Juhuuuuuuuu, :-2 Mam nov avto,

Mal se je sicer zavleklo, ker ni blo casa, najprej na eni, potem pa na drugi strani, ampak zdj je zrihtano.
Kaj smo menjali?
- zobati jermen, 13028AA230, 72.25eur
napenjalec, E46006T, 108.35eur
napenjalec, 45-07-707, 25eur
vodilo jermena, VKM88000, 35.92eur
vodilo jermena, VKM88001, 35.83eur
vodna crpalka, 13878, 50eur
semering glavne gredi, 806733030, 6.25eur
svecke, 429113, 14.36eur
olje + filter motor, 1317005, 35.47eur + 7.35eur
olje menjalnik, 31.5eur
olje zadnji dif, 16.57eur
zracni filter, B270125JC, 15.36eur
filter goriva, 42072AA011, 35.63eur
hladilna tekocina, 13.35eur
dve parkirni zarnici, 1.34eur
Skupaj 504.35, oz. z davkom, 605.44 vevrc.
Diski so bli moji, ploscice se v redu (menjane so ble polet, skupaj z ostalimi jermeni), termostat "ne bo crknu", razn tega ni blo kasnih posebnosti.
Na seznamu sta sicer bla se semeringa odmicnih gredi pa tista na menjalniku, ampak je Joza reku, da je se tega na glavni menju samo zato, k je ravn blo razstavljen, "tud ce ga ne bi", po njegovih besedah. Se enih par ostalih malenkosti sm napisu (a la mansete, cevi, kabli itd.), pa je blo vse b.p.
Kot bonus mi je zrihtu se izpusno cev, ker je spet ropotal pokrov katalizatorja (klasika, GRRR), pa nekje na sprednji tretjini je neki puscalo, in dejansko je razlika v zvoku ocitna. Mogoce se mi sam zdi, ampak se tut na kompresiji en mejckn pozna. Tezko rect, ker je sprememba po servisu res ogromna.
Zrihtal so mi tut sklopko s pticjimi nagnjenji - namazat in nastavit je blo treba nek vzvod, sama sklopka je baje v redu, je pa dejansko zlo svoh vztrajnik, ker pri speljevanju "vztrajno" potresava

(ampak se ne oponasa veverce).
No, pol so se pa zacele komplikacije - tisto jecanje pri 140-150 in segretem avtu. Ce ni blo prenosa, tj. stisnjena sklopka al pa obrati masine enaki hitrosti avta, je bla tisina, sicer pa ob zaviranju z masino in pospesevanju nek zoprn hrrrrrhrrrhrr, vedno glasnejsi.
Drago me je fejst ustrasu, k je omenjal eno kovinsko varovalko na viskotu (ko neka objemka), ki da se vcasih sname in drgne po zobnikih, in je potem ne dobis vec nazaj (beri 1000eur za nov visko), ampak ce bi blo to, bi avto drkal pri parkirnem in podobnem manevriranju, tko da sm to zlo kmal izlocu.
Ko sm v tork popoldne prsu pogledat, kako kaze, je mel Joza ravn razstavljen cel menjalnik na ponku in gledal lezaje enga po enga... in na konc nasu enga nazrtga.

8mm lezaj s 3x2x0.5mm vdrtino na povrsini. 74.73eur. Sicer sam menjalnik brez opilkov, zlo cist. No, lezaj smo zamenjal, pa ni pomagal. (Vsaj cez 2000km mi ne bo treba se enkrat podirat menjalnika, hehe.) Pa se vsa tesnila so nova, za 7.93eur.
Na koncu so podvomli v kardan in dejansko je blo na cist sprednjem zglobu 1mm lufta. Valjda ko se vse skup segreje, stvar kr fajn zacne opletat. Tko da smo dal en rabljen kardan za 80eur gor, in zdj je (zaenkrat) mir.
Vse skupaj je blo, predvsem zarad kopanja po menjalniku, 11 ur dela, tko da me je se to zravn prslo slabih 250eur, vse skup z davkom vred pa 1081.5 vevrc.
Kr fajn investicija, ane?
Je pa res, da avto zdj prede ko mucka, pomoje predvsem zarad benz filtra in sveck, pa ko pohodis gas v prostem teku, spet zaslisis zravn tisto znacilno boxerjevo rencanje,

Veseu k radio, hehe.
Ko se mal opomorem po temle financnem soku pa -
Se enkrat hvala vsem za nasvete.
No prisoner's dilemma here. Over the long term, symbiosis is more useful than parasitism. More fun, too. Ask any mitochondria. -- Larry Wall