Forester 03 MT - prvi vtisi

Subarujev predstavnik razreda SUV
Odgovori
Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617
Kraj: Ljubljana

Odgovor Avtor: gorazd0 » 24. Oktober 2006, 07:40

:oops:
sem... pa sem vmes pozabu.
Jutri.
Fiat.
Brez panike.

gore
Uporabnik foruma
Prispevki: 954
Kraj: Vukojebine med Kamnikom in Krvavcem
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 24. Oktober 2006, 07:56

Ok.
Kdor pa potrebuje angleška navodila za Forija, pa so na http://izo.amebis.si/datoteke/forester.zip

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 26. Oktober 2006, 20:12

gorazd napisal/-a::oops:
sem... pa sem vmes pozabu.
Jutri.
Počakamo še Gorazda ... :D

Sicer pa sem dolžan še prve ocene porabe - tukaj so prvi trije rezultati:
9,01
8,53
7,90

Pred tem pa nisem meril, ker ni bilo polno, ko sem avto prejel. Očitno podatki držijo - porabo naj bi bila kakšnih 10 % nižja kot pri prejšnjem modelu. Malo mi porabo verjetno dvigujejo gume.

Uporabniški avatar
subi92
Uporabnik foruma
Prispevki: 7942
Kraj: Kamnik

Odgovor Avtor: subi92 » 26. Oktober 2006, 20:23

Kot ponavadi gore razočaran ampak jest samo :shock:

P.S. seveda nad porabo :oops:

Uporabniški avatar
gorazd0
Nasankal reveža :)
Prispevki: 6617

Odgovor Avtor: gorazd0 » 27. Oktober 2006, 02:23

čist offtopic...

Gore - Pravkar sem se spet priklopil na "svetovni splet"; tokrat pred T2...

zaenkrat mam zvezano bolj za silo... tok da dela (namest 8mbit dela 1 mbit itd..., sam mam kable (dve parici, 40m) speljane zelo po domače... jutri pride FTP kabel... sledi še par popravkov... tko da bi moralo bit do sobote zvečer poštimano (8mbit/1mbit)

Da ne boš predolgo čakal - zdaj prek VPNja pretakam CD v službo... tko da bo jutri fajl na FTPju... upam da ne bo napak pri prenosu (glej tisto o žicah zgoraj)

Se opravičujem za zamudo... sam sem mel res pestre dneve :-)

Konc leta pa na optiko in HDTV... :-)
Fiat.
Brez panike.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 27. Oktober 2006, 05:24

@Gorazd:
Saj sem napisal samo toliko, da se spomniš. Ne gori voda ... ti kar uredi zadevo.

Kar zadeva porabo, sem v zadnjem poskusu vozil malo bolj nežno. Šel sem v Celovec, kjer sem kar dvakrat obstal v hudi gneči, drugič pa v Koper, pa nekaj vaških in mestnih voženj po Kamniku in okolici. Pa nekaj makedama. Običajne vožnje, kjer bo delež daljših relacij manjši, bodo (očitno) okrog 8.5-9 litrov. Kar je sprejemljivo za to kljuse.
Kar zadeva klimatiziranje, sem prebral na spletu ogromno pripomb, menda je pri novejšem modelu občutno bolje, morda (čeprav glede na prebrano nisem prepričan) je kakšen popravek že tudi pri Pilgrimu. O tem se govoril tudi z Marucljema (starejši je vmes poklical še Francija na to temo) in poznajo to težavo, ki naj bi bila v precejšnji meri odpravljena. Ni ravno Climatronik (že samo ena razlika: pri Golfu ima vsak ventilator hitrost med 0-255, tukaj pa vsi naenkrat od 1-4), je pa menda bolje.

Sicer pa DELA. :D (trkam po lesu)

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik foruma
Prispevki: 260
Kraj: mb

Odgovor Avtor: pilgrim » 27. Oktober 2006, 06:30

ni boljše, le manj občutljiv sem za to, da se klima vklopi, ko je zunaj 11 stopinj, noter pa nastavljeno na 24.

Uporabniški avatar
b.m
Uporabnik foruma
Prispevki: 396

Odgovor Avtor: b.m » 27. Oktober 2006, 09:57

@gore: Ponavadi imajo vsi Subiji z AT manjšo porabo kot z navadnim menjalnikom.

@:klima se pri meni vklopi, ko prestavim na pihanje v prednjo šipo oz. ko je v avtu že preveč vlažno -se pravi, ko dežuje...- in nima veze s temperaturo v avtu. Važno, da šipe niso zarosene! To, da nima ločeno L in D je pa itak butast-ima pa Tribeca :lol:
2x Samara 1.5i, Impreza 1.6, Impreza outback 2.0, Outback 3.6

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 27. Oktober 2006, 10:12

Običajno je res narejeno tako, da "avtomatske" klime prižgejo kompresor, če prestaviš na vetrobransko steklo.
Pri Forijih pa očitno ne - vmes, ko spodaj greje močno, pri stranskih režah malo greje, pri trikotnih pa piha hladen zrak (in prižge A/C).

Sajmon
Član Subaru kluba
Prispevki: 2951

Odgovor Avtor: Sajmon » 27. Oktober 2006, 21:36

Me kar malo čudni občutki dajejo, ko berem tole s klimo. :? A Gore, verjetno se ti bo ob prvem rosenju kar smejalo, ko boš videl, kako modro so japanezi to stuhtali. Jaz sem namreč že večkrat bil presenečen nad čudno a funkcionalno logiko posameznih naprav. Že pri Justyju.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 28. Oktober 2006, 06:16

@Sajmon:
Rošenja v avtomobilih praktično ne poznam :D Po toliko prevoženih km vem kdaj, kaj in kako. In seveda čisto steklo (od znotraj) in čist filter notranjega zraka. Potem, razen v res ekstremnih pogojih, rošenja ne sme biti.
Še posebej Forester je prevetren, da je kaj.

Nalašč uporabljam avtomatiko, da jo malce spoznam - prejle štartam (zunaj 9 stopinj), se peljem cca. 8-9 km (ravno do Subija92). Do tam je zadeva grela na 4 stopnji (občutno preveč), potem pa na 3. A ravno pri Subiju92, se mi tisti občutek vročine nenadoma spremeni (sem pač nalašč čakal, da sam pogrunta, da lahko malo zmanjša). Glej zlomka - prižgal je kompresor in zadeva je začela hladiti :twisted: :twisted: In potem se vozim do Domžal s prižgano klimo, ko jo pametni Japonec nastavi v glavo, v megli in pri zunanjih 9-10 stopinjah. V Domžalah obupam in izključim zadevo.

Saj je nekje na spletu en graf, ko je nekdo beležil temperaturo v Subaruju. Graf niha kot hudič. Dejstvo je, da senzor ne reagira dovolj kmalu. In zato najprej preveč segreje, potem pa ugotovi, da mora shladiti. In za povrh uporabi še klimo (tudi, če ne suši šip). Potem pa spet greje. Pa začne mešati - nekje vroče, drugje mrzlo. In pozna le štiri stopnje ...
Zato nekateri to rešujejo tako, da vgrajujejo en ventilatorček pred senzor ...

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 22. Junij 2007, 19:44

Po daljšem času spet malo poročila - če koga zanima.

Avto imam osem mesecev in sem z njim prevozil cca. 23 kkm. Zame relativno malo, ker sedaj več uporabljam tudi druge stroje (Modus in Megane).
Pripombe:
1. Avtomatska klima - sicer poleti deluje bolje, pozimi in v prehodnih obdobjih je pa zadeva prav grozovita. Poleg težav pri merjenju temperature (kar je po mojem glavni problem), je sitno, če nastavljaš ročno, saj avto še vedno poskuša uravnavati temperaturo sam. Poleg tega si ne zapomni prejšnjih nastavitev in potem vedno, ko kaj preklopiš, začne na polno (sedaj, ko je vroče).
Poleg tega razmišljam, da bi stvari malo dopolnil plin. Ven piha cca. 12-13 stopinj (če je vse na minimum), kar je po mojem premalo hladno. Navsezadnje je avto star štiri leta in bo verjetno kar pametno, da grem malo prečistiti zadevo. Notranjega filtra nimam.
2. Čriček v armaturi. Da ga jebem, ga ne najdem. Vsaj sam ga težko iščem med vožnjo.
3. Glasne gume - Bridgestone Dueller 694. Pozimi slabe, poleti sicer sprejemljive, vendar neudobne. Čakam zime, da zamenjam, vendar to nima neposredne zveze z avtom.
4. Daljinec občasno nagaja. To je menda kar pogosto. Sam sem sedaj nekaj uspel najti, kar potencialno nagaja, saj potem nekaj časa dela brez težav.
5. Poraba je višja kot pri prejšnjem, ki je bil avtomatik. Načeloma bi morala biti nižja, saj je motor nekoliko sodobnejši - v reklamah so se hvalili, da je cca. 10-12% nižja poraba. Pa je moj k....
Kot zapriseženi dizelaš, bi si želel dizla (večji navor, ki mu ga pogosto manjka, manjša poraba, ponavadi cenejše gorivo, bolj umirjen zvok motorja ...).
6. Menjalnik - spet MT proti AT. Sedaj se spet pogosto vozim na Veliko planino preko Šunc (to je tista prava strmina pod Kranjskim Rakom). Pa tudi sicer imam kar nekaj strmih voženj. Sedaj lahko povsem zanesljivo trdim, da je za vzpone avtomatik precej boljši in udobnejši. Tako vožnja, kot speljevanje. Po mestih in med mesti AT itak zmaga. Je pa MT v precejšnji prednosti pri spustu. Prav tako je MT bolj živahen, vendar je z njim precej več dela in manj časa za čare štopark :D
7. Menjalnik sicer lepo deluje, le v vzvratno ne gre prav rad. Vendar je to (menda) pri Subarujih bolj ali manj normalno. :oops:
8. Prednje luči so nekako zamaščene od znotraj. Pojma nimam kako, saj zadeva tesni in se nikoli ne zarosi. Mogoče je kakšen japonček imel mastne roke, ko je sestavljal luč. Sunce mu žarko.
9. Izpuh je nekoliko glasen. Povsem možno, da je kje kakšna majhna luknjica, vendar ni (še) nič hudega.
10. Precej me moti vzvratno ogledalo. Tako visok spet nisem (1850 mm :shock: ), pa vendar mi ravno zakriva pogled. Prav nesrečno sitno. In potem se na naših ovinkastih cestah sklanjam in nagibam levo in desno bolj kot bi bilo potrebno. Škoda, saj je sicer avto pregleden.
11. Nekaj pripomb je še, vendar so bolj konstruktorske (premajhna prostornost, kakšna druga nerodnost ...). Vseeno bi jih lahko z malo truda rešili, vendar sedaj je kar je.

Sicer so vitalni deli za sedaj brez težav in avto deluje kot mora. Z njim sem v splošnem zadovoljen in mi bo očitno še služil.

miro
Novinec
Prispevki: 10
Kraj: Zg. Savinjska dolina

Odgovor Avtor: miro » 04. Julij 2007, 17:37

Pozdrav gore !
A menjama ??
:lol: :lol: :lol: :lol:
Jaz sem zadovoljen! Z avtom ni nobenih težav do sedaj, naredil sem cca 20000 km.Avtomatski menjalnik je res špica!!!Tudi navzdol ni kakšnih težav!!
Se bova zmenla kakšne zimske gume bova kupla - pa bo količinski popust :lol:
LP MIRO

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 05. Julij 2007, 05:10

Me veseli, da je vse ok.
Menjava ni potrebna, ker sem z avtom zadovoljen :D

Včeraj sem šel v neurju na Veliko planino. Ko sem na najstrmejših metrih moral ustaviti, se je čutila razlika med AT in MT. AT je tam speljal precej lažje, čeprav imaš najprej občutek, da mu bo zmanjkalo moči. Pa tudi, ko recimo vozim z drugo in naletim na del ceste, ki je grd (kanal, skale ...), moram tukaj prestaviti v prvo, prečiti oviro, potem pa spet v drugo. Pri AT je to poezija - pač zmanjšaš, nato pa spet dodaš. Navora je vedno ravno prav.
No, za spust pa je druga pesem, vendar sem jaz ekstremen primer, saj imam precej tako dolgih spustov (preko tisoč višincev).

Seveda pa komaj čakam, da zamenjam gume.

gore
Uporabnik foruma
Kontakt:

Odgovor Avtor: gore » 15. Oktober 2007, 09:16

POROČILO PO ENEM LETU UPORABE FORIJA (MY 2003)

Vozim se precej manj (oz. uporabljam tudi druge avtomobile), zato sem naklepal le 32 kkm. Povprečna poraba je 8,93 (MIN:7,63 MAX: 10,02). Malo več od pričakovanj, vendar v mejah normale. Vožnje zelo peste - od avtocest, mest, vasi in precej tudi po grdem makedamu.

Opravljeni servisi na 87 kkm, 105 kkm, 120 kkm.
Od nepričakovanih servisov:
- občasno nagajanje daljinca,
- gumice pri stabilizatorjih (cca. 50 evrov)
- puščanje masti pri roki (Stopper rubber) - nisem popravljal
- čuden zvok v prostem teku (s kolegom sva po nekaj urah odkrivanja odkrila, da je sistem jermenov spredaj bil nekoliko pod kotom in je posledično škripala ena trša plastika)
- pnevmatike - 2x preluknjana, v eni že nekaj mesecev vozim žebelj :D

Pri vožnji je občutek dober - razen morda čutim, da se amortizerji bližajo koncu, prav tako pa je hudičevo moteče čričkanje, ki ga ne morem odkriti - vsaj na dveh koncih, pa še tretji se pojavlja, čeprav pazim na avto. :twisted: :twisted:
Zelo moteče (predvsem glasne in neoprijmljive) so pnevmatike - Bridgestone Dueller 694 - vendar za to ni kriv Subaru.

Uporabne napake (tudi konstruktorske):
1. Avtomatska klima - o tem ne bom več izgubljal besed.
2. Prednje luči so znotraj zamaščene.
3. Vzvratno ogledalo je silno moteče, saj vzame velik del vidnega polja. Navigacije si niti približno ne upam namestiti na steklo, ker bom v temi ...
4. Pretikanje v vzvratno prestavo se pogosto zatakne - vendar vedno pomaga, če spustim sklopko in ponovim vajo. Je pa moteče.

Sicer pa sem z avtom (zelo) zadovoljen.

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov