Sem malo prebral teste. Res naj bi bile v redu za sranje. So pa glasne - vsaj zame, ki sem navajen bolj limuzinskih gumnebivedu napisal/-a:Dueler revo so ene izmed najboljših gum za terence pozimi za v sneg. Vsaj tako pravijo vsi, ki jih imajo. So glasne, vendar nič bolj od drugih podobnih gum, razlika pa je v tem kako se obnašajo po snegu. Naj bi bile odlične.
Forester 03 MT - prvi vtisi
-
gore
- Uporabnik foruma
- Prispevki: 954
- Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
- Kontakt:
Gore, počasi se navadi, da subaru forester ni limuzina, ampak delovni stroj, ki ti služi namenu in to je vožnja. Kar se pa glasnosti gum tiče - bolje da so odlične na vseh podlagah in da se slišijo, kot da so čist tihe, v prvem ledenem ovinku pa ven letiš. Drugače pa malo bol na glas radio in že se ne slišijo več, ker tok glasne pa spet niso.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”
Malo pozno (službena pot v tujino) se pridružujem čestitkam za novo mašinco. Glede na sliki na avtonetu, ki sta malo temni, bi rekel, da je barva zelena, torej imaš enakega Forija, kot je moj. Tudi po ostalih karakteristikah, recimo kilometrov imam trenutno 82k. Torej lahko izmenjujeva izkušnje, prve so črički, ki jih je težko iztrebiti, jaz sem se že kar nekako sprijaznil. Izdelava bi ponekod res lahko bila boljša, a dokler avto zanesljivo pelje, se ne pritožujem. Tudi o klimi ni več za izgubljat besed, avtomatika je več ali manj neuporabna, jaz ga večino časa laufam na manual, pa še tam rad včasih dela po svoje, recimo pozimi prižge klimo, če se mu zdi, da imam prevročegore napisal/-a:Še nekaj vtisov - pač, če koga zanima, ostali tega tako ne berejo:
1. Kakovost izdelave notranjosti se mi zdi slabša kot pri prejšnjem modelu. Kljub temu, da je avto zelo ohranjen in makedama do včeraj še videl ni, se bolj nagiba k čričkom kot prejšnji. Plastika na armaturi je precej bolj cenena (pri prejšnjem je bilo kar neka zmes gume in plastike ... kaj pa vem kaj, vendar odlično). Ta model ima notri plastiko, ki seveda spušča svoje zvoke. Kakšno zadevo bom ukrotil, vse pa verjetno ne bo šlo.
Slabša kakovost izdelave je vidna tudi pri šivih na (zadnjih) sedežih, pa tudi pri tistih predalih v prtljažniku, ki se ne prilegajo tako lepo kot pri starejšem modelu. Mogoče zgolj slučajno, vendar to sem opazil.
2. Klimatska naprava deluje čudo. O tem sem sicer že pred časom bral, vendar se ne morem znebiti občutka, da ima hude težave s pihanjem. Hkrati piha vroče kot satan, prižgana pa je klima in v gobec piha leden zrak.Seveda pomaga ročno nastavljanje, vendar je to smešno.
Pri tej klimatizaciji se bi lahko zgledovali po VAGih - tam Climatronik deluje zelo dobro (sicer imajo boljši več senzorjev, vendar je tudi v Golfu zadeva zelo uporabna). Bom pa povprašal na servisu, ker imam v spominu (pa se mi sedajle ne da več brskati), da so imeli nek popravek za težave pri avtomatski klime. Nekaterim so se sploh dogajale zanimive stvari ...
Seveda opisujem le minuse, saj je plusov precej več. Vse deluje kot je bilo pričakovati. Čakam še porabo. Žal imam trenutno precej dela v moji okolici, pa nisem toliko na cesti. Časa za zasebne izlete pa tudi ni na pretek.
Pred kratkim sem dal not še plin, tako, da je tudi vožnja cenejša. O plinu zanekrat toliko, da sem naredil šele malo čez tisoč km in še nabiram vtise in izkušnje, potem pa bom napisal kaj več o tem.
Ja, pa za angleška navodila bi te prosil. Tnx.
-
gore
- Uporabnik foruma
- Kontakt:
Torej - ker je ravno nedelja (in mineva šest dni od nakupa) - lahko naredim kratek povzetek mojega novega konjička.
1. Kot pravi bajker so cenejša plastika in posledično črički ena od prvih stvari, ki zmotijo ob prehodu na novejšega subija. Tukaj je Subaru naredil korak nazaj.
Tudi izdelava v prtljažniku je slabša.
2. Avtomatska klima si niti najmanj ne zasluži tega imena. Na tujih forumih je veliko pripomb na to temo in sploh ne gre izgubljati besed. Beda. Popolna. Kar pa me je najbolj šokiralo, pa je, da se zadeva čudno obnaša tudi, če izključiš "Auto". Včeraj zjutraj (zunaj cca. 9 stopinj), nastavim na 23 stopinj, izključim Auto in nastavim na sprednje steklo. Seveda se takoj vključi A/C. Ko izključim še to, glej vraga. Pri stranskih režah piha kot za stavo. Pač je začel (kljub temu, da je auto izključen) sam povečevati hitrost ventilatorja. Ok, zmanjšam še to na 1. Če bi bilo to vse -
- na stranskih režah piha vroč (zelo topel zrak - pač po mojem občutku ravno primeren), le dva centimetra višje pa iz tistih majhnih trikotnih rež piha mrzel zrak kot za stavo. Pa to ni res. Kdor je to skupaj skontal, naj gre nekam. O tem, da zadeva nima takšnega prižiganja, da bi si zapomnil prejšnjo nastavitev raje ne bom govoril ...
3. Za ročni menjalnik sem se odločil sam. Vzel sem ga zaradi spustov. In tukaj nalogo opravlja dobro in sem zadovoljen. Avto je tudi bolj odziven med vožnjo. Vendar na vzponih (imam nekaj makedamskih strmih cest gor/dol, kjer vozim vsak dan in dobro poznam kako se kateri način obnaša) je zadeva slabša kot avtomatika. Niti pri speljevanju, niti pri normalni vožnji ne seže avtomatiki do kolen. Še posebej pri strmem vzponu po globokih luknjah je razlika očitna, ko želiš voziti počasi. Ročni večkrat skoplje ali ima preveč/premalo navora (pač ko prihaja do zelo različnih obremenitev koles, pa tudi ko popuščaš/dodajaš gas).
Za vzpone, spolzke terene in vožnjo po mestu absolutno avtomatika. Za spuste in bolj dinamično vožnjo pa ročni menjalnik.
4. Hill-holderja še nisem naštudiral ali pa mi kaj nagaja. Vrag je, ker avto zapeljem v garažo nazaj in navzdol. Tik pred garažo pa malo zavijem in moram pritisniti na bremzo. Takrat mi nekaj zablokira avto in kljub klancu mi ga ne s stisnjeno sklopko ne uspe premakniti. Tudi dodajanje gasa mora biti močnejše. Sklepam, da zagrabi hill holder ..., kar je precej moteče. Podobno je zapeljevanju vzvratno v klanec, ko kdaj malo pobremzaš in nato želiš še malo zapeljati nazaj. Hudič ga drži. Ne vem, če je to normalno, prav udobno pa zagotovo ni. Pri speljevanju pa pomaga, vendar je avtomatik udobnejši.
5. Prav tako me moti, da so spremenili sani na strehi in moram posledično kupiti nova držala za prtljažnik.
6. Sedi se višje, kar mi je všeč, vendar si zato bližje stropu. In ker sam sedim precej pokonci (imam kratke roke), se spomnim, da se v avtu z sončno streho (ki je notri še malo nižji) nisem uspel zravnati. Ni prijetno.
7. Motor prede kot ura, je zares lepo ohranjen in vzdrževan (to sta mi potrdila tudi kolega, ki je mehanik in njegov oče - prav tako mehanik). Trdita, da ima izredno lep in miren tek.
8. Podvozje nima niti praske. Celo plastika spredaj še ni potipala bolj ostre trave (snega). Vse je kot videti kot novo. Kar me moti, so glasne gume - vulkanizer pravi, da se mu zdi, da so morda malo stopničate in to povzroča glasnost. Sicer je avto miren, ne trese, pelje naravnost ...
9. Sedeži so čvrsti, kar mi je všeč. Še vedno pa je prenizko naslonjalo za roko.
10. Pri določenih hitrostih (in smeri vetra) se pri sopotniških vratih sliši piš vetra. Mislim, da gre za klasično Subijevo napako - tisti trikotnik v sprednjem delu stekla se mora malo zakriviti nazaj. Vsaj tako sem doslej prebral. Sam ga ne upam, pa zaenkrat ni preveč moteče, saj se pojavi res le ob določeni smeri vetra.
11. Prestavna razmerja so seveda drugačna kot pri drugih Subijih in tako na avtocesti hitro opaziš potrebo po prestavljanju v četrto prestavo ..., vendar ni nič hudega.
12. Poraba - hja - zaenkrat še ne bom komentiral. Prvič je bilo ravno 9, sedaj mislim, da bo manj (sem pri koncu drugega rezervoarja). Zaenkrat se še malo loviva. Ne izgleda ravno najbolj varčen (vsaj glede na to, da prospekti obljubljajo zmanjšanje porabe za 12% med mojim prejšnjim modelom), vendar je vseeno nekje v mejah normale. O tem bom še poročal.
Toliko na kratko. V avtu sem precej kritičen, zato je tole kar lep rezultat. Če ni slučajno kaj narobe s hill-holderjem, potem mislim, da bi zadeva morala služiti, kot pričakujemo od Subija. Bistvene reči so videti res lepe.
1. Kot pravi bajker so cenejša plastika in posledično črički ena od prvih stvari, ki zmotijo ob prehodu na novejšega subija. Tukaj je Subaru naredil korak nazaj.
Tudi izdelava v prtljažniku je slabša.
2. Avtomatska klima si niti najmanj ne zasluži tega imena. Na tujih forumih je veliko pripomb na to temo in sploh ne gre izgubljati besed. Beda. Popolna. Kar pa me je najbolj šokiralo, pa je, da se zadeva čudno obnaša tudi, če izključiš "Auto". Včeraj zjutraj (zunaj cca. 9 stopinj), nastavim na 23 stopinj, izključim Auto in nastavim na sprednje steklo. Seveda se takoj vključi A/C. Ko izključim še to, glej vraga. Pri stranskih režah piha kot za stavo. Pač je začel (kljub temu, da je auto izključen) sam povečevati hitrost ventilatorja. Ok, zmanjšam še to na 1. Če bi bilo to vse -
3. Za ročni menjalnik sem se odločil sam. Vzel sem ga zaradi spustov. In tukaj nalogo opravlja dobro in sem zadovoljen. Avto je tudi bolj odziven med vožnjo. Vendar na vzponih (imam nekaj makedamskih strmih cest gor/dol, kjer vozim vsak dan in dobro poznam kako se kateri način obnaša) je zadeva slabša kot avtomatika. Niti pri speljevanju, niti pri normalni vožnji ne seže avtomatiki do kolen. Še posebej pri strmem vzponu po globokih luknjah je razlika očitna, ko želiš voziti počasi. Ročni večkrat skoplje ali ima preveč/premalo navora (pač ko prihaja do zelo različnih obremenitev koles, pa tudi ko popuščaš/dodajaš gas).
Za vzpone, spolzke terene in vožnjo po mestu absolutno avtomatika. Za spuste in bolj dinamično vožnjo pa ročni menjalnik.
4. Hill-holderja še nisem naštudiral ali pa mi kaj nagaja. Vrag je, ker avto zapeljem v garažo nazaj in navzdol. Tik pred garažo pa malo zavijem in moram pritisniti na bremzo. Takrat mi nekaj zablokira avto in kljub klancu mi ga ne s stisnjeno sklopko ne uspe premakniti. Tudi dodajanje gasa mora biti močnejše. Sklepam, da zagrabi hill holder ..., kar je precej moteče. Podobno je zapeljevanju vzvratno v klanec, ko kdaj malo pobremzaš in nato želiš še malo zapeljati nazaj. Hudič ga drži. Ne vem, če je to normalno, prav udobno pa zagotovo ni. Pri speljevanju pa pomaga, vendar je avtomatik udobnejši.
5. Prav tako me moti, da so spremenili sani na strehi in moram posledično kupiti nova držala za prtljažnik.
6. Sedi se višje, kar mi je všeč, vendar si zato bližje stropu. In ker sam sedim precej pokonci (imam kratke roke), se spomnim, da se v avtu z sončno streho (ki je notri še malo nižji) nisem uspel zravnati. Ni prijetno.
7. Motor prede kot ura, je zares lepo ohranjen in vzdrževan (to sta mi potrdila tudi kolega, ki je mehanik in njegov oče - prav tako mehanik). Trdita, da ima izredno lep in miren tek.
8. Podvozje nima niti praske. Celo plastika spredaj še ni potipala bolj ostre trave (snega). Vse je kot videti kot novo. Kar me moti, so glasne gume - vulkanizer pravi, da se mu zdi, da so morda malo stopničate in to povzroča glasnost. Sicer je avto miren, ne trese, pelje naravnost ...
9. Sedeži so čvrsti, kar mi je všeč. Še vedno pa je prenizko naslonjalo za roko.
10. Pri določenih hitrostih (in smeri vetra) se pri sopotniških vratih sliši piš vetra. Mislim, da gre za klasično Subijevo napako - tisti trikotnik v sprednjem delu stekla se mora malo zakriviti nazaj. Vsaj tako sem doslej prebral. Sam ga ne upam, pa zaenkrat ni preveč moteče, saj se pojavi res le ob določeni smeri vetra.
11. Prestavna razmerja so seveda drugačna kot pri drugih Subijih in tako na avtocesti hitro opaziš potrebo po prestavljanju v četrto prestavo ..., vendar ni nič hudega.
12. Poraba - hja - zaenkrat še ne bom komentiral. Prvič je bilo ravno 9, sedaj mislim, da bo manj (sem pri koncu drugega rezervoarja). Zaenkrat se še malo loviva. Ne izgleda ravno najbolj varčen (vsaj glede na to, da prospekti obljubljajo zmanjšanje porabe za 12% med mojim prejšnjim modelom), vendar je vseeno nekje v mejah normale. O tem bom še poročal.
Toliko na kratko. V avtu sem precej kritičen, zato je tole kar lep rezultat. Če ni slučajno kaj narobe s hill-holderjem, potem mislim, da bi zadeva morala služiti, kot pričakujemo od Subija. Bistvene reči so videti res lepe.
-
gore
- Uporabnik foruma
- Kontakt:
Pravkar sem pogledal še navodila (RTFM - read the fucking manual
) in tam o Hill holderju piše tole, kar me je pomirilo:
When starting in reverse and using the hill holder, a braking effect may be felt even after the brake pedal has been released.
Očitno so te stvari nekaj povezane s tem in ni nič narobe.
When starting in reverse and using the hill holder, a braking effect may be felt even after the brake pedal has been released.
Očitno so te stvari nekaj povezane s tem in ni nič narobe.
-
gore
- Uporabnik foruma
- Kontakt:
Višinska regulacija je takšna kot pri prejšnjem - torej nagib ritnega dela in posledično delno premikanje po višini.
Ni pa to prava sprememba višine sedeža. V splošnem se sedaj sedi višje.
Tukaj bi mogoče lahko naredili tudi kaj bolje, vendar je še sprejemljivo. Se pa spomnim, da pri letniku 2006, ki je imel sončno streho, krepko drsam po tistem spodnjem robu strežnega okna. Pravzaprav bi moral glavo imeti postrani, kar je verjetno po nekaj preživetih kilometrih sitno
Ni pa to prava sprememba višine sedeža. V splošnem se sedaj sedi višje.
Tukaj bi mogoče lahko naredili tudi kaj bolje, vendar je še sprejemljivo. Se pa spomnim, da pri letniku 2006, ki je imel sončno streho, krepko drsam po tistem spodnjem robu strežnega okna. Pravzaprav bi moral glavo imeti postrani, kar je verjetno po nekaj preživetih kilometrih sitno
-naslon za roko je pol pri vseh mal nižji -- tud starejši nimajo ravno ležalne funkcije
- za piš je morda še vedno največji razlog luknja za konektor od el. nastavitve ogledala, ki v primeru zamašitve znatno pripomore k izboljšanju
- hil holder ni problem ampak je problem hilholder v kombinaciji z reverse prestavo
- sej veš speljevanje v hrib in podobno
- klima pa je očitno res kr neki
- za piš je morda še vedno največji razlog luknja za konektor od el. nastavitve ogledala, ki v primeru zamašitve znatno pripomore k izboljšanju
- hil holder ni problem ampak je problem hilholder v kombinaciji z reverse prestavo
- klima pa je očitno res kr neki
Hillholder je res malo hecen, a ko se ga navadiš, je nepogrešljiv in prav lahko se fajn zaj. če sedeš v drug avto.
Vsakič, ko ga demonstriram, se kolegom kar usto odpro. Piš vetra... hm, poskusi to: odpri tista vrata, pritisni gum za dvig šipe in zapri vrata. Morda bo po tem nehal. Vsaj pri meni je tako (sicer impreza, a vseeno), saj mi pri zaprtih vratih ne porine stekla povsem do konca. Sem tiste distančnike že nekaj malega nastavljal, a očitno bo še treba.
-
gore
- Uporabnik foruma
- Kontakt:
Za hillholder se sedaj poskušam navajati, da imam pedal za sklopko čim bolj dvignjen, ko vozim nazaj. Tako zadeva ne zagrabi. Je pa malo manj kontrole
Se bom že nekako navadil. Je pa to pri avtomatiku bolj elegantno.
Piš vetra sem spet opazil sedajle, ko sem šel v službo. Piha zmeren jugo (in konec oktobra je pod Krvavcem 17 stopinj
) in očitno je kot ravno pravi, da se je slišalo. Ni pa tako hudo. Bom ob priliki pogledal. Sedajle sem do osmih v službi, potem službeno grem v Avstrijo, domov pridem zvečer, ko me bodo pognali še kam ... in Subi bo jutri (ko grem v Koper
) pripravljen že na tretje polnjenje v boksih - v osmih dneh ...
Piš vetra sem spet opazil sedajle, ko sem šel v službo. Piha zmeren jugo (in konec oktobra je pod Krvavcem 17 stopinj
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov