Črna Impreza STI

Subarujev predstavnik na Rally tekmovanjih in mlajša terenska izvedenka
Zaklenjeno
Andrej

Črna Impreza STI

Odgovor Avtor: Andrej » 05. Julij 2009, 16:36

Živjo,

predstavljam mojo črno Prezo:

Preza je rahlo izboljšana po mojem okusu:

Motor
Prodrive Performance Pack (Moč: 320 konjev, navor 450 Nm), vključuje prepisan program računalnika, zadnji lonec izpuha in 255 LPH bencinsko črpalko.

Zavore
Performance friction dvodelni plavajoči diski z ALU pestom spredaj
Performance friction zavorne obloge spredaj in zadaj
HEL pletean zavorna napeljava
Motul RBF600 zavorno olje

Vzmetenje
Prodrive RB320 Bilstein vzmetne noge in prilagojene vzmeti (znižajo vozilo 30 mm spredaj in 10 mm zadaj)
Prodrive 20 mm nastavljiv zadnji stabilizator
Po Prodrive specifikaciji urejena geometrija podvozja

Podvozje
Grp N kape amortizerjev
Grp N puše nosilca zadnjega diferenciala
Grp N nosilec menjalnika
Grp N puše na prvi in zadnji osi

Notranjost
Sparco Evo 2 Plus voznikov sedež
Schroth 4 točkovni varnostni pasovi
Ogrevan sovoznikov sedež

Zunanjost
7 kg lažji JDM prednji odbijač

Teža
– 35 kg (1460 kg)

Kako se je začelo?

Pri spoznavnih vožnjah z mojo Prezo sem ugotovil, da se originalne Brembo zavore “na poti” iz Ljubljane v Ajdovščino pregrejejo nekje na Colu. To Imprezi seveda ne pritiče, zato sem takoj začel iskati alternativo: Ferodo DS2500? Dobre, ampak močno glasne metalke isker in uničevalke diskov. Roesch? Zelo korektne zavore, ki pa ne nudijo tistega nekaj več.
Na Angleškem forumu www.scoobynet.com sem nato odkril zapise o ameriških zavorah PF, ki se na njihovih številnih dirkališčih niso in niso hotele pregreti, zgledno moč zaviranja pa so nudile že hladne v mestni vožnji. To je zame!
Takoj sem naročil diske, rezervne kolute in goro zavornih oblog.
Predpisan način vpeljevanja zavor in diskov je zelo nenavaden :cool: :3 zaporedna nežna zaviranja iz 80 km/h do 30 km/h, 3 močnejša zaviranja iz 120 km/h na 60 km/h in 3 zelo močna zaviranja iz 180 km/h na 70 km/h ne, da bi se vklopil ABS. Ko diski postanejo modrikasti, so zavore nared :-P
Največja težava je bilo seveda najti premeren prostor, kjer bi lahko sledil zahtevani proceduri. Ko smo to težavo obšli, pa sem ugotovil, da zavore grabijo tako močno, da me je vmes dobesedno obšla slabost :shock: . Seveda sem vztrajal do konca.

Z eno težavo manj sem se podajal na vožnje in kmalu pričel opažati, da se vse težje upiram skušnjavi povečanja moči motorja in da vse pogosteje obiskujem spletno stran Prodrive-a.
Ker sem samo človek, sem na koncu skušnjavi podlegel in Prodrive Perfomance Pack vgradil.
Ko sem se na servisu vsedel v avto, nisem pričakoval občutenja večjih sprememb, saj avta pred tem še nisem popolnoma spoznal. Vendar pa je bil moj dvom zaman. 450 Nm navora, od tega več kot 392 tovarniških Nm razpoložljivih v širokem razponu od 3000 – 5500 vrtljajev, je bila drastična sprememba, ki je v vzratnem ogledalu razkrivala voznikov širok nasmeh.
Celo na avtocesti je avto v 6. prestavi do hitrosti, ki jih naj na tem mestu zamolčim :oops: , pospeševal kot nor.

Mislil sem, da je Impreza popolna, vendar ob najinem nadaljnjem vzajemnem spoznavanju kmalu ugotovil, da si želi tudi popravka svoje lege na cesti. Tako smo naročili in vgradili Prodrive vzmetenje s prilagojenimi progresivnimi vzmetmi, ki so standardno podkrmarjenje Impreze močno popravile. Poleg tega je počasna vožnja postala elegantnejša, pri hitreje voženih ovinkih pa je bilo opazno močno zreducirano nagibanje, prav tako kot manjši počep vozila pri močnejšem zaviranju.
Poleg vzmetenja v paketu prišel tudi zadnji, 20 mm nastavljivi stabilizator, ki je krmiljenje vozila v ovinkih s pomočjo pedala za plin naredil za evforično doživetje.
Vredno vsakega EUR :-) .

Čas je bil, da poskrbimo za piljenje voznih lastnosti in ker sem sam shujšal že pred časom, je bil na vrsti avto. 4 kg je sicer že izgubil z zavornimi diski (to ni malo, saj je rotirajoča masa povečana za večkratnik 3), kljub temu pa sem v prtljažniku brez potrebe prevažal 16 kg težke pomožno kolo, dvigalko in orodje. Po študiji odzivov sem na Ebayu kupil kompresor in tekočino za krpanje lukenj Elastofil in težo reduciral za dodatnih 14 kg. Za piko na i pa sem iz Japonske uvozil 7 kg lažji nosilec odbijača japonske verzije Impreze spec-C.
Razliko med nosilcema in postopek menjave si lahko ogledate na povezavi
http://revver.com/video/591689/subaru-j ... wwsubietv/

Ker je teh 7 kg v samem nosu vozila, je razlika v odzivnosti precejšnja.

Po vseh narejenih izboljšavah je bilo seveda priporočljivo sedaj le-te znati tudi izkoristiti. Vendar pa je bilo potrebno pred tem poskrbeti še za primerno voznikovo delovno okolje.
Na originalnem sedežu se je namreč potrebno med vožnjo po ovinkih centrifugalni sili upirati s celim telesom. Tudi ob volan, kar onemogoča sproščeno držo na zavitih cestah.
Na pomoč je priskočil Sparco, ki je v Udinah prodajal čudovit sedež Evo 2 Plus. Kakšna razlika!!! V sedežu se sedi sproščeno in v ovinkih brez upiranja s telesom elegantno sučeš volan. Lahko si predstavljate, da je bilo vzratno ogledalo zopet polno širokega režanja.
Do popolnosti so manjkali le še 4 točkovni pasovi, vendar pa so bili forumi polni nasvetov naj se le-ti uporabljajo le v avtomobilih z vgrajeno varnostno kletko. Ker so bili nasveti zelo smiselni sem mislil, da jih bom zmogel upoštevati, vendar sem se uštel, saj je bila skušnjava zopet prevelika. Odločil sem se za pasove znamke Schroth, ki le-te izdeluje tudi za Sparco in je glavni dobavitelj serije Porsche GT Cup.
Odločitev je temeljila na dejstvu,da imajo Schrotki edini TUV certifikat in to zaradi zelo pomembnega dejstva: 4 točkovni pasovi pri Bog ne daj trčenju vodijo v tako imenovani submarining, ko telo zleze pod bočne pasove. Schroth zato izdeluje izvedbo pasov z ASM (antisubmarining system) sistemom, ki ta fenomen preprečuje. Sistem je na moč preprost: desna naramnica je prepognjena in na prepogibu zašita. Kadar se šiv pretrga, se naramnica podaljša, telo pa se posledično rahlo zasuče in s tem prepreči submarining.
Video o razliki med temi pasovi, drugimi 4 točkovnimi pasovi in standardnimi pasovi si lahko ogledate tu:

http://www.bob.si/Schroth/izdelki.htm

Rabim še kaj? Mislim da ne, … razen morda za boljšo odzivnost Grp N puše podvozja, diferenciala, menjalnika in kape amortizerjev.
Razlika? Lega avta je po vgradnji postala near perfect, o vtisih pa si lahko več preberete v mojem postu Grp.N podvozje v razdelku Tuning.

Ker avto tako kot hiša ni nikoli perfekten dodajam še moj wishlist:

Wishlist:
- 13:1 JDM hitri volanski mehanizem
- Turbo anti-lag sistem
- AP uprated sklopka
- Decat center in Grp.N lonec (zahteva reprogram ECU-ja)
- Litchfield twinscroll Turbo
- Prodrive reprogram sredinskega diferenciala
- Scoobyclinic Dog ‘box menjalnik

Upam, da vam je moja Peza všeč.

LP,
Andrej

Uporabniški avatar
_BiStRi_
Moderator
Prispevki: 1192

Odgovor Avtor: _BiStRi_ » 05. Julij 2009, 17:06

Odlična predstavitev in zelo lepa Impreza.

Ko sem prebiral vse o modifikacijah in gledal slike, sem zaključil z mislijo: "to je to :cool: "

Če pa se vrnem malo na napisani tekst, popolnoma razumem nakup dirkalnega sedeža, saj imajo novejše STI-jke preširoke sedeže.

Upam še na kakšen posnetek Preze v akciji :cool:

Me pa še zanima, kdaj bo avto naprodaj? :mrgreen:

Uporabniški avatar
ijuvan
Uporabnik foruma
Prispevki: 2455
Kraj: SG/LJ

Odgovor Avtor: ijuvan » 05. Julij 2009, 17:27

Odlična predstavitev in impreza :fewefw
Kaj pa narediš če bi se v avtu vozilo več kot 3 ljudi? preprosto rečeš da ni placa? :D
Platišč nimaš v načrtu lažjih, ali so te dosti lahke?

Andrej

Odgovor Avtor: Andrej » 05. Julij 2009, 18:11

Hvala lepa _BiStRi_ in ijuvan,

_BiStRi_ lahko se midva enkrat zmeniva za par fotk v muvingu :).
Na prodaj bo pa ko se zresnim in postanem dolgočasen. Imam časa še par let :twisted: . Ali pa če pride med tem ven res huda nova Impreza :lol:

ijuvan prevažanju več ljudi se, če se le da, izognem. Že sopotnik je pretežek :roll:

Velike izbire občutno lažjih platišč od originalnih pa ni: originalna tehtajo cca 7 kg, približno enako težka so 17" OZ Ultraleggera.
Najtežja je v bistvu guma: RE070 tehta več kot 12 kg :shock:

Uporabniški avatar
picinni
Član Subaru kluba
Prispevki: 3357
Kraj: Atrans
Kontakt:

Odgovor Avtor: picinni » 05. Julij 2009, 19:28

Zelo si se potrudil Andro :cool: odlična predstavitev tvojega odličnega avtomobila.

Samo v živo bi bila predstavitev še boljša, bravo :-a
Go Westy, go!

Uporabniški avatar
strumf666
Član Subaru kluba
Prispevki: 4117
Kraj: Krško

Odgovor Avtor: strumf666 » 05. Julij 2009, 19:50

Dobra predstavitev in avto, veliko užitka z njo ti želim :D

Uporabniški avatar
HuskY
Uporabnik foruma
Prispevki: 452
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Odgovor Avtor: HuskY » 05. Julij 2009, 20:43

Super avto. Črna sploh ubija.

pito
Uporabnik foruma
Prispevki: 416

Odgovor Avtor: pito » 05. Julij 2009, 22:09

Avto je uauuu :shock: :shock: ! Enkrat sem bil s svojo bivšo GT-jko pri Kržiču in tam videl praktično isti avto, voznik pa Andrej Škufca - the dancer. A si mogče to ti - če nočeš razkrit identitete, lahko zanikaš. ;-)

A se kej nižje sedi na zamenjanem sedežu? Sam imam namreč 198 in me pri precah zelo moti majhna višina med volanom in sedežem (premal se volan dvigne, pa še velik je čist mal preveč). V EVO 9 sedim bol k v preci.

Avto je res špica - tko, kot prav bistri, praktično sanjska preca, vsaj zame. Nej ti dobro služi, če je pa kje kakšna varianta za pijačo, da si avto pobližje pogledamo sem takoj zraven - sam signal dejte na zs.

Andrej

Odgovor Avtor: Andrej » 05. Julij 2009, 22:29

Hvala lepa vsem za lepe besede.

Pito jaz nisem Andrej Škufca (res ne :lol: ), sem pa videl peljati enako črno Imprezo kar nekajkrat mimo mojega bloka. In očitno jo ima celo soimenjak :o . Zanimivo.

Pričakoval sem dosti nižje sedenje v sedežu. S tem namenom sem se celo odpovedal sankam in sedež vgradil fiksno. Rezultat pa je morda maks 1 cm nižje sedalo.
Dosti nižje bi sedel le v primeru, če bi stranske L profile pričvrstil direktno v tla školjke. Sam nisem hotel tvegati z vrtanjem in sem uporabil Sparcovo podnožje, ki seveda (kljub reklami) ne paše na originalne luknje in ga je bilo potrebno kar dobro predelati.

Nekateri višji Američani (forum nasioc.com) si za dodatna 1 -2 cm znižajo sedež na račun pene sedala, ki je zaradi lažjega vzdrževanja pričvrščena le z ježki in ki jo nadomestijo z le tanko podlogo.

Ko bo padla naslednja pobuda za kavo ali mini srečanje pa se zagotovo pribremzam pokazat.

pito
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pito » 05. Julij 2009, 22:45

Hehe, res naklučje. Ta drug Andrej, ma isti vagen, iste barve, pa pri Kržiču je bil, ne boš verjel zaradi prodrive paketa :lol: . Sem bil skor 100% da ne bom falil. Kako to, da nimaš 18 col felten, katere tud prodrive priporoča? A misliš, da se bi slabš pelal po navadnih cestah in bi se razlika poznala samo na dirkališču?

Andrej

Odgovor Avtor: Andrej » 05. Julij 2009, 22:51

Ja res naključje :shock: .
Za 18" mi nikoli ni bilo jasno zakaj jih Prodrive priporoča s paketom, saj delno izničijo pospešek. Sam ostajam na 17" ker so po forumih pisali, da je vožnja z 18" občutno pretrda in pa predvsem zato ker prisegam na RE070, ki so na voljo le v 17" dimenziji.

pito
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: pito » 05. Julij 2009, 22:55

Pravjo, da zarad večjega navora, naj bi bila tud širša kolesa, bolje prenašajo na podlago. Var. pas imaš nekako pritrjen na zadnje vtiče - kolikor lahko vidim. A na nastavke za isofic ne bi šlo?

Andrej

Odgovor Avtor: Andrej » 05. Julij 2009, 23:00

O isofixu sem razmisljal ampak na koncu prisel o spoznanja, da je testiran in varen le za otroke do 12. leta oz. največ 32 kg, kar naj bi bilo pri povprečnih 16 g pojemka cca 480kg.

Zato sem jih pritrdil na pritrdilna mesta za zadnje pasove kot priporoča FIA.

Uporabniški avatar
beliblisk
Član Subaru kluba
Prispevki: 4654
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: beliblisk » 05. Julij 2009, 23:55

Ko sm brov tole predstavitem me je kr prjel ,da bi prodal svojo drvarnco.....nazadnje sm na to pomislu k me je limal v 400 bhp Evotu :D

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4462
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 06. Julij 2009, 00:45

Brez kančka slabe vesti ti priznam, da sem ti 'fouš'. ;-)

D.

Zaklenjeno

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov