Letne gume 15"

Zanimivo in koristno znanje
Odgovori
Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 07. Julij 2010, 18:31

najbrž misliš 205/70/15?

Sam imam ogledani 2 gumi Yokohama geolandar, najbrž bo šlo na avto v kratkem, razen, če dobim prejšnjo verzijo gume (z oznako G0011). Ali pa general grabber AT2, ki pa so še boljše, na žalost pa moram potem narest homologacijo zaradi višje gume (75 namesto 70), ampak so pa za v teren in sneg pomoje najboljša guma v tej dimenziji.

Imaš pa par AT gum na izbiro

205/70/15:

yokohama geolandar AT/S (oznaka G0012).
http://ssl.delti.com/tyre-pictures/Yoko ... arAT-S.jpg

bridgestone dueler AT 694 - to imam na foresterju, ampak niso to gume, ki bi si jih želel. Sa za po cestah in makadamu, na blatni cesti so še znosne, v globokem blatu pa poraz. Po snegu so šle lepo, kjub starosti in veliko prevoženimi kilometri. Se pa po mojih 25.000km prevoženih (odkar sem jaz lastnik in najbrž kr nekaj km prej) že pozna da so znucane in drsijo na asfaltu, kadar je le ta moker, čeprav imajo še kr nekaj profila.
http://ssl.delti.com/tyre-pictures/Brid ... ler694.jpg

continental ContiCrossContact AT
http://ssl.delti.com/tyre-pictures/Cont ... tactAT.jpg

Nekaj je še ostalih v tej dimenziji, vendar niso dost kvalitetne, da bi se z njimi tako po terenu kot tudi pozimi, po snegu, varno vozil.

Lahko pa če narediš homologacijo za 205/75/15 dobiš še

TOYO open country AT - imam na toyoti pa so odlične za v sneg in led, pa po terenu gredo tudi zelo dobro. Avto kr leze in leze.
http://www.tyresdirectuk.co.uk/xcart/im ... try_at.jpg

General grabber AT2 - odlična guma za po terenu in za po snegu, samo malo bolj glasna je. Se pa pozna 3x ojačana bočnica in 8 slojna tekalna površina. Težko jih boš preluknjal tudi v ostrih skalah.
http://ssl.delti.com/tyre-pictures/Gene ... BERAT2.jpg

goodyear Wrangler AT
http://ssl.delti.com/tyre-pictures/Good ... erATSA.jpg

Facuh
Uporabnik foruma
Prispevki: 34
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: Facuh » 07. Julij 2010, 19:38

hvala.
ja no tam sem se pa zmotil .si prav mislil.
bo treba iti v penzijo-počas

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Re: za foresterja

Odgovor Avtor: gorazd0 » 07. Julij 2010, 23:40

Facuh napisal/-a:zanima me ker gume (firmo bi bilo najbolje vzeti) gume imam 250/70/15 za poleti in terensko vožnjo in za zimo malo za po snegi in malo za po cesti.

firme na razpolago:-
letne za poleti in zimske za zimo;

za zimo IN poletje - (all season) pozab

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 07. Julij 2010, 23:49

Gorazd all season gume so zanič, all terrain so pa zelo uporabne. All terrain imajo oznako M+S in snežinko v trikotniku( ali smrekci). Ta znak pomeni, da so to letne gume in da so testirane v najtežjih zimskih pogojih, ter ustrezajo standardu zimske gume.
Predvsem pa ti jih ni treba dvakrat na leto menjat, pa ni treba dveh kompletov gum kupovat.

Jasno pa je da je namenska guma boljša od hibrida. Tako da je zimska boljša od AT za pozimi in letna je boljša od AT za poleti. Pri niskih hitrostih tega ne boš opazil, pri visokih se pa takoj pozna.

Facuh
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Facuh » 07. Julij 2010, 23:52

popravljam:
zanima me ker gume (firmo bi bilo najbolje vzeti) gume imam 205/70/15
4X za poleti in terensko vožnjo
4X za zimo malo za po snegi in malo za po cest
kupujem namreč gume in me zanima kaj je dobro kupiti?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator

Odgovor Avtor: nebivedu » 08. Julij 2010, 00:10

Jaz sem razumel, da kupuješ samo 4 gume, ki jih boš imel celo leto na avtu. Sam imam tako, samo en komplet gum in čez celo leto, tako da tukaj ti pa ne morem več pomagat.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker
Prispevki: 4009
Kraj: Venera

Re: za foresterja

Odgovor Avtor: niva13 » 08. Julij 2010, 09:04

gorazd0 napisal/-a: za zimo IN poletje - (all season) pozab
Zaenkrat sem s Toyo Open Country HT cist zadovoljna, obnesejo se na vrocem asfaltu in v dezju, bomo videli pozimi.
Sicer imam pa raje locene komplete, samo zaenkrat ne znese.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942

Odgovor Avtor: subi92 » 08. Julij 2010, 11:00

Ti jest povem, dež-plundra-mrzel asfalt 120%; samo sneg pa bolj tko tko :-) , to te pa itak ne skrbi, čeprav ni dober občutek s forijem letet počes brez kontrole :neutral: (valda ko sem sam pretiraval).
Bom to zimo predivjal raje z Wredesteinkami na ženinem Legacyu ;-)

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 08. Julij 2010, 11:10

če se vrnemo na temo oz. vprašanje avtorja teme...
mal pobrskaj po forumu; smo spomladi pisali o gumah;
letne bridgestone turanza, dunlop sp sport,.. pa kake Continental premium contact...

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 08. Julij 2010, 11:55

@subi92: hvala za info glede zimskih razmer (verjetno koristen se komu), v skrajnem primeru (1m snega npr.) imam se vedno Bridgestone zimake, ki sem jih dobila na Foriju, nad katerimi pa nisem navdusena (v plundri se ne obnesejo najbolje, pa tudi na mokrem ne).

Na topic oz. vprasanje: Na Legacyju sem se imela locene komplete, letne Dunlop Sport in zimske Continental TS830, z obema vec kot zadovoljna.
Ne vem kako je z dimenzijami za Forija.

Uporabniški avatar
gozdarček
Uporabnik foruma
Prispevki: 329
Kraj: Tuhinj

Odgovor Avtor: gozdarček » 09. Julij 2010, 10:45

Niva upam da nimaš Bridgestone dueler ne vem kera cifra, vrž stran takoj, zakaj misliš da se moj fori skos prevaža po desnem boku s temeljno farbo poštrihan, katastrofa od gum v mokrem v snegu. pa so mi vsi isto rekl pa sem bil pametn pa še enkrat nove kupu enake no pa so ble dve let stare in se že skor en let spet s poštrihanim okol fjakam, no tud zato k ni in ni ''časa'' da ga štrihnejo
ko bi bil vedež ne bil bi revež
LP DARC

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 09. Julij 2010, 14:11

Bridgestone LM25 4x4. Sicer me ni odneslo nikamor, so pa malce neprijetne za plundro in mokro cestisce, vsaj januarja sem to opazila, ko sem iz Legacyja, ki je imel Continentalke in je sel kot po tirnicah, presaltala na Foresterja z Bridgestonkami. Da bi se pa 15 let star legacy tolk bolje drzal ceste, pa mal dvomim, seveda pri normalni voznji.

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470

Odgovor Avtor: mesecnik » 09. Julij 2010, 16:20

Je kar mogoče, ker si imela na Legacyju nove amortizerje, tile so pa že malo zdelani, poleg tega so gume na Foresterju precej višje kot na Legacyju. Govorim iz izkušenj: ko sem šel iz Impreze '93 (obnavljani in tršani amortizerji pri Vugi, NG) na prejšnjega Foresterja (amortizerji še nedotaknjeni), je bilo, kot bi fasal morsko bolezen. Avto se je toliko bolj nagibal in imel slabšo lego, da nisem mogel verjeti. Je pa ustrezno višji tlak v gumah in obnova amortizerjev (spet pri Vugi) naredila svoje in tudi Forester se je kasneje peljal več kot spodobno.

Uporabniški avatar
niva13
NoizeMaker

Odgovor Avtor: niva13 » 09. Julij 2010, 16:40

Normalno, da je razlika v voznji, saj je tudi visji avto (ceprav sem z Nivo bolj korajzno divjala cez ovinke in enkrat zdrsnila bocno, seveda z bridgestonkami). :lol:

Amortizerje so testirali in so skoraj kot novi, sicer je Forester 2 trsi kot Forester 1 in ni takega zvijanja v ovinkih (kar me je pri enkah, ki sem jih sprobala, najbolj motilo).

Stabilnost na mokrem (ker snega se ni bilo), se je pa obcutno izboljsala po menjavi gum. ;-)

Hoce kdo bridgstonke, dam poceni? :lol:

Facuh
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: Facuh » 22. September 2010, 19:13

zanima me kaj si mislite o teh gumah.
so uporabne za zim ali ne

http://www.tirerack.com/tires/TireSearc ... &x=16&y=14

Odgovori

Kdo je na strani