Pred nekaj tedni sem peljal avto k lokalnemu mehaniku. Tam nama je na računalniku javilo dve napaki. Prepisal sem si, kar je javil računalnik (žal so to neki hecni prevodi v slovenščino - to nisem jaz prevajal, to je vrgu računalnik ven):
- nizka napetost kroga kontrole gretja senzorja kisika (senzor 1, senzor 2)
- krog senzorja temperature zraka
Žal pa sem si pozabil prepisati DTC kode.
Mehanik mi je na motorju pokazal senzor, ki bi lahko bil vzrok vseh težav... Rekel je, da bi se ga mogoče dalo očistit... To sem doma tudi storil, ampak z tem težave žal nisem odpravil.
Senzor označen z rdečim krogcem: Glede na pregled interneta naj bi bil to map senzor – vsaj prodajalci ga označujejo tako...
Po čiščenju senzorja je avto vlekel precej slabše. Izgubil je vso prožnost, začel je trest(cukat) med pospeševanjem itd. … (ni ga blo več fajn vozit). Zato sem začel z iskanjem nadomestnega map senzorja. Ker so v Sloveniji želeli za rabljenega 100€, sem iskal alternative. Ugotovil sem, da imajo enak senzor nekateri modeli hyundajev. Enak senzor, sicer hyundajev, (z enakimi oznakami - 0261230013) sem iz anglije dobil za približno 37€...
Zamenjam senzor, ogrejem mašino in začnem terat avto proti Črnivcu... Sem bil že kar vesel, saj sem mislil, da vleče avto OK... Tudi check engine ni svetu. Ko pa pridem na vrh Črnivca in obračam avto pa pogledam na števc in spet zagledam svetleči se check engine napis...
Po tistem sem avto vozil kakšne dva tedna ne glede na lučko. Zdaj vleče avto bolje, imam pa občutek, kot da bi pri speljevanju hitreje želel ugasniti – pri nizkih obratih je bolj občutljiv (mogoče še vedno nima prave moči v nizkih obratih – čeprav po mojem mnenju ta motor nikoli ni imel v nizkih obratih neke hude prožnosti in ga je treba terat vsaj nad 3500, da se kam premakne). Prav tako sem ugotovil, da se sedaj lučka prižiga redno, ko se motor ogreje in da potem včasih za kratek čas ugasne, ter se kasneje znova prižge...
Danes pa sem avto zopet peljal priklopit na računalnik in se celo spomnil zapisati DTC kode, ki jih pa avto-električar ni mogel pobrisati. Napake so: 22, 26, 45, 24 – tako pravi računalnik.
Teh kod ne razumem. Vse DTC se v service manualu začno z P, kateremu sledijo 4 cifre.
Je možno, da so kode napak, ki jih je javil računalnik od avto-električarja, specifične za program, ki ga uporablja?
Kaj bi bil pomen teh napak in kje oz. na kakšen način bi bilo priporočljivo iskati problem, ki je razlog, da se prižiga check engine?
Btw. čestitam, če se je kdorkoli prebil do konca,