Napetost jermena za alternator v praksi

Splošni nasveti glede servisiranja, ki ne spadajo v ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4465
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Napetost jermena za alternator v praksi

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. December 2010, 14:22

Po menjavi cevi za hladilnik sem malce splahnil tam okoli. Pri tem sem opazil, da ko se jermen za alternator zmoči, se alternator vrti počasneje - to se tako vidi kot sliši. Kar seveda pomeni, da jermen takrat drsi...

V service manualu sicer piše, kako naj bi bil jermen napet, a žal nimam primernega orodja, da bi lahko to izvedel:

http://www.subaru-slo.net/userpix/198_V ... sion_1.jpg

V prstih pa tudi nimam občutka, kaj je '10 kil'... :)

Zdaj sem jermen napel toliko, da ne drsi več, ko je moker - z roko ga pa še vedno lahko odklonim tistih 9-11mm...

Je pa zdaj tako, da ko se jermen posuši, 'nekaj' cvili (oz. bolj 'škripa'). Sicer je prej tudi, a se mi zdaj zdi močneje in glasneje...

Kako v praksi napnete ta jermen, da je 'OK'?

D.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 25. December 2010, 14:30

tezko povem, napnem tko da se ob zmerni sili se vedno poda nek centimeter(odvisn od razdalje)...kaj je to "zmerna sila" sem se pa navadu k sem gledal druge avte, tk da tle ne znam neki velik pomagat

slisi se ti pa najbrz napenjalc, k ga ljudje navadno pozabijo menjat (na jermenu od A/C)

ps
sicer to ni problem pr subaruju, sam marsikatera komponenta ma opozorilo, da prevec nategnjen jermen drasticno zmanjsa zivljenjsko dobo (primer: vodna pumpa na LR )

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. December 2010, 14:36

birdy napisal/-a:tezko povem, napnem tko da se ob zmerni sili se vedno poda nek centimeter(odvisn od razdalje)...kaj je to "zmerna sila" sem se pa navadu k sem gledal druge avte, tk da tle ne znam neki velik pomagat

slisi se ti pa najbrz napenjalc, k ga ljudje navadno pozabijo menjat (na jermenu od A/C)
Hmmm... Tole lahko relativno hitro in enostavno preizkusim.
sicer to ni problem pr subaruju, sam marsikatera komponenta ma opozorilo, da prevec nategnjen jermen drasticno zmanjsa zivljenjsko dobo (primer: vodna pumpa na LR )
Zato pa vprašam. :-)

D.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 25. December 2010, 14:40

kot sm reku:
subaru "naj nebi mel" teh problemov s preobcutljivostjo na prevec zategnjen jermen

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 25. December 2010, 20:05

Pri zategovanju jermena od klime bodi pozoren, da ne zategneš preveč, ker lahko zviješ vijak, če pride šponer do konca vodila v nosilcu.
Vijak ima levi fini navoj in ga je cel hec dobit.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 25. December 2010, 20:24

No, zadeva s cviljenjem 'se je rešila'. Jermen za klimo je bil tako nenapet, da sem španer lahko obrnil z roko (in to ne z dosti truda).

Ko sem ga malce napel, sem zadevo preizkusil in stvar je cvilila še bolj - a za preizkusit nisem zategnil sredinskega vijaka na španerju (tega je treba odtegnit, da se zadeva sploh premika).

Ko pa sem zategoval ta vijak, sem opazil, da sem ga lahko zavil 'globlje' kot sem ga prej odvil - se pravi da je možno, da napenjalec prej ni pravilno 'sedel' in je bil malo poševno (glede na jermen), kar bi lahko bil vzrok cviljenja...

D.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: birdy » 25. December 2010, 20:30

ja tisti lezajcek ma narejeno "lezisce" katero sede v utor na nosilcu

tko da je cisto mozno da je stvar cvilila ce ni lepo sedel :)

ps
sam da je problem resen :)

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Kontakt:

Re: Napetost jermena za alternator v praksi

Odgovor Avtor: danci1973 » 23. November 2014, 22:32

Da malo obnovim to zadevo z napetostjo jermena - pri 'novem' Legacy-u je v servisnih navodilih za napetost napisano, da če imaš merilnik napetosti jermenov, mora ta znašati 640-785N (65,3 - 80 kg).

Ve kdo, kako ta merilnik izgleda in kako deluje?

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Re: Napetost jermena za alternator v praksi

Odgovor Avtor: Thomas22 » 24. November 2014, 06:35

Don't allow your mind tell your heart what to do.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost