zimske gume za FORESTER-ja

Subarujev predstavnik razreda SUV
Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 28. Oktober 2006, 11:57

http://www.bajc.si/marshal/izracuni/kal ... matik.html

malo si preračunaj obsege gum razl. dimenzij... z 205/60 bi bila razlika kar velika...

kar se Felten tiče - kake borbetke bi se našle... za cca 15k sit/kos naprej; ali iščeš železne feltne?
Fiat.
Brez panike.

slosi
Novinec
Prispevki: 16

Odgovor Avtor: slosi » 28. Oktober 2006, 12:49

gorazd napisal/-a:http://www.bajc.si/marshal/izracuni/kal ... matik.html

malo si preračunaj obsege gum razl. dimenzij... z 205/60 bi bila razlika kar velika...

kar se Felten tiče - kake borbetke bi se našle... za cca 15k sit/kos naprej; ali iščeš železne feltne?

bi mel kar alu feltne, ker so že zdej takšne gor, pa ne bi rad potem strašu z jeklenimi

Uporabniški avatar
snetaskira
Uporabnik foruma
Prispevki: 56
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: snetaskira » 28. Oktober 2006, 13:03

A mogoče lahko kdo pove, če bi bile za Foresterja z letnimi gumami 215/60 16 dobre zimske gume Nokian WR

http://www.nokiantyres.com/passengercar ... =NOKIAN+WR#

Platišč zaenkrat ne bi kupoval novih, ker so po 30kSit/kos, ampak bi menjal gume na enih feltnah.

Če ne zgoraj navedene gume, potem pa verjetno Dunlop SP Winter Sport M3 ali pa Michelin Pilot Alpin PA2. Slednje so sicer malo dražje, vse je pa kar težko dobiti v teh dimenzjah.

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 28. Oktober 2006, 14:13

Letošnji test zimski pnevmatik

Ne vem, kakšne so tvoje zahteve, po kakih poteh se voziš...
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
snetaskira
Uporabnik foruma
Prispevki: 56
Kraj: Kranj

Odgovor Avtor: snetaskira » 28. Oktober 2006, 15:49

Moje relacije so mesta in avtoceste, visoke hitrosti v vseh vremenskih pogojih in skoraj vedno z okoli 100 kg tovora v prtljažniku. Terena malo.

Po tujih testih je Dunlop SP Winter Sport M3 najboljša guma za moj način vožnje, ampak tele Nokian so pa ugodna cena, pa če predvidimo, da imajo Finci hude vremenske razmere, verjamem, da so si naredili gume, ki jim ustrezajo.

Ampak nikjer gume niso konkretno testirali ob ostalih konkurentih, da bi lahko primerjal.

Zato pač vprašam tukaj, če jih je kdo že kdaj vozil in kako se je z njimi dričal.

Meni se zdi najpomembneje, da je guma dobra v mokrem, če pa ima še dobre lastnosti v suhem ter skromno obrabo, se mi pa že cedijo sline. Dunlop je taka, le v snegu je povprečna, a to vzamem v zakup. Če bom le staknil mojo dimenzijo 215/60-16.

sašo
Novinec
Prispevki: 4

gume za gozdarja

Odgovor Avtor: sašo » 31. Maj 2007, 07:54

mene pa zanima kakšne bi lahko dal celoletne gume na foresterja (M+S)?
zdaj imam BRIDGESTONE DUELER H/T
205/70/R15 95H M+S 684, so pa glasne. naredil sem z njimi do zdaj 38000km, zdaj jih pa počasi moram menjat.
kako je kaj z nokian gumami M+S?
lp sašo

Uporabniški avatar
gorazd0

Odgovor Avtor: gorazd0 » 31. Maj 2007, 09:27

Da ne bo zmede... celoletnim gumam se reče "all season";
oznaka M+S pomeni "mud + snow" in je oznaka za zimsko gumo.

Zadeve pa grejo nekako takole:
celoletne gume - so "kompromis" med zimsko in letno; torej niso ne eno ne drugo; glede na to, da je pametno vsaj pozimi imeti dobro gumo (že ena ledena zaplata lahko pomeni nekaj tisočakov škode) je smiselno za zimo kupiti zimske gume.

Struktura in materjal pri zimskih gumah nam omogoča, da "delajo" (se gnetejo itd...) tudi pri nizkih temeperaturah. Ta lastnost pa za sabo potegne večjo obrabo pri višjih temperaturah - guma se "topi", preveč gnete, posledično malo slabše drsi.

Če ne želiš imeti dveh setov gum (zimskih in letnih) pač kupi zimske,... in se z njimi vozi celo leto. Jih bo pač malo prej pobralo, sploh ob hitreje voženih ovinkih.
Fiat.
Brez panike.

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 31. Maj 2007, 09:42

Omenjeni Bridgestone Dueler je res govno od govna. Meni se zdi, kot bi se vozil v tanku, ki ima gosenice v resonanci :twisted:

Ampak bodo morale zdržati do zime.

Jeseni, ko sem avto kupil, mi je ženska rekla, da so to celoletne gume. Jaz pogledam na gume in vidim M+S in si mislim svoje. Ko sem bil pozimi zelo nezadovoljen z njimi, sem si ogledal spletno stran Bridgestona in opazil, da teh gum res ni med zimskimi. Glej zlomka.
Sedaj je kar je, zdržale bodo do zime, čeprav jih res vsakomur odsvetujem.

sašo
Novinec

gume za gozdarja

Odgovor Avtor: sašo » 01. Junij 2007, 09:29

v kakšne gume imate pa drugi obute "gozdarje"?
dimenzije 205/70/R15.
lp sašo

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Odgovor Avtor: pilgrim » 01. Junij 2007, 18:11

letne so še prve, ki jih dobiš z avtom, omenjene dueller 684, za katere pač čakam, da se zrabijo in se jih znebim, čeprav pretirano slabih izkušenj z njimi nimam. malo so glasne, pa na netu sem prebiral izredno slabe reči o tej gumi, za pozimi pa ne vem, kako se obnesejo - imam druge.

zimske pa so popolnoma druga pesem :.sup bridgestone blizzak DM Z3 - enkratna zimska guma!!!

http://www.subaru-slo.net/userpix/15_blizzak_2.jpg

bi pa imel gume, ki imajo na zunanjem robu napis z velikimi belimi črkami - se mi zdi nekako kul. :D

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 02. Junij 2007, 02:15

kamerat ma duellerke na đipu....ena guma je kr 50k bivših :shock:
siecr guma res noro dobra, sam ajde...cena je kruta
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
zinki
Uporabnik foruma
Prispevki: 583
Kraj: Laško

Odgovor Avtor: zinki » 05. Junij 2007, 08:33

Jst sm bil do sedaj od vseh mogočih gum najbolj zadovoljen ravno s Sava Eskimo S3.
Subaru, love it or leave it.

bajker
Uporabnik foruma
Prispevki: 157
Kraj: Hribi

Odgovor Avtor: bajker » 06. Junij 2007, 07:42

Jaz imam tele, dobre po suhem, solidne v mokrem, relativno ugodna cena, kar tihe. Vozil tudi po snegu brez težav, seveda ne kaj resnega.

perkmandeljc

Odgovor Avtor: perkmandeljc » 13. Junij 2007, 07:51

Moj sosed ima bridgestone blizzak DM Z3, in moram reèt, da je to res odlièna guma. Sem se kar nekaj prevozil z njegovim džipom in je res fajn guma. Je pa res kar draga.

Sicer pa sem skupaj z mojim novim, starim foresterjem dobil zimske MARSCHAL I'ZEN KW 15 205/70 R15. Ne vem kakšna je kaj kvaliteta gume, so pa skoraj nove, tako da bom sigurno najprej te unièil in šele nato kupil nove.

sašo
Novinec

gume

Odgovor Avtor: sašo » 15. Junij 2007, 07:58

zanima me, če kdo mogoče ve, kakšna je razlika med gumami, ki so "navadne" se pravi za pogon samo na prvi pogon ali pa če ima 4 pogon kot forester. pri raznih dobaviteljih imaš posebej rubriko: gume za 4x4. po mojem ne bi smelo biti razlike?!
lp sašo

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov