Vgradni kompas & horizont

Spremembe izgleda vozila, montaže avtoakustike, vgradnja alarmov, daljincev...
Odgovori
Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma
Prispevki: 295
Kraj: Ljubljana

Vgradni kompas & horizont

Odgovor Avtor: benko » 19. November 2008, 09:14

Sem prestavil sem... se mi zdi, da je tle mogoče še najprimernejši prostor.

Torej, zanima me vgradni kompas s horizontom.

Analogni kompasi, kot npr. kej takega, takega, takega ali takega (hehe, res retro, me spomni na kako staro Diano) so sicer precej poceni, ampak izgledajo... khm, no... recimo "malo revno", za povrh pa zaenkrat še nisem videl nobenega s horizontom.
vrecha napisal/-a:Za premislit je, ali so tele plavajoče zadeve za v avto. Ker avto izven asfalta tresssssse in razne plavajoče zadeve poskakujejo in ni prav nič lahko odčitavati. Za na jadrnico so super, za v avto pa vprašanje.
Čeprav so mi analogni cajgerji in podobno bolj simpatični od digitalnih prikazovalnikov, bi tukaj raje posegel po slednjih.
Tud ta argument se mi zdi čisto na mestu, sem pa v tem forumu zasledil eno zelo slabo lastnost digitalnih kompasov: potrebna je prepogosta rekalibracija. Poleg tega jih ima večina baterije (al pa tiste nagravžne lulčke za cigaretni vžigalnik), kar se mi pri stalnem viru napajanja iz avta zdi rahlo... :roll:

Zaradi tresenja se mi sicer zdi problematičen edino horizont, ker tam inštrumenta ne moreš fiksirat na nobeno os, pri kompasu pa to ne bi smel bit problem, ker kaže samo horizontalni kot, tako da ga enostavno obesiš na vertikalno akso in je ob poskakovanju miren (no, vsaj relativno miren glede na voznika, :lol:).

Malo sem še brskal po netu in našel en ultra hud kompletek (pa še montaža je ful dobr rešena), ampak je žal s 1800 avstralskimi zelenci tud ultra (pre)hudo zasoljen.

Zakaj si ne bi omislil kakšnega satelitskega? Čisto preprosto - zaradi vseh slabosti, ki jih imajo tud sprejemniki GPS (ki jih sicer organsko ne prebavljam, ker so spielverderberji in še poneumljajo zravn): slaba vidljivost in vremenske razmere precej drago napravo onesposobijo (al pa še hujš, povzročijo, da ti laže).

Res je sicer, da je v avtu precej zapleteno magnetno okolje, zato tud za navadne magnetne kompase ni ravn vseeno, kam in kako jih zmontiraš, imajo pa le-ti vgrajene kompenzatorje, s katerimi lahko motnje vsaj deloma odstraniš.

Kakšna ideja, izkušnja?
No prisoner's dilemma here. Over the long term, symbiosis is more useful than parasitism. More fun, too. Ask any mitochondria. -- Larry Wall

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 19. November 2008, 13:12

Ena ideja! Preveč kompliciraš. Za tok denarja, kot iščeš to zadevo, kupiš vse 4 nove gume, vse 4 nove blažilce in vse 4 nove amortizerje, pa še za par tankov ostane.

Res da analogni zgledajo zelo "revno", ampak delujejo vedno brez pomoči elektrike in najbolj točno.

Če se boš kej pr men ustavu, iz mojga avta ven odtrgam komplet zadevo in jo dobiš brezplačno. Ima pa vse - horizont in ter bočni in normalen naklon avta. Ampak to vse skupaj je bolj brez veze. Rabiš u bistvu samo naklonometer za bočni naklon in nič dugega. Vse kar je več, je brezveze in porabnik elektrike (če hočeš imeti avtonomijo na dopustu, ko greš nekam daleč od civilizacije, jst nebi nič takega priklapljal, ker nikol ne veš, kdaj ti bo to požrlo tok štroma(en majčken kratek stik), da boš pol pešačil do prvi ljudi.).
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
vrecha
Uporabnik foruma
Prispevki: 1403
Kraj: Ausard, WS
Kontakt:

Odgovor Avtor: vrecha » 19. November 2008, 13:32

Tudi meni se zdi tole bolj zabava za sovoznika kot kaj uporabnega. Z LCjko sem dobil tak komplet, kompas, nakloni, in displej z grafom za gibanje temp, tlaka, višine, hitrosti, razdalje in časa potovanja.

Drugače pa - kompas v avtu? Saj po azimutu lahko voziš le na morju, še v puščavi moraš vijugati po najugodnejši poti in ne moreš iti direktno v željeno smer.

Edino naklon se mi zdi vredu - zdaj vem da mi pri 20 st. bočnega začne srce v hlače uhajati :lol: , kljub temu da se da še precej več vozit.

GPS - tudi sam sem (bil) podobnega mnenja kot benko, rutabilnost je (napol) igračkanje, ki zna poneumljati. Veliko raje imam mojo navigatorko na sovozniškem sedežu, z zemljevidom v rokah.
Vseeno pa bom do pomladi nabavil eno gps enoto. Uporabno se mi zdi predvsem, da lahko določiš svojo trenutno lokacijo, da lahko zabeležiš pot in se po njej vrneš. Kakšen gpsmap 176C bi mi sedel glede funkcij in vzdržljivosti.
Glede orientacije sva pa midva še zelo konzervativno usmerjena: "Kartu čitaj i seljaka pitaj ..."

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator
Prispevki: 8738
Kraj: Črnuče

Odgovor Avtor: nebivedu » 19. November 2008, 14:54

Jst imam dlančnik ipaq HX4700, zraven pa BT GPS. V dlančniku imam 16Gb CF kartico in 2Gb SD kartico. Na 2Gb imam Igo My Way - odličen programček, če kake ulice ne najdem, ker me pripelje točno tja kamor hočem. Imam pa karte cele evrope, skupaj z delom afrike, celo ameriko(tako južno, kot srednjo in severno) pa še malo bližnjega vzhoda.

Na CF kartici pa imam okoli 6Gb kart v merilu 1:25.000 (kompletna slovenija in hrvaška ter del avstrije, madžarske in bosne ter italije) skalibrirane za program ozi explorer. Ta program samo kaže, kje se voziš in ti logira GPS točke ali celo ruto, če hočeš. Zanimivo pa je ker so to stare vojaške karte in zadeva je stara sicer skoraj 40 let, ampak skoraj vse potke po hostah so še vedno iste, samo v naseljih se zadeva spreminja, ampak po naseljih ne rabim gledat zemljevida.

Aja, dlančnik ima 480X640 resolucijo in 4" display, tako da se da že kr dobro zadeve razbrati.

Drugače, pa če ima kdo nokio N95, se jo da naštimat da dela kot senzor za bočni nagib in imaš vse na uporabni zadevi, ki jo lahko uporabljaš še za kaj drugega - pa še GPS ima vgrajen, tko da imaš lahko gor še kak garmin XT in podobno.

Aja, če kdo potrebuje karte al pa kak programček, bi se marsikaj našlo, tako za nokiine telefone, kot za dlančnike in za računalnike. Ker se počasi seliva štuk višje, bom moral pregledat vse cd-je, dvd-je in malo pometat v smeti stare zadeve, ki jih več ne bom rabil (še kake računalniške komponente).

Samo za dlančnike imam okoli 30Gb programja(od tega, da dlančnik spremeniš v sonar(samo s programom, nič fizično), do tega da te lahko pripelje do točnega naslova, al pa da kako kvako odšpilaš (celo quake 3 imam za dlančnike).

Benko, raznišljaj pa o poceni prenosniku z SSD diskom(ga ne uničiš če se trese računalo) in gor kak program za navigacijo, ki ti karte kaže na 15" displeju, za miško imaš pa kar miško v kateri je GPS vgrajen - vse skupaj te pa pride okol 300 evrov - ampak zadeva je pa odlična.
Error Code #0656: “Oil pan gasket too tight. Unable to leak oil and mark territory.”

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 19. November 2008, 23:36

nebivedu napisal/-a:Res da analogni zgledajo zelo "revno", ampak delujejo vedno brez pomoči elektrike in najbolj točno. ... Vse kar je več, je brezveze in porabnik elektrike.
Se absolutno strinjam. Zato tud pravm, da mi velika večina digitalnih sploh ne diši, poleg tega so pa še nenatančni. Če pa poleg vsega še koštajo 4 gume, 4 amortizerje, 4 fedre in 4 tanke bencina, me pa zadeva sploh ne zanima. ;-)

Kar sem hotel reč, je to, da me muči en preprost problem: analognega kompasa s horizontom (izgleda) ni mogoče dobit? :shock:
vrecha napisal/-a:Saj po azimutu lahko voziš le na morju, še v puščavi moraš vijugati po najugodnejši poti in ne moreš iti direktno v željeno smer.
True. Ampak ko se zgubiš (ker je taka megla & sneg, da ne vidiš pet metrov pred sabo /doživel letos na poti iz Les 2 Alpes, hvala bogu na cesti/, ker ščije in bliska ko da bo lihkar konc sveta, ker je okrog tebe vse belo od snega in difuze, ipd.), tud najmanjši hint pomaga. Sam mam precej dober občutek za orientacijo, večinoma mi sploh ni treba videt sonca, ker mi že sence vsakih 20 minut povejo zadost ne da bi se sploh ukvarjal z njimi, pa tud pri kompasu gre itak bolj za občutek - če bi hotel uravnavat smer po azimutu in bit ziherziher, bi usposobil tist neki bluetooth GPS dongle, ki sem ga po neki nezgodi dobil zraven telefona, če bi bil pa dež, bi pa kampiral v bifeju, dokler se vreme ne izboljša. :lol:
nebivedu napisal/-a:Rabiš u bistvu samo naklonometer za bočni naklon in nič dugega.
vrecha napisal/-a:Edino naklon se mi zdi vredu - zdaj vem da mi pri 20 st. bočnega začne srce v hlače uhajati, kljub temu da se da še precej več vozit.
Spet - true. Če pa že nabavljam, se pač ne bi omejeval na bočni naklon, ker tud 20° levo + 20° naprej ni enako kot 20° levo. If you know what i mean. ;-)

Ne mislim se oprijemat vsega skupaj ko pijanc plota; za občutek gre. Da takrat, ko nisi ziher, na hitro vržeš pogled proti inštrumentu, in dvome nadomesti približna ideja, kaj naredit. Klinc, sem pač sistemc, pa rajš dam tistih 10€ več (al pa se eno uro dlje drkam z nečim) in imam mir tud v hipotetičnih situacijah, ko pa da bi stiskal in se potem tolkel po glavi. ;-)
nebivedu napisal/-a:Benko, raznišljaj pa o poceni prenosniku z SSD diskom
Tnx, točno to bom naredu, če bom hotu imet v avtu neko "pametno" zadevo. Kar si napisal je dejansko dream config za v avto - nekej hitrega in nemotečega, če rabiš osnovno informacijo, in nekaj, kar lahko konkretno ponucaš, če se je že treba ustavit in raziskat zadeve. Asus Eee npr. celo zadevo naredi celo zabavno, lahko še film pogledaš zvečer. :D
No prisoner's dilemma here. Over the long term, symbiosis is more useful than parasitism. More fun, too. Ask any mitochondria. -- Larry Wall

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617

Odgovor Avtor: gorazd0 » 20. November 2008, 00:03

če boš nucal mam en USB GPS dongle odveč... dela - možen test (garmin na prenosniku - WinXP);

http://www.subaru-slo.net/viewtopic.php ... highlight=
Fiat.
Brez panike.

Uporabniški avatar
benko
Uporabnik foruma

Odgovor Avtor: benko » 25. November 2008, 17:26

Marolt nekej ima, pa še en osvetljen (samo naklonomer) je na zalogi.

flat4
Nebijedu
Prispevki: 1783

Odgovor Avtor: flat4 » 25. November 2008, 19:24

v army shopu sem enkrat videl kompas, ki bi se ga dalo pritrdit v avto.
Drgač mam pa jst ful srečo, k mi v hrošču mah raste po zicih, tko da vedno vem kje je sever :twisted: :lol:
"Mind is everything. Muscle - pieces of rubber. All that I am, I am because of my mind."
Paavo Nurmi

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov