Vrechin Cruiser HDJ81 - Scottie

Garaža za vse nesubaruje
Odgovori
j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 09. Julij 2011, 22:45

vrecha napisal/-a:
V zvezi z novo pločevino me druga stvar mori - kje je sploh še najti resnično kvaliteto, kateri od avtov, ki jih danes nove kupujemo, bodo čez dvajset let še vozili, na katere bomo gledali kot na klasiko, za katero se splača malo potruditi in jo dlje držati pri življenju?
Zdi se, da med nam smrtnikom dosegljivimi avtomobili zadnjih let manjka presežkov, vse se zliva v eno podobno zadevo, v marsikaterem pogledu sicer tehnično dovršeno, a narejeno tako, da ja nebi trajalo ...

Melanholičen, ta večer ... :lol:
tocno to... mogoce kak mercedes? golf? pomojem skodilak se pride v postev... subaru? nekak se mi zdi (zgolj obcutek), da novi niso vec to, kar so vcasih bili razni leoneti, legacyji 1. in 2. generacije.... ne vem no...zadnje cajte velik o tem razmisljam.

p.s.: sorry vrecha za ot, sam si zacel. :-)
sapere aude

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1418
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 20. Julij 2011, 23:34

Ta cela tema je en hud off topic tega foruma, tako da sploh ni panike. ;-)

Da nadaljujemo z glavni maniri teme.
V Zahodni Sahari sem dvakrat opazil, da je v hladilniku ter ekspanzijski posodi zmanjkovalo vode. Ne redno, brez pregrevanja motorja, le ob pregledu sem opazil, da je pol litra do liter vode izpuhtelo neznano kam. Vzroka nisem takoj odkril, seveda pa na bolje tudi ni šlo in tako sem šele aprila odkril, da je vodna pumpa tista, ki občasno spusti, potem pa spet kakšen teden dni ali več drži kot mora.
Od veselja in olajšanja, da je tako enostavna (="poceni") stvar v igri, sem novo nabavil kar originalno in se jo spravil zamenjati. Na Toyotinih 1HD motorjih je vodna pumpa malo težje dostopna kot na 1KZ motorju, ki sem ga vajen iz 95ke. Vendar nič resnično strašnega, dol gredo zunanji jermeni, zobati jermen, napenjalec, jermenica odmične, ohišje zobatega jermena, še kakšna malenkost za lažji dostop in si pri pumpi. Za boj z jermenico sem sem se skeširal še za čisto pravi abciger primernih mer, nato pa bil skoraj nejevoljen, ko je jemenica šla dol popolnoma prostovoljno.
A prava nauk in morala zgodbe sta tega dne čakali za konec. Imam namreč moment ključ in ker imam za ta avto tudi originalni Toyotin servisni priročnik z zapisanimi navori za vse, tudi čisto nepomembne šraufe, sem seveda pumpo, ki ni čisto nepomemben del, želel zategniti s primernim momentom. Ponavadi je to zategovanje tako: zategnem po priročniku, potem pa si rečem: "Šit, pa ne upam se jaz s tako slabo pritegnjeno zadevo voziti okoli," in nato zategnem še malo bolj, kot mi pač pravi občutek na roki.
Še ključna zadeva - moment ključ je on tapoceni iz Hoferja za 20 ali nekaj takega EUR. :oops: Ok, Ok, nisem pristaš poceni orodja, 99% je pasme Unior, a za konkreten moment ključ žal še ni bilo cvenka. Poleg tega je Lisko s prav takšnim ključem na svojem Jeepu uspešno naredil generalko motorja in še marsikaj.
Dosti opravičevanja.
Pri končnem zategovanju na moment uspešno zategnam štiri vijake, nakar pri petem noče in noče "kliknat". Roka pravi, da bi to (že zdavnaj) moralo biti to, probam enkrat, dvakrat, trikrat (sem morda preslišal klik?), nič, "ah, ključ bo že vedel", potegnem še malo bolj in "peng!", ja, uganili ste, odleti glava vijaka. Navoj pa v bloku motorja. :efwefw

Koneckoncev sem imel srečo v nesreči. Milimeter navoja je še gledal ven, vijak sem tudi pred montiranjem prav zgledno očistil in namastil, tako da sem s skrajno preciznim tolklanjem po dveh urah in pol uspel dobiti zadevo ven. Če ne bi šlo tako, bi si pač šel sposodit orodje za takšno sranje reševat, ampak najhuje bi bilo, da bi moral rastaviti cel prednji konec Scottie, da bi sploh prišel zdraven pod pravim kotom.

"Zabave" ne manjka, v glavnem. Slik pa ni, sem bil preveč :t:
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619

Odgovor Avtor: gorazd0 » 20. Julij 2011, 23:43

Take vijake se pobira ven tako, da se čez položi primerno veliko matico in se jo zavari na vijak od znotraj.
Nato lepo odviješ vijak ven.

Moj moment kluč je iz Bauhausa; za feltne zategovat je ok,... verjamem pa, da je un za 200+ eur boljš :)
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5498
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 21. Julij 2011, 06:59

V lidlu so prodajali kak teden nazaj posebne nastavke, z levim svedrom, za take zadeve reševat (sicer specializirano za pobrane glave spaxov).

V garaži mam drugače izvijače od uniorja, ki imajo levi konusni navoj, in s tistim lahko rešiš 95% takšnih situacij, res pa je, da moraš zraven priti s svedrom, da zvrtaš luknjo v sam šravf.....

http://www.unior-forging.com/katimages/109212.jpg
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8750
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 21. Julij 2011, 08:19

Vodno pumpo se zašraufa na mašino z navadno tanajmanjšo gedoro in račno dolgo samo 8cm. Ne moreš prijet z obema rokama in ne moreš preveč zategnit, ker je sam vijak debelejši kot štrcelj v nastavku gedore, pa s tem nimaš problemov, da boš kaj uničil.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4469
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 21. Julij 2011, 09:40

Vsi moji moment ključi so 'Bauhaus' liga, pa se je z njimi uspešno naredilo že kar precej - tudi 'kritičnih' zadev kot so glave motorja ipd.

Vsake toliko jih preverim s kakšnim vzmetnim dinamometrom ali utežmi, pa so tudi po nekaj letih kar OK.

Pri 'klik' moment ključih PMSM ni pričakovati preciznosti na decimalke, tudi če stane 300€.

D.

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 21. Julij 2011, 11:34

Ja madona, drugič pa povej, če rabiš moment ključ. Misli, da nas ma veliko iz fotuma tudi kako profi zadevo. Za kako pločevinko bi pa že rentali.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
birdy
Uporabnik foruma
Prispevki: 2204
Kraj: Lj

Odgovor Avtor: birdy » 21. Julij 2011, 13:35

tudi "klik" moment kljuci so fajn natancni, jih mam na sihtu celo gardo ;)

ps
mene je merkur pocenski kljuc cepil na sraufu ohisja menjalnika....medtem k generalno na motorju pred tem je zdrzal....

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 21. Julij 2011, 21:14

Razna orodja, konusi z levim navojem ... ja. vendar je na srečo šlo brez njih. Če bi jih bil prisiljen uporabiti, bi se šele zavlekla zadeva, ker bi moral razstaviti cel nos avta, da bi zdraven prišel. Edino kar je GorazdO omenil, švasanje na vijak bi bilo verjetno hitrejše, samo imam za to opravilo dve levi roki in aparat, ki komaj zasluži to ime.

Kakšni so pa še moment ključi, če ne "klik"? Poznam samo takšne, ki klikajo. :?:
I'm just a soul who's intentions are good, oh Lord, please don't let me be misunderstood ...

Thomas22
road pirate
Prispevki: 6758
Kraj: Železniki

Odgovor Avtor: Thomas22 » 21. Julij 2011, 21:53

Imaš take, ki imajo skalo in kazalček.
Don't allow your mind tell your heart what to do.

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6619

Odgovor Avtor: gorazd0 » 21. Julij 2011, 23:23

Tist kar sem napisal je treba s CO2 varit;
je pa to stara fora, iz časov ko smo še vozili Tomosakije in smo z izpuhi tolkli v grbine na kolesarskih stezah... pa so šli vijaki v cilindru papa. In ta način je vedno deloval.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5498
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 22. Julij 2011, 06:56

Ta tehnika deluje samo na aluminijskih zadevah....če boš v železen blok matico švasal, boš mel še malce več dela kot drugače :D

Ponavadi taka tehnika pride prav na zapečenih stojnih vijakih od izpušnega kolektorja....Pa ponavadi nikoli ni zgornji desni vijak tisti ki se zlomi, ampak en izmed tistih spodaj na sredi, k nikakor ne moreš pridit zravn :lol:
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 30. Julij 2011, 11:30

Če bi slučajno kdo rad kupil eno dobro 80ko: -> KliK <-

;-)

j4ka
Uporabnik foruma
Prispevki: 548
Kontakt:

Odgovor Avtor: j4ka » 30. Julij 2011, 17:50

mislm, da bo tale topic ratal se bolj zanimiv glede na prebrano na angleskem forumu... a truck :cool:

uspesno prodajo!
sapere aude

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 19. Avgust 2011, 12:16

Chas mi je iz Anglije pripeljal nekaj servisnih drobnarij, med drugim nove pakne za ročno. Pri nas na servisu seveda niso našli taprave kataloške številke, pa tudi sam jim tokrat nisem mogel pomagati, ker je tudi v moji verziji EPCja ni.
Sicer je ročna na LCjkah eden izmed Toyotinih falitkov, sistem je absolutno preveč občutljiv na umazanijo in ga je treba v rednih intervalih nastavljati, sicer začne grabiti le še na eno koleso, pa še na tistega vedno slabše.
Sem torej pomenjal, nastavil, preizkusil in vozil. Čez par sto km pa slučajno ugotovim, da se levo kolo nenormalno segreva. Nekaj je naknadno zaštekalo v bobnu. Pri razstavljanju sem bil še kako hvaležen za abciger,

http://matematika.fri.uni-lj.si/damjan/ ... bciger.jpg

ugotovil pa nisem, kaj točno je štekalo. Le razstavil in sestavil nazaj in še malo pobrusil boben. Sedaj kaže, da je vredu.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov