Če greš zavestvo v neko dolgoročno uporabo (na sezono) pa da maš navadne svinčene celice notri potem tako ne moreš pričakovat da bo prav res dolgo zdržala.
Drugo je če maš avto za 5x vikend paket letno, takrat maš lahk tud navadne baterije pa tudi če malce bolj trpijo, bodo v vsakem primeru zaradi starosti šle v maloro in zaradi pretirane uporabe v ekstremnih okvirih.
Mi imamo v službi dve ogromni paleti UPS deep-cycle baterij, ki morajo premostit minuto ali dve med izgubo omrežne energije do momenta ko se 550kW dizelski volvo penta agregat zažene, ogreje in sinhronizira z UPS-om.
Po 5 letih, ko jih menjamo so take baterije še vedno povsem OK in ko sem eno izmeril z 800W bremenom je zdržala ravno tam nekje v okviru deklarirane kapacitete. Seveda je 80Ah baterija velika kot 120Ah svinčeni akumulator. Ampak vsaj ima kapaciteto tako kot res gor piše.
Sam sem bil sicer ziher da bo po 5 letih vseeno zgubila...kaj pa vem...50% kapacitete, a sem bil pozitivno presenečen da je bila še povsem zdrava.
Tega smo zdaj že parkrat obremenili od 100% do 10% kapacitete pa zaenkrat ne opažamo da bi padla skupna zaloga energije (elektro izvenkrmni motor za gumenjak). Res pa je da ga foter polni z navadnim starinskim reglerjem pa da se v kampu polni skoraj dva dni da se napolni
Od fotrove bivše žene novi mož (da mal zakompliciram) ima že ~25 let "off the grid" vikend tam nekje pod zasavskim triglavom in dec je šele sedaj po tem času primoran menjat sončni panel, ker mu je pa že od originalnih 10-12A ob sončnem vremenu padla proizvodnja na nekih 5A v soncu s tem da mu v oblačnem še vedno stisne kak A ven (ravno dva mesca nazaj sem mu povaril aluminijast okvir za nosilec nove celice, ki bo še malce večja). Akumulatorje pravi da mora menjat na nekih 8 let da lahko z njimi prebrodi skozi jesensko/zimski/spomladanski čas ko je dan še krajši on pa je že par dni tedensko tam. (z novo sončno celico upa da bodo akumulatorji lahko zdržali še kakih par let dlje, kljub padcu kapacitete, ki jo bo nadomeščal z hitrejšim polnjenjem). Dokler so dnevi hladnejši hladilnika ne koristi ker ima naravni "zemeljski" hladilnik, ko pa temperature zrastejo pa zavergla nek mali hladilnik na 3kW inverter in zadeva mu preživi čez celo poletje. Tako močan inverter ima predvsem zato, da si lahko kdaj privošči prižgat tudi kak kotni brusilnik ipd orodje za krajši čas seveda. Mislim da vse to nekako kompenzira prav tako z nekimi 200Ah v obliki dveh deep-cycle akumulatorjev, ki so tako veliki, težki in štorasti da jih niti noče sam premikat ker pravi da si bo na njih totalno uničil križ
Jaz sem mu ponujal tega UPS 80Ah da ga priklopi zraven v sistem da bo mel še kako dodatno Ah, pa nekako ni hotel mešat različnih starosti in kapacitet akumulatorjev v sistemu. Jaz nisem hotel pametovat, ker niti ne vem kako se to meša, če sploh se (predvidevam da se).
Kot zanimivost pa lahko povem, da sem z 80Ah UPS akumulatorjem celo poletje in jesen brez problema zaganjal 1.8 bencinski motor v škodi. Ko pa je prvič stisnil mraz v bližino 273K, pa sem bil malce začuden ker avto ni hotel vžgat, luči pa so svetile normalno in radio je delal pa vsa elektronika v avtu tudi?! A ko si obrnil ključ ni niti klikalo niti nič. Kot da bi nekdo odklopil akumulator.
Avto smo vžgali na kable, ga prepeljali na kolegov dovoz, tam pa je potem zopet ob ogretju atmosfere normalno vžigal...dokler ni spet stisnilo...
Dejansko imajo ti akumulatorji res ogromno težavo spravit ven večjo količino toka, ko so mrzli. Tega nisem verjel dokler nisem tega občutil na lastni koži