Ta cela tema je en hud off topic tega foruma, tako da sploh ni panike.
Da nadaljujemo z glavni maniri teme.
V Zahodni Sahari sem dvakrat opazil, da je v hladilniku ter ekspanzijski posodi zmanjkovalo vode. Ne redno, brez pregrevanja motorja, le ob pregledu sem opazil, da je pol litra do liter vode izpuhtelo neznano kam. Vzroka nisem takoj odkril, seveda pa na bolje tudi ni šlo in tako sem šele aprila odkril, da je vodna pumpa tista, ki občasno spusti, potem pa spet kakšen teden dni ali več drži kot mora.
Od veselja in olajšanja, da je tako enostavna (="poceni") stvar v igri, sem novo nabavil kar originalno in se jo spravil zamenjati. Na Toyotinih 1HD motorjih je vodna pumpa malo težje dostopna kot na 1KZ motorju, ki sem ga vajen iz 95ke. Vendar nič resnično strašnega, dol gredo zunanji jermeni, zobati jermen, napenjalec, jermenica odmične, ohišje zobatega jermena, še kakšna malenkost za lažji dostop in si pri pumpi. Za boj z jermenico sem sem se skeširal še za čisto pravi abciger primernih mer, nato pa bil skoraj nejevoljen, ko je jemenica šla dol popolnoma prostovoljno.
A prava nauk in morala zgodbe sta tega dne čakali za konec. Imam namreč moment ključ in ker imam za ta avto tudi originalni Toyotin servisni priročnik z zapisanimi navori za vse, tudi čisto nepomembne šraufe, sem seveda pumpo, ki ni čisto nepomemben del, želel zategniti s primernim momentom. Ponavadi je to zategovanje tako: zategnem po priročniku, potem pa si rečem: "Šit, pa ne upam se jaz s tako slabo pritegnjeno zadevo voziti okoli," in nato zategnem še malo bolj, kot mi pač pravi občutek na roki.
Še ključna zadeva - moment ključ je on tapoceni iz Hoferja za 20 ali nekaj takega EUR.

Ok, Ok, nisem pristaš poceni orodja, 99% je pasme Unior, a za konkreten moment ključ žal še ni bilo cvenka. Poleg tega je
Lisko s prav takšnim ključem na svojem Jeepu uspešno naredil generalko motorja in še marsikaj.
Dosti opravičevanja.
Pri končnem zategovanju na moment uspešno zategnam štiri vijake, nakar pri petem noče in noče "kliknat". Roka pravi, da bi to (že zdavnaj) moralo biti to, probam enkrat, dvakrat, trikrat (sem morda preslišal klik?), nič, "ah, ključ bo že vedel", potegnem še malo bolj in "peng!", ja, uganili ste, odleti glava vijaka. Navoj pa v bloku motorja. :efwefw
Koneckoncev sem imel srečo v nesreči. Milimeter navoja je še gledal ven, vijak sem tudi pred montiranjem prav zgledno očistil in namastil, tako da sem s skrajno preciznim tolklanjem po dveh urah in pol uspel dobiti zadevo ven. Če ne bi šlo tako, bi si pač šel sposodit orodje za takšno sranje reševat, ampak najhuje bi bilo, da bi moral rastaviti cel prednji konec Scottie, da bi sploh prišel zdraven pod pravim kotom.
"Zabave" ne manjka, v glavnem. Slik pa ni, sem bil preveč :t: