Legacy BE/BH - Check engine

Legacy - najštevilčnejši predstavnik na naših cestah in njegov "terenski" brat - Outback
Odgovori
Uporabniški avatar
FrEnKy
Uporabnik foruma
Prispevki: 136
Kraj: Gornji Grad

Legacy BE/BH - Check engine

Odgovor Avtor: FrEnKy » 18. Julij 2012, 20:48

Na legacy-u 2.0GL 1999 (BE/BH) se prižiga check engine lučka. Težava se vleče že več mesecev, ampak ji nisem posvečal posebne pozornosti, ker sem imel občutek, da avto vleče OK. Na začetku se je lučka prižgala in ugašala predvsem pri vožnji po mestu med semaforjih, zunaj mesta pa ne...

Pred nekaj tedni sem peljal avto k lokalnemu mehaniku. Tam nama je na računalniku javilo dve napaki. Prepisal sem si, kar je javil računalnik (žal so to neki hecni prevodi v slovenščino - to nisem jaz prevajal, to je vrgu računalnik ven):
- nizka napetost kroga kontrole gretja senzorja kisika (senzor 1, senzor 2)
- krog senzorja temperature zraka
Žal pa sem si pozabil prepisati DTC kode.

Mehanik mi je na motorju pokazal senzor, ki bi lahko bil vzrok vseh težav... Rekel je, da bi se ga mogoče dalo očistit... To sem doma tudi storil, ampak z tem težave žal nisem odpravil.

Senzor označen z rdečim krogcem: Glede na pregled interneta naj bi bil to map senzor – vsaj prodajalci ga označujejo tako...

Po čiščenju senzorja je avto vlekel precej slabše. Izgubil je vso prožnost, začel je trest(cukat) med pospeševanjem itd. … (ni ga blo več fajn vozit). Zato sem začel z iskanjem nadomestnega map senzorja. Ker so v Sloveniji želeli za rabljenega 100€, sem iskal alternative. Ugotovil sem, da imajo enak senzor nekateri modeli hyundajev. Enak senzor, sicer hyundajev, (z enakimi oznakami - 0261230013) sem iz anglije dobil za približno 37€...

Zamenjam senzor, ogrejem mašino in začnem terat avto proti Črnivcu... Sem bil že kar vesel, saj sem mislil, da vleče avto OK... Tudi check engine ni svetu. Ko pa pridem na vrh Črnivca in obračam avto pa pogledam na števc in spet zagledam svetleči se check engine napis...

Po tistem sem avto vozil kakšne dva tedna ne glede na lučko. Zdaj vleče avto bolje, imam pa občutek, kot da bi pri speljevanju hitreje želel ugasniti – pri nizkih obratih je bolj občutljiv (mogoče še vedno nima prave moči v nizkih obratih – čeprav po mojem mnenju ta motor nikoli ni imel v nizkih obratih neke hude prožnosti in ga je treba terat vsaj nad 3500, da se kam premakne). Prav tako sem ugotovil, da se sedaj lučka prižiga redno, ko se motor ogreje in da potem včasih za kratek čas ugasne, ter se kasneje znova prižge...

Danes pa sem avto zopet peljal priklopit na računalnik in se celo spomnil zapisati DTC kode, ki jih pa avto-električar ni mogel pobrisati. Napake so: 22, 26, 45, 24 – tako pravi računalnik.
Teh kod ne razumem. Vse DTC se v service manualu začno z P, kateremu sledijo 4 cifre.
Je možno, da so kode napak, ki jih je javil računalnik od avto-električarja, specifične za program, ki ga uporablja?
Kaj bi bil pomen teh napak in kje oz. na kakšen način bi bilo priporočljivo iskati problem, ki je razlog, da se prižiga check engine?

Btw. čestitam, če se je kdorkoli prebil do konca, :c :c :c

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Re: Legacy BE/BH - Check engine

Odgovor Avtor: danci1973 » 18. Julij 2012, 22:44

FrEnKy napisal/-a:Danes pa sem avto zopet peljal priklopit na računalnik in se celo spomnil zapisati DTC kode, ki jih pa avto-električar ni mogel pobrisati. Napake so: 22, 26, 45, 24 – tako pravi računalnik.
  • 22 - Knock sensor
  • 26 - Intake temperature sensor
  • 45 - Pressure sensor
  • 24 - Idle air control solenoid valve
Te kode s v Service manual-u na strani 877 (če imaš enak PDF kot jaz) oz. Engine section 1 -> Engine (Diagnostics) EN(H4SOw/oOBD) -> 13. List of Diagnostic Trouble Code (DTC).
Teh kod ne razumem. Vse DTC se v service manualu začno z P, kateremu sledijo 4 cifre.
Je možno, da so kode napak, ki jih je javil računalnik od avto-električarja, specifične za program, ki ga uporablja?
Kode, ki se začno s 'P', veljajo za vozila, ki imajo OBD2. Tvoj očitno še nima (tudi moj ne).
Kaj bi bil pomen teh napak in kje oz. na kakšen način bi bilo priporočljivo iskati problem, ki je razlog, da se prižiga check engine?
Jaz bi naredil tako - prenosnik bi priklopil na diagnostnični vmesnik ter se šel malo peljat, zraven pa bi imel kolega, ki bi sproti gledal vrednosti, ki jih posamezni senzorji dajejo (ali pa bi kolega vozil in bi jaz gledal cifre). Tako bi morda lahko opazil, da kateri senzor daje čisto nerealne podatke (recimo - temperature vstopnega zraka -60°C) in bi zamenjal tega...

Možno je namreč, da je katera od teh napak v bistvu posledica druge napake...
Btw. čestitam, če se je kdorkoli prebil do konca, :c :c :c
Hvala. ;)

D.

PS: Vidim, da si s štajerske... Jaz sem v MB in imam vmesnik za ne-OBD Subaruje.

Uporabniški avatar
FrEnKy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: FrEnKy » 19. Julij 2012, 23:03

Danci1973 hvala za informacije. Očitno sem premalo pozorno prebral service manual oz. priznam, da sem ga le bežno preletel... Ja, očitno imava isti pdf. Sedaj sem tudi jaz, z tvojo pomočjo, našel kode in opise napak, ki jih vrača računalnik legacy-a...

Računalnik javlja predvsem napake senzorjev okoli zračega filtra, oz. napake o sesanju zraka itd. ... Izstopa le knock senzor, ampak predvidevam, da se ta "oglaša" predvsem, ker motor ne deluje povsem pravilno... Razmišljam celo, če bi lahko bilo možno, da bi bil za vse napake kriv zračni filter? Res se ne spomnem, kdaj je bil nazadnje menjan, :th, zdajle se mi pa tut ne ljubi it pogledat v garažo, :D Bom jutri preveril njegovo stanje...

Sicer pa ja, sem iz Štajerske, ampak bolj iz obrobja... Večinoma se nahajam v Novi Štifti pri Gornjem Gradu, tik pod Črnivcem, :D Sem popravil podatke v profilu, ampak kr na Gornji Grad, kajti za Novo Štifto ne-vedo vsi, saj je bolj ali manj na novo ustanovljen kraj. Poleg tega pa to ni edini kraj Nova Štifta v SLO. Kraj Nova Štifta se nahaja tudi nekje na Dolenskem...

Verjetno se bom v prihodnjih dneh zopet odpeljal do lokalnega mehanika in ga poprosil za ponoven priklop legiya na računalnik oz. on ima "tisto posebno napravo, za branje kod napak in parametrov (aka. tester)". Da vidim kaj pravijo oz. kažejo parametri avta oz. motorja med delovanjem. Zanimivo je, da ko sva zadnjič priklopila avto na tester, ni tester pokazal nobenih "real time" parametrov, ki bi se spreminjali... Vse skupaj je izgledalo, kot da senzorji sploh nebi delovali, ali pa, da računalnik avta parametrov senzorjev ne vrača testerju... (prikazovali se niso niti obrati motorja - bile so le neke default vrednosti)

Predvidevam, da sva tester narobe uporabila... Danes sem temeljiteje preučil servise manual, katerega določene dele bom natisnil in vzel z sabo k mehaniku... Upam, da nama bo sedaj uspelo pogledati še vrednosti, ki naj bi jih vračali senzorji in da odkrijeva vzrok napak... V nasprotnem primeru pa, če ne najdem nobenega, ki bi znal prebrati parametre avta bližje MB, se pripeljem v evropsko prestolnico kulture 2012, :D

Uporabniški avatar
FrEnKy
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: FrEnKy » 03. Avgust 2012, 18:39

Danes je bil avto na pooblaščenem subaru servisu v LJ - Interservice. Izkazalo se je, da je bil pokvarjen tudi knock senzor. Senzor so zamenjali z originalnim (cena skupaj z delom itd. okrog 100€). Menda je treba na avtu nastavit ventile – upam, da ko bomo nastavili ventile, da bo poraba malenkost nižja. To bomo storili v bližnji prihodnosti. Zdaj vleče avto OK – upam, saj temeljito si ga po servisiranju na uradnem servisu ne upam testirat :/

Zanimivost:
v LJ, na servis, smo se pripeljali z popolnoma voznim avtom, s katerim bi si upal iti na morje in še dlje, odpeljali pa z avtom, za katerega nisem bil prepričan, če nas bo pripeljal nazaj v Gornji Grad, ali ga bo potrebno naložiti na prikolico avtovleke... Celo mehanik je pri izročitvi avta rekel, da upa, da bomo uspešno prišli domov :/ ...

Uporabniški avatar
karel
Subaru Leone RX
Prispevki: 5058
Kraj: zg.Savinjska

Odgovor Avtor: karel » 03. Avgust 2012, 21:37

Pripelji se do mene pa bova videla kako in kaj.
Tudi ventile lahko porihtava ;-)
"If in doubt,flat out"
Colin McRae

mesecnik
Uporabnik foruma
Prispevki: 1470

Odgovor Avtor: mesecnik » 03. Avgust 2012, 21:40

Eno laično vprašanje: kako veš, kdaj so ventili za naštelat?

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 03. Avgust 2012, 23:44

tvoj avto še ne pozna pravega obd2 protokola, zato generični testerji lahko ne delujejo pravilno.

Subaru uporablja (v tej generaciji - do 2003) še svoj "delni" protokol - Subaru Select Monitor (SSM) skrićan z obd2 (nek čuden šušmuš protokolov v glavnem)-> kar pomeni, da ti preostane le priklop na originalni tester (ima ga le uradni servis ali pa uporabnik na forumu Marky); alternativa je navaden KKL kabel in FreeSSM software - a v njem ne boš videl vsega, kar ponuja originalni tester.

Mi je pa hudo ko vidim kakšno neznanje diagnostike je še vedno na uradnem servisu. Katastrofa.
Težko mi gre z jezika, ampak... Fiatovi serviserji zadeve bolje obvladajo.

Če voziš samo bencin... so večinoma ventili ok (pri meni so bili na 200.000 b.p). Potrebna je kontrola in morebiten popravek.
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
SubaruLove
Uporabnik foruma
Prispevki: 592

Odgovor Avtor: SubaruLove » 17. Marec 2017, 13:41

Zivjo, vidim da piseta o pdfju, moja navodila iz Legacy-ja so v nemscini. Bi lahko dobila ta pdf ker si res zelim prebrati od A do Z..pardon Ž :D hvala!

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 17. Marec 2017, 14:11

Pazi, ta prispevek pred teboj je bil napisan leta 2012 :)

Gorazda bolj poredko srečam na forumu....
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
SubaruLove
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: SubaruLove » 17. Marec 2017, 14:21

Haha upsi na to pa nisem bila pozorna. Mogoce ves kje bi dobila navodila v anglescini?

Uporabniški avatar
BackW00d
Član Subaru kluba
Prispevki: 5489
Kraj: Trbowle

Odgovor Avtor: BackW00d » 17. Marec 2017, 14:26

Malce počakaj, saj se bo kdo oglasil...
Sometimes life goes sideways. That's where the fun begins....

Uporabniški avatar
danci1973
Član Subaru kluba
Prispevki: 4464
Kraj: Maribor, Slovenia
Kontakt:

Odgovor Avtor: danci1973 » 17. Marec 2017, 14:44

https://carmanuals2.com/get/subaru-lega ... nual-88538 - ta so sicer za USA in Kanado, ampak verjetno večina stvari štima.

Uporabniški avatar
SubaruLove
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: SubaruLove » 20. Marec 2017, 14:37

O hvala..evo ze berem :D

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov