Ketne in alarm?

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Reduktor
Novinec
Prispevki: 11
Kraj: Ljubljana

Ketne in alarm?

Odgovor Avtor: Reduktor » 13. Oktober 2010, 12:06

Živ!
Kdo ve za kakšen dober avtoalarm in pa trpežne, dobre in hitrogorpadajoče snežne verige?
Avto je fajn, o pomankljivostih pa v prihodnosti.
Jan

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 13. Oktober 2010, 13:03

Kaj pa rabis ketne? A ni 4x4 dovolj?
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 13. Oktober 2010, 13:05

LSlabe napisal/-a:Kaj pa rabis ketne? A ni 4x4 dovolj?
4x4 in ketne za po celem snegu na kako goro - moraš enkrat probat, pa boš videl kako to gre. Brez keten tut približno ni enako.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 13. Oktober 2010, 20:34

Če že ketne potem na vse štiri gume drugače bo rezultat zelo drag.
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

Reduktor
Novinec
Prispevki: 11

Če že ketne potem na vse štiri gume drugače bo rezultat zelo

Odgovor Avtor: Reduktor » 14. Oktober 2010, 09:06

Mislimo enako. Konkretni nasveti ...

Uporabniški avatar
LSlabe
Član Subaru kluba
Prispevki: 2901
Kraj: Vrhnika
Kontakt:

Odgovor Avtor: LSlabe » 14. Oktober 2010, 09:24

karel napisal/-a:Če že ketne potem na vse štiri gume drugače bo rezultat zelo drag.
to pa vem ja. Bom mogoce res sprobal...
What seems to be the Officer, problem?

Nč več turbo...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 14. Oktober 2010, 12:17

karel napisal/-a:Če že ketne potem na vse štiri gume drugače bo rezultat zelo drag.
To sem že večkrat prebral - pa nikoli razumel, zakaj?

D.

Uporabniški avatar
strojnik005
Član Subaru kluba
Prispevki: 2518
Kraj: On the road again.

Odgovor Avtor: strojnik005 » 14. Oktober 2010, 12:20

v temi ketne je pisal neki o tem kaj se lahk nrdi če daš na en par sam ketne. Baje da ni denarnc prijazno ;-)
To bomo pa pol rihtal ko se bo štrihu avto...

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 14. Oktober 2010, 12:23

strojnik005 napisal/-a:v temi ketne je pisal neki o tem kaj se lahk nrdi če daš na en par sam ketne. Baje da ni denarnc prijazno ;-)
Tudi tam ni bilo razloženo, zakaj bi se naj kr nekaj nardilo...

Sam sem mnenja, da se pri Subarujevem AWD-ju nima kaj naredit. Bi pa bil vesel, če me nekdo z razlago prepriča v nasprotno...

D.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 14. Oktober 2010, 12:49

Če je to neka normalna vožnja potem mislim da ne more biti nič hudega, če je pa potreba po verigah zaradi obtičanja in kasnejšega obremenjevanja ko bodo npr. prva kolesa stala/zadnja vrtela ali kaj podobnega potem hitro smrdi sklopka, visko trpi ...
Ni neka znanstveno podprta teorija, sem pa že vohal sklopko... ko so bile ketne na prednjih kolesih, avto še vseeno nikamor ko je bil naseden na sneg... Naj gorazd napiše kako ni kaj :-)

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 14. Oktober 2010, 13:20

jst mam ze 2 kompleta prpravlena za na Outbacka :)

drgac je pa glavni problem v visko sklopki v centralnem difu, katero ubije prevelika razlika v navorih (brez keten se vrti, z pa ne - posledicno sklopka probava zaklent in ji ne ratuje)

drgac je avto s crknjeno visko sklopko cisto vozen, sam offroad capabilities se zmanjsajo...konktretno(en biciku u luft pa ostanes na mestu) - taksen je bil od subi92 bivsi beli do menjave menjalnika, zdj je spet OK

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 14. Oktober 2010, 13:26

subi92 napisal/-a:Če je to neka normalna vožnja potem mislim da ne more biti nič hudega, če je pa potreba po verigah zaradi obtičanja in kasnejšega obremenjevanja ko bodo npr. prva kolesa stala/zadnja vrtela ali kaj podobnega potem hitro smrdi sklopka, visko trpi ...
Ni neka znanstveno podprta teorija, sem pa že vohal sklopko... ko so bile ketne na prednjih kolesih, avto še vseeno nikamor ko je bil naseden na sneg... Naj gorazd napiše kako ni kaj :-)
Normalno, da sklopka v takih primerih smrdi - nima pa neke veze s ketnami viscotom.

Moje razmišljanje temelji na tem, da Subaru nima visco prenosa, ampak ima visko zaporo diferenciala.

Kar pomeni, da se bodo v končni fazi vsa štiri kolesa vrtela enako hitro - če se tista z gripom (verigami) ne bodo mogla vrteti, se tudi drugi dve ne bodo...

D.

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 14. Oktober 2010, 14:01

O tem smo že večkrat govorili. Načeloma bi moralo biti bolje, če so verige na vseh kolesih.
Vendar - iz prakse se je pokazalo, da ni težav, če voznik vozi normalno.
Da to drži, je dokaz tudi to, da Subaru te stvari piše v navodila - tam je mirno navedeno, da natakneš verige le na sprednji par koles.
Pred leti sem vprašal o tem tudi na tehnično pomoč v Nemčiji. Tam odgovorijo kar stručkoti in vedo, kaj govorijo. Tudi tam je bilo rečeno, da mirno uporabiš le en par verig.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617

Odgovor Avtor: gorazd0 » 14. Oktober 2010, 14:07

danci1973 napisal/-a:
Kar pomeni, da se bodo v končni fazi vsa štiri kolesa vrtela enako hitro - če se tista z gripom (verigami) ne bodo mogla vrteti, se tudi drugi dve ne bodo...

D.
ne... tista brez oprijema se vrtijo (v prazno), tista s ketnami ne potegnejo -> čez 10 sekund se pokadi iz cent. diffa...

Moje mnenje je, da ob uporabi dobrih/solidnih gum ni potrebe po verigah. Gre povsod,.. dokler ne nasedeš; takrat ti pa tud ketne ne pomagajo več.
Jaz osebno jih nimam.

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 14. Oktober 2010, 14:14

Problem je, ker to ni visko 100% zapora diffa, ampak visko delna zapora. Če obe sprednji kolesi zablokiraš, se bo tistih 30 ali koliko % moči prenašalo na zadnji par preko viska in ta bo v tem primeru "delal" na polno. Če mu to res škoduje, je drugo vprašanje. Bi verjel, da ne zna biti dobro.
Iz istega razloga se mora valarje na tehničnem dati v 4wd način za testiranje takšnih avtov.

Viskoti (sklopke sploh, pa tudi zapore) v splošnem niso narejeni za konstantno delovanje, ampak le za pomoč, ko je potrebno.
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov