni nalili v diff.

Zdj me čaka še velik servis na modri + pregled in po potrebi zamenjava delov na podvozju..itd... Delali bomo pa raje sami - cenej in bolj ziher :-)

LP

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 26. September 2010, 00:46

A bistrijeva še ni imela gl. servisa prek 200k al si samo izgubu zaupanje in boš reje podrl in zrihtu kar gre.
Sej vem pa tudi za primer legacyja 95 - ki so mu pri LJ veleumih od Subaru servisa menjalni jermen (200k+ klub seveda) a žal pozabili na vodno pumpo, ki pa je s kombinacijo nove hladilne tekočine začelo veselo počasi kapljati. Kakšne je strošek vodne pumpe in kakšne strošek da se ponovno dokoplješ do nje pa itak vemo :lol:

Uporabniški avatar
DaviiD
Član Subaru kluba
Prispevki: 244

Odgovor Avtor: DaviiD » 26. September 2010, 01:59

subi92 napisal/-a:Kakšne je strošek vodne pumpe in kakšne strošek da se ponovno dokoplješ do nje pa itak vemo :lol:
Tam cca. 50 eur za pumpo in 1 uro dela :)

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1472

Odgovor Avtor: mesecnik » 26. September 2010, 11:28

nebivedu napisal/-a:
mesecnik napisal/-a:
nebivedu napisal/-a: Si imel, samo veš ne.

Kok si plačal veliki servis, ko si menjal vse jermene? Na računu imaš namreč napisano da si menjal tudi šponar, pa je bil sedaj, ko sem jih jaz menjal, še original prvovgradni (ga je bilo treba zamenjat, ker ga je dobesedno pojedl - pa verjemi, da zdrži 200 do 300k kilometrov, preden se to zgodi), tako da ...
Evo, zdajle brskal po starih računih. Napenjalca ni na računu, samo jermen.
No, potem se je napenjalec sedaj prvič menjal, pa je avto sar 12 let in ima 330.000 kilometrov.
Uglavnem, če ti avtomobili nebi bili tako robustno narejeni in vzdržljivi, bi ta avto že zdavnaj imel probleme zarad napenjalca. Pri navadnih avtih se menja na 100.000km, tukaj pa očino lahko na 330.000km.

Mi je pa na vrhniki iz računalnika bral servise in je rekel da je bil zadnjič jermen pa napenjalc menjan pri 208.000km.

Škoda ker ni enega centralnega vpogleda v servise avtomobila. Recimo da bi servisi morali vse zapisat v eno bazo, ti bi pa preko neta lahko za svoj avto dostopal do tega in bi s tem imel celotno njegovo zgodovino.
Jermen ja, napenjalec pa ne. Ga ni na računu. :roll:

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7945
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 27. September 2010, 09:20

DaviiD napisal/-a:
subi92 napisal/-a:Kakšne je strošek vodne pumpe in kakšne strošek da se ponovno dokoplješ do nje pa itak vemo :lol:
Tam cca. 50 eur za pumpo in 1 uro dela :)
Vem, vem ampak 1 ura od začetka do konca pa tud ni dovolj za demontažo vodne pumpe in montažo nove, pa jermeni, hladilna tekoč :lol: . Zame skoraj nesprejemljiva poteza če je 20.000km pred tem menjan jermen, sicer pa če ma človk dnar ni noben problem tud semering menjat naknadno :-)

Uporabniški avatar
TORA! TORA! TORA!
Uporabnik foruma
Prispevki: 1144
Kraj: Zraven soseda

Odgovor Avtor: TORA! TORA! TORA! » 27. September 2010, 10:12

Samo to meni ni jasno z temi šponarji in pumpami. Se spomnim ,ko sem šel že lep čas nazaj enkrat spraševat za menjavo jermena na interservice ... mi je tip rekel da se menja samo jermen, da šponarja pa oni še niso nikoli menjali, pumpo pa po potrebi :?

Mislim, ne vem zakaj je potem, če kupiš komplet not in šponar, role, in pumpa + jermen seveda. A je nekaterim res težko dat tistih 100-150€ več, pa majo potem mir? A je to le poteza telih serviserčkov, da te večkrat vidi, v najslabšem primeru s pokrivljenimi ventili?

Oz. kaj piše pa v Subi Manualu glede tega?

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619

Odgovor Avtor: gorazd0 » 27. September 2010, 10:34

po spominu manual prav, da mora imeti napenjalec tok in tok sile (je hidravlični); predpisana je toleranca; če ne ustreza, se ga menja.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 27. September 2010, 11:18

mislim da vas vecina govori o rolcah ipd....

Uporabniški avatar
TORA! TORA! TORA!
Uporabnik foruma
Prispevki: 1144
Kraj: Zraven soseda

Odgovor Avtor: TORA! TORA! TORA! » 27. September 2010, 12:20

Zadnjič sem pred prodajo rihtal Legacija 04 2.0, pač glavni servis na 108.000 km, pa sem naročil robo prek ebay na ATP autoteile .... napenjalec JC hidravlični 110€, 3 role INA 23€ kom, jermen contitech 72€, črpalka vode JC 52€ ... tako da me je vse skupi prišlo 300€ pa 18 poštnine ... + moje delo (2 cockti + 1 pir :D + malo živcev) :lol:

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov